Infofinanciar > Info > The Economist: Partidul AUR al lui George Simion ar putea avea cel mai bun rezultat de până acum
Info

The Economist: Partidul AUR al lui George Simion ar putea avea cel mai bun rezultat de până acum

Partidul AUR se destramă sub ochii lui George Simion
sursa foto arhiva companiei

George Simion și partidul pe care îl conduce, Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a intrat în vizorul presei internaționale. Joi, 9 mai, publicația The Economist a publicat un material despre ce rol ar putea juca această formațiune politică în cadrul alegerilor din acest an.

Nu este foarte clar dacă majoritatea naționaliștilor populiști din Europa cred că acest continent ar fi fost vreodată mare. Dar „Make Europe Great Again” a fost sloganul de pe șepcile de baseball de la o conferință internațională a dreptei de la București de la sfârșitul lunii aprilie. Acest eveniment a fost sponsorizat de AUR, partidul naționalist anti-imigrație din România, scrie susra mai sus citată.

Cei prezenți au denunțat „invazia” Europei de către musulmani și a Americii de către imigranții ilegali. Au fost aplauze entuziaste când a fost menționat numele lui Donald Trump. Dar și când cei de pe scenă au denunțat „ideologia” homosexualilor și a transsexualilor și birocrații „fără Dumnezeu” de la Bruxelles. Pentru AUR, această discuție oficială, ținută în sălile vaste ale clădirii Parlamentului, a fost mai puțin despre forjarea unității internaționale decât despre campania internă. România organizează patru serii de alegeri în acest an, mai menționează The Economist.

AUR, viral pe TikTok

Partidul este adeptul publicității, al social media. Videoclipurile de pe TikTok ajung virale. Afișele electorale sunt unele gigantice și îl înfățișează pe Vlad Dracula (Vlad Țepeș). Rezultatele alegerilor vor „stabili agenda politică pentru următorii zece ani”, spune Remus Ștefureac, directorul firmei de sondaje Inscop Research. Pe 9 iunie, românii votează în cadrul alegerilor europene și locale. Mai târziu, în cursul anului, ei vor vota la cele prezidențiale și parlamentare.

Românii au fost șocați când AUR, înființat în 2019, a luat 9,1% din voturi la alegerile generale din anul următor. Guvernul actual este o mare coaliție formată din național-liberalii de centru-dreapta și social-democrații de centru-stânga. Pentru o mare parte din 2023, AUR a fost al doilea cel mai popular partid, cu o susținere de aproximativ 20% în sondajele de opinie (de atunci a scăzut la 17%).

Acest lucru a determinat partidele aflate la putere să candideze pe o listă comună pentru alegerile europene. Marcel Ciolacu, prim-ministrul, a promis „să apere România de extremism”.

Programul de guvernare

Cele patru axe principale ale programului de guvernare al partidului sunt libertatea, creștinismul, familia și „unitatea națiunii”. Acestea sunt suficient de vagi pentru a atrage un spectru larg de susținători, inclusiv xenofobi de dreapta, oponenți ai căsătoriilor între homosexuali și eco-naționaliști care consideră că firmele străine exploatează în mod nedrept resursele naturale ale României.

De asemenea, partidul este popular, spune Ștefureac, printre românii din străinătate. Aceia care consideră că occidentalii „snobi” îi tratează ca pe niște europeni de mâna a doua. Alianța celor două mari partide centriste a creat mai mult spațiu pentru opoziția radicală.

Deși liderul aur, George Simion, îl numește pe Vladimir Putin și pe alți lideri ruși „criminali”, mulți văd partidul ca fiind subtil pro-rus. Accentul pe care îl pune pe unitatea națională poate fi interpretat ca însemnând că vrea să anexeze părți din Ucraina care au fost românești până în 1940.

Legăturile cu Rusia

Simion spune că este imposibil „să ne întoarcem în urmă cu 100 de ani”. Dar că „dorim ca drepturile românilor care trăiesc acum în Ucraina să fie respectate”. El militează de mult timp pentru unirea cu Moldova, cea mai mare parte a țării care a fost românească până în 1940 și care acum îl interzice ca o amenințare la adresa securității. Majoritatea românilor văd Rusia ca pe o putere imperială opresivă. Iar un partid clar pro-rusesc se situează în jurul a 5% în sondaje. Simion se îndepărtează acum de rădăcinile sale radicale.

Giorgia Meloni, prim-ministrul Italiei, a trasat un curs similar. El o vede ca pe un model. Ieșirea din UE ar fi „un dezastru”, spune el. Dar „nu vrem un superstat”. Este posibil ca el să se uite la sondaje: un sondaj realizat de Globsec, un think-tank, a arătat că 71% dintre români cred că UE dictează politica României, care nu are nicio putere de a o influența.

În același timp, 38% dintre români cred că naționalismul de extremă dreapta este o amenințare. Cam tot atâția cât cred că sunt migranții non-europeni. Orientarea spre centru ar putea aduce mai multe voturi în acest an. Ei vor avea patru șanse, scrie The Economist.