Infofinanciar > Esential > Ați auzit de David Filo și Jerry Yang? Nu? Atunci poate ați auzit de Yahoo!
Esential

Ați auzit de David Filo și Jerry Yang? Nu? Atunci poate ați auzit de Yahoo!

Ați auzit de David Filo și Jerry Yang? Nu? Atunci poate ați auzit de Yahoo!
Sursa foto: Pinteres

Pentru foarte mulți antreprenori, începutul este sinonim cu foarte multă muncă. Așa a fost și înceutul poveștii pentru acești doi tineri: David Filo și Jerry Yang

În 1994, David și Jerry erau fix la început, dar erau pasionați, aveau un țel și, mai ales, erau încrezători în ceea ce urmăreau. Astfel, munceau 20 de ore pe zi, dormeau în birou, visau că odată şi odată oamenii vor acorda atenţie conceptului lor. Și n-au greșit mai deloc.

O idee obsedantă

Deci, Filo şi Yang munceau ca nişte maniaci numai de plăcerea de a munci. Dar ce-I mâna pe ei în această luptă care părea să ducă la un imminent burn-out? Cei doi aveau o singur scop: să pună puţină ordine în teribila lume a World Wide Web. Minunatul www care avea atâtea oportunități pe care nimeni nu le putea număra vreodată.

Pe atunci nu exista un sistem care să permită oamenilor să găsească uşor fişierul care-i interesa. Yang şi Filo, chiar și când studiau ingineria computerelor la Stanford University, în California, găseau web-ul greoi. Și era greoi, atât de greoi că jumătate din cei care intrau se lăsau păgubași destul de repede.

Pentru că accesau multe fișiere cei doi uitau care dintre cele consultate e vor fi ulterior de folos, așa că au constatat că asta le lipsește în mod primordial, mai cu seamă în studiu: o formă de organizare. Așa au pus la cale ceva care putea sp facă minuni: un cadru de organizare a Web-ului care permitea găsirea fişierului dorit odată ce tastai cuvântul-cheie.

Și și-au numit serviciul Yahoo!, de la Yet Another Hierarchical Officions Oracle.

Un an exploziv

Până în 1995, serviciul a devenit mega-cunoscut şi ultrapopular, așa că celor doi parteneri nu le-a fost greu să găsească 1 milion de dolari, totul numai pentru a-şi extinde afacerea.

”Ne-a luat 20 de ore pe zi, spune Yang, dar am fost printre primii care au încercat să organizeze Web-ul şi am făcut-o mai bine decât toţi ceilalţi”. Și se vede că așa a stat treaba.

Mai târziu, cu cartierul general stabilit în Santa Clara, California, Yahoo! atingea astronomică cifra de afaceri de 1 miliard  de USD pe lună. Dar provocările n-au dispărut, ci chiar s-au înmulțit. Unele care opuneau mult mai mult decât o simplă rezistenţă.

”A fost greu, admite Yang. Nu ştiam ce model de afacere ar merge, aşa că le-am luat în considerare pe toate, incluzând aici sisteme care din start nu puteau să genereze profit”.

Pași spre top

Și pentru că era nevoie, Filo și Jerry au promovat diverse companii în schimbul unor sisteme hardware construite de acestea: IBM, American Express, British Airways). Evident, Yang şi Filo trecuseră la stadiul de armată: au angajat sute de specialiști care i-au ajutat să se menţină în top.

”Noi credem că internet-ul poate schimba vieţile oamenilor, spunea Yang. ”Pe-a noastră, în mod sigur, a schimbat-o”.

Restul poveștii este ușor de aflat. Ce trebuie să rețineți este că ideea este importantă, că munca pentru visul tău este nenormată și că tenacitatea își poate asigura succesul.