Infofinanciar > Info > Au fost darnici de Crăciun! Transelectrica a oferit prime de peste 1,5 milioane de lei angajaților săi
Info

Au fost darnici de Crăciun! Transelectrica a oferit prime de peste 1,5 milioane de lei angajaților săi

Transelectrica, Sursă foto: Jurnalul
Sursă foto: Jurnalul

Transelectrica, una dintre cele mai importante companii de energie deținute de statul român, i-a recompensat pe angajații săi cu prime de 1.573.800 de lei de Crăciun. Aceste suplimente financiare au fost acordate în baza unui protocol semnat pe 20 decembrie de firma în cauză cu Federația Națională a Sindicatelor din Electricitate „Univers”.

Astfel, potrivit acestui document, cele două părți au convenit „acordarea de prime cu caracter special salariaților a căror activitate desfășurată în anul 2022 a avut un impact major în desfășurarea activităților derulate în cadrul Companiei.”

Pe lista norocoșilor se află 22% dintre angajații companiei, mai exact 456 de nume. Cinci persoane, un consilier de specialitate, doi directori și doi manageri de unități teritoriale, au primit prime care au ajuns până la 16.000 de lei.

De asemenea, în această categorie selectă au mai fost incluși patru șoferi, care au luat câte 10.000 de lei fiecare.

Cine „a dat lovitura”

Printre „cei 5 fantastici” se numără Filipoiu Alina Elena, care este Director de unitate în cadrul Transelectrica.

Potrivit Economedia, în trecut, Filipoiu a ocupat funcția de Director al Direcției Juridice. Însă, în urma reorganizării companiei făcută de Dan Vâlceanu, fost ministru de finanțe, și Cătălin Nadolu, membru în directoratul Transelectrica, prin care au unit Direcția resurse umane cu Direcția juridică într-un singur departament, Alina Filipoiu a ajuns în poziția în care este astăzi.

Filipoiu a fost angajată pe această funcție în urma unui concurs din vara anului 2021. La acea vreme, salariul brut încasat de aceasta era de 21.342 lei. Însă, în urma adăugării unui spor de 75% (remunerația este corespunzătoare clasei 9c din grila de salarizare), Directorul Direcției Juridice câștigă acum 37.348,5 lei lunar brut.

Cine e „mai la coadă”

Dacă directorii au primit prime în jurul a 15.000 – 16.000 de lei, în extrema cealaltă găsim angajați ai companiei, care au primit doar câteva sute de lei pentru activitatea desfășurată în anul 2022. Unii dintre aceștia sunt încadrați ca șefi ai serviciului tehnic, responsabili de proiect sau tehnicieni principali specialiști.

Însă, există ingineri, maiștri și electricieni care au primit din partea Transelectrica 357 de lei.

Din categoria „mai la coadă” mai fac parte șefii de coloană auto, care au încasat o primă de 850 de lei.

Profit de cinci ori mai mare în 2022

Compania energetică Transelectrica a înregistrat un profit de peste cinci ori mai mare până acum în 2022 (comparativ cu 2021). Astfel, firma a urcat de la 81 de milioane de lei în primele 9 luni din 2021, la 418 milioane de lei în primele 9 luni din acest an.

Cel mai mare acționar (56,8%) al Transelectrica este statul român, prin Secretariatul General al Guvernului. Celelalte acțiuni sunt deținute de persoane fizice, de fondul de pensii NN Pensii și de Pavăl Holding, fondul de investiții al fraților Adrian și Dragoș Pavăl.

În prezent, Transelectrica este singurul operator care asigură serviciul de transport al energiei electrice, de conducere tehnică operațională a Sistemului Electroenergetic Național și de administrare a pieței de energie electrică (prin filiala sa cu personalitate juridică OPCOM SA).