Infofinanciar > Info > Atenționare ANM! Furtuni extrem de puternice și cod roșu
Info

Atenționare ANM! Furtuni extrem de puternice și cod roșu

ploile (sursă foto: dreamstime)
sursa foto arhiva companiei

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis prognoza pentru perioada 10-15 iulie. Temperaturile caniculare vor persista și vom avea maxime de peste 40 de grade.

Directorul ANM a anunțat că vor fi emise coduri roșii de caniculă. După valul de căldură din timpul zilei, în multe zone ale țării, seara se vor consemna furtuni violente și vijelii puternice.

10.07.2024 – 11.07.2024

Cerul va fi mai mult senin, iar vântul va sufla slab și moderat. Temperaturile minime vor fi cuprinse între 11 grade în estul Transilvaniei. 25…26 de grade pe litoral, precum și în Dealurile de Vest, iar în vest, în sud, în sud-est și pe arii restrânse în rest va fi noapte tropicală.

 11.07.2024 – 12.07.2024

Valul de căldură va persista. Va fi caniculă și disconfort termic accentuat, cu indice temperatură-umezeală (ITU) peste pragul critic de 80 de unități în cea mai mare parte a țării. Temperaturile maxime se vor încadra între 31 și 39 de grade. Iar cele minime între 12 grade în estul Transilvaniei și 26 de grade pe litoral și în Dealurile de Vest, aceste valori caracterizând o noapte tropicală, pe arii extinse în vest, în sud, în sud-est și pe alocuri în rest. Cerul va fi variabil, temporar cu înnorări, averse și descărcări electrice, în a doua parte a zilei, local la munte și izolat în restul teritoriului.

Vântul va fi în general moderat în regiunile sudice și sud-estice și slab până la moderat în rest, cu unele intensificări asociate averselor.

12.07.2024 – 13.07.2024

Valul de căldură, canicula și disconfortul termic accentuat se vor menține în cea mai mare parte a țării. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pe arii extinse pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime se vor încadra în general între 34 și 39 de grade. Noaptea va fi tropicală în majoritatea zonelor, cu minime cuprinse între 17 și 27 de grade, mai scăzute în depresiuni spre 12 grade. Cerul va fi variabil, temporar cu înnorări, averse și descărcări electrice, în a doua parte a zilei, pe alocuri la munte și izolat în restul teritoriului. Vântul va sufla slab și moderat, cu ușoare intensificări în Dobrogea și asociat averselor.

13.07.2024 – 14.07.2024

Valul de căldură, canicula și disconfortul termic accentuat vor persista în toată țara. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pe arii extinse pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime se vor încadra între 32 și 40 de grade; noaptea va fi tropicală în majoritatea zonelor, cu minime cuprinse între 17 și 28 de grade, mai scăzute în depresiuni. Cerul va fi variabil, izolat cu înnorări, averse și descărcări electrice, în zona montană, mai ales în a doua parte a zilei. Vântul va sufla slab și moderat, cu unele intensificări în vestul țării.

 14.07.2024  – 15.07.2024

Valul de căldură și canicula vor persista în toată țara. Disconfortul termic se va menține accentuat. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pe arii extinse pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime se vor încadra între 32 și 40 de grade. Iar noaptea va fi în continuare tropicală în majoritatea zonelor, astfel că minimele vor fi cuprinse între 16 și 26 de grade, mai scăzute în depresiuni. Cerul va fi variabil, cu înnorări temporare după-amiaza, pe arii restrânse la munte, unde vor fi averse însoțite de descărcări electrice. Vântul va sufla slab și moderat, potrivit ANM.