Infofinanciar > Info > Câți pensionari are România? Ce bani încasează aceștia lunar
Info

Câți pensionari are România? Ce bani încasează aceștia lunar

Peste 1,5 milioane de pensionari nu se vor bucura de măriri! 
sursa foto arhiva companiei

Potrivit unor date oferite de către Institutului Naţional de Statistică (INS), numărul de pensionari înregistrați în anul 2023 a fost de 4,98 milioane persoane. În scădere cu 24.000 persoane faţă de anul precedent.

Pensia medie lunară a fost de 2.113 lei, în creṣtere cu 13,9% faṭă de anul precedent.

„În anul 2023, numărul mediu de pensionari a fost de 4.980.000 persoane. În scădere cu 24.000 persoane faţă de anul precedent; numărul mediu de pensionari de asigurări sociale de stat a fost de 4.601.000 persoane, în scădere cu 6.000 persoane faţă de anul precedent; pensia medie lunară (determinată luând în calcul sumele pentru pensiile tuturor categoriilor de pensionari – de asigurări sociale, invaliditate, urmaş etc.- plătite de casele de pensii) a fost de 2.113 lei, în creṣtere cu 13,9% faṭă de anul precedent; pensia medie lunară de asigurări sociale de stat a fost de 2.006 lei, iar raportul dintre pensia medie nominală netă de asigurări sociale de stat pentru limită de vârstă cu stagiu complet de cotizare (fără impozit ṣi contribuṭia de asigurări sociale de sănătate) şi câştigul salarial mediu net a fost de 50,2% (comparativ cu 51,6% în anul precedent)”, arată datele INS, potrivit RomâniaTv.

Bani mai puțini pentru acești pensionari

Cei mai ghinioniști pensionari se află în judeţele: Botoşani (1.588 lei), Vrancea (1.600 lei) şi în Giurgiu (1.603 lei), iar cele mai mari valori ale pensiei medii lunare de asigurări sociale de stat s-au înregistrat în judeţele: Hunedoara (2.667 lei), Municipiul Bucureşti (2.545 lei), Gorj (2.360 lei) şi Braşov (2.351 lei).

Marea recalcualare care este programată penstru luna septembrie, aduce o speranță. Inițial s-a spus că începând din luna mai vor veni decizii de recalculare acasă. Din luna septembrie vor începe să primească efectiv pensiile recalculate. Cu toate acestea, deciziile cu noile pensii crescute întârzie să apară, iar pensionarii au devenit îngrijorați. Șeful Casei Naționale de Pensii, Daniel Baciu, a explicat motivele întârzierii și a oferit informații suplimentare despre procesul marii recalculării a pensiilor.

„Acest document, decizia, este un document de informare. Nu este prevazut un termen expres în lege. Noi trebuie să emitem aceste decizii tuturor pensionarilor până la data de 1 septembrie 2024 când oamenii vor primi efectiv pensiile recalculate. Nu pot sa va spun exact acum, în momentul de față exact când le vom emite, cert este că în vară va trebui sa începem să tipărim aceste decizii de pensionare si trebui expediate către beneficiari, către pensionari astfel încât când ei vor primi pensia sa știe exact cât primesc în urma acestei recalculări”, a spus recent Daniel Baciu.