Infofinanciar > Info > Austria tot nu ne vrea în Schengen. Guvernul de la Viena își menține vetoul
Info

Austria tot nu ne vrea în Schengen. Guvernul de la Viena își menține vetoul

Romania-Schengen
Sursa foto: Arhiva companiei

Oficialii austrieci au anunțat că nu vor renunța la vetoul împotriva aderării României la Schengen. Nici Bulgaria nu are mai multe șanse.

Gerhard Karner, ministrul de Interne al Austriei, a declarat recent că țara sa îți menține opoziția cu privire la aderarea deplină a României și Bulgariei la Spațiul Schengen. Karner a făcut aceste declarații cu ocazia unei conferințe de presă ținute recent la Innsbruck.

Ministrul austriac de Interne a făcut o serie de comentarii și referitor la acordul „Air and Sea Schengen” încheiat deja. Acordul prevede ridicarea controalelor aeriene și maritime la intrarea în spațiul Schengen. „Cred că este foarte important să facem acest pas acum. Și să nu filozofăm despre următorul”, a subliniat Gerhard Karner.

Declarația survine în contextul în care autoritățile de la București au anunțat că discuțiile despre ridicarea controalelor la frontierele terestre vor continua în 2024.

Un compromis obținut după „negocieri dure”

Potrivit oficialului austriac, acordul încheiat deja reprezintă un compromis obținut după „negocieri dure”. „Air and Sea Schengen” include „condiții clare”, a precizat Gerhard Karner.

Ministrul a subliniat faptul că una din condiții este că frontiera terestră trebuie să fie securizată. Totodată la frontiera externă vor acționa ofițeri de poliție și resurse suplimentare din cadrul Frontex. Acesta este noul corp european permanent al poliției de frontieră și al gărzii de coastă.

Conform sursei citate, solicitanții de azil înregistrați anterior în România și Bulgaria trebuie să fie returnați din Austria în țările respective.

Acordul privind ridicarea controalelor aeriene și maritime la intrarea în spațiul Schengen înseamnă că persoanele care călătoresc din România și Bulgaria nu vor mai fi nevoite să zboare spre alte țări ale UE prin terminalele externe.

Presiuni externe tot mai mari

Potrivit ziarului „Kurier”, numeroase state membre ale UE se fac presiuni tot mai mari asupra Austriei, conform profit. Există numeroase luări de poziții publice pentru ca Viena să accepte aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen.

Ursula von der Leyen, a declarat recent că, în curând, cele două țări vor fi membre cu drepturi depline. „Se pot baza pe noi pentru a convinge Austria că merită să fie pe deplin în Schengen”, a afirmat președinta Comisiei Europene la începutul lunii februarie.

Vești bune au venit și din partea Preşedinţiei belgiene a Consiliului UE. Aceasta a anunțat un acord provizoriu privind amendarea legislaţiei UE referitoare la regulile de funcţionare a zonei Schengen. „A circula liber între graniţele noastre interne şi securitatea frontierelor noastre externe sunt cele două pietre de temelie ale spaţiului Schengen. Acordul de revizuire a Codului frontierelor Schengen va clarifica şi consolida aceşti doi piloni”, a declarat ministrul de interne belgian Annelies Verlinden.

Modificările propuse vizează clarificarea regulilor privind reintroducerea controalelor la frontieră. De asemenea, se prevăd soluții pentru situațiile în care migranții sunt folosiți ca instrumente politice, așa cum este cazul Austriei.