Infofinanciar > Info > S-a atins un nou record! La ce sumă a ajuns datoria publică a României în primele luni din 2024
Info

S-a atins un nou record! La ce sumă a ajuns datoria publică a României în primele luni din 2024

datoria publică a României în 2022;
Sursa foto: arhiva companiei

În luna februarie a acestui an, datoria publică a țării noastre s-a majorat substanțial. Este vorba despre o creștere cu aproximativ 40 de miliarde de lei comparativ cu luna anterioară. În ianuarie 2024, datoria publică era de 841,29 miliarde de lei.

Ceea ce a cauzat majorarea rapidă de la începutul acestui an este strategia Finanțelor de a împrumuta în primele luni din an o parte semnificativă din necesarul de finanțare pentru întregul an 2024.

Diminuarea impactului

Cu toate acestea, impactul se va diminua. Acest lucru se va întâmpla pe măsură ce statul face, în cursul anului, plăți mai mari în tonul datoriei, la termenele prevăzute.

Un alt aspect care trebuie evidențiat este faptul că gradul de îndatorare din luna februarie a fost la 52,4% din Produsul Intern Brut. În același timp, inițial, îndatorarea pentru ianuarie a fost anunțată la 50,%. Mai apoi, aceasta a fost revizuită în scădere, la 49,9% din PIB.

Măsuri adoptate de Guvern

Mai mult de jumătate din Produsul Intern Brut, Guvernul ar trebui să implementeze automat câteva măsuri pentru a reduce cheltuielile. Astfel încât să mențină deficitul sub control. Cu toate acestea, derogările oferite des de autorități de la Legea responsabilității fiscal-bugetare au diminuat importanța prevederii de stabilizare din lege.

În plus, depășirile pragului de 50%, înregistrate de mai multe ori în ultimii ani, au fost temporare și de scurtă durată. Guvernul a ales să indice că preferă să stimuleze economia prin investiții (ceea ce ar duce la creșterea PIB-ului, pe care se bazează raportarea) pentru a menține sub control nivelul îndatorării, informează ziare.com

Deficitul guvernamental în 2023

Și în 2023, țara noastră s-a numărat printre statele Uniunii Europene cu cel mai mare deficit guvernamental. S-a ajuns de la 3,4% din PIB, cât era anul anterior, la 3,5% din PIB.

În anul 2023, majoritatea statelor din UE au raportat un deficit guvernamental. Însă, au existat și țări care fac excepție. Este vorba despre Cipru și Danemarca, fiecare cu câte un surplus de 3,1%. În listă urmează Irlanda, cu un surplus de 1,7% și Portugalia, cu 1,2%.

Țările cu cele mai însemnate deficite guvernamentale au fost Italia, cu minus 7,4%, Ungaria – minus 6,7% și România – minus 6,6%.

Datoria publică din 2023

La finalul celui de-al patrulea trimestru al anului 2023, datoria publică a țării noastre ajunsese la 48,8% din PIB. Pentru a oferi sume exacte, datoria guvernamentală a țării noastre era de 783,5 miliarde de lei.

S-a înregistrat o majorare față de anul anterior, când datoria guvernamentală a țării era de 665,4 miliarde de lei. Valoarea a reprezentat 47,5% din PIB, conform informațiilor transmise de digi24.ro