Info

Au reușit protestele să plafoneze prețurile la benzină? Discuții în coaliție despre noi reglementări

carburanti
cancan.ro

Partidul Social Democrat a pus problema ieftinirii carburanților în Parlament. Aceștia au cerut plafonarea prețurilor, nu după mult timp de la protestele în masă care au avut loc în toată lumea. Noul preț propus de PSD este aproximativ 7 lei pe litru, o ieftinire de aproape 3 lei. PNL, de asemenea, este de acord cu această propunere, însă nu intervine direct din cauza măsurilor suplimentare de care ar mai fi nevoie. 

Economia este în prag de sufocare și în acest sens Guvernul încearcă să aplice cele mai corecte măsuri, așa s-a ajuns la ideea de plafonare a prețului carburanților. Daniel Zamfir face declarații și menționează că plafonarea prețurilor ar „ajuta economia să nu se sufoce”

Plafonarea prețurilor, singura modalitate

Președintele Comisiei economice de industrii și servicii, declară că plafonarea prețurilor în jurul a șapte lei pe litru ar fi una dintre singurele modalități prin care economia să nu aibă de suferit, mai ales că prețurile mari de la pompă îi afectează financiar foarte dur pe români.

„Eu cred că acesta este un preț corect pentru că trebuie să ne aducem aminte că, în urmă cu ceva timp, când a fost acea criză cu privire la creșterea prețului la benzină, prețul barilului era undeva la 123 de euro iar prețul la pompă se stabilizase undeva la 7,5 lei. 

Acum, când prețul barilului a scăzut la 112 euro, prețul benzinei și al motorinei a sărit bine de 9 lei. Ca atare nu este vorba despre creșterea vreunui cost al producătorului ci pur și simplu este un spirit speculativ. 

Dacă ne uităm și la bilanțul pe care l-a înregistrat una dintre companiile din domeniu în trimestrul trecut o să vedeți că este triplu față de anul trecut. Așadar avem aici o speculă, deci trebuie intervenit. 

Prețul speculativ este un preț care nu se bazează pe niște calcule concrete ale creșterii prețului de producție. 

Propunerile vin de la noi în condițiile în care, de la Ministerul Energiei, nu vine nimic. Noi am spus că trebuie plafonat prețul carburanților. Asta este clar. Nu mai putem accepta lipsa de acțiune a ministrului Energiei în momentul acesta. Pentru că, în momentul acesta, atâta timp cât lucrurile rămân așa, cineva și anume un grup restrâns de companii, câștigă foarte mulți bani iar cea mai mare parte a populației, de fapt toată populația României,  IMM-urile și nu în ultimul rând economia, au de suferit”, a declarat Daniel Zamfir pentru Antena 3.

Discuții fără nici un rezultat

Liderul PSD, a propus plafonarea prețurilor de la pompă, însă nu s-a ajuns la nicio concluzie.

”Sa intervenim unde sunt speculații, cum este acum zona de carburanți, este evident că trebuie o plafonare. Nu se poate să rămânem și să avem reacție, cum are Consiliul Concurenței, după 5 ani de zile. Ori suntem niște oameni responsabili politici si ne-am implicat în acest act de guvernare ca să facem viața oamenilor mai bună, ori nu putem construi nimic și cu asta basta”, declară PSD.