Infofinanciar > Info > Atenție, români! Cine trebuie să se aștepte la inspecții fiscale de la ANAF în 2023
Info

Atenție, români! Cine trebuie să se aștepte la inspecții fiscale de la ANAF în 2023

Fișă, Sursă foto: InfoTVA.ro
Sursă foto: InfoTVA.ro

Președintele ANAF, Lucian Heiuș, a transmis, pe pagina sa de Facebook, că inspecțiile fiscale vor avea loc la acei contribuabili selectați doar pe baza analizei de risc. Astfel, instituția aflată în subordinea sa va emite o notificare de conformare în care va prezenta riscurile identificate.

„Contribuabilul are posibilitatea să-și reanalizeze situația fiscală, să depună declarații rectificative sau la clarifice riscurile identificate. Dacă face acest lucru, nu va mai fi controlat”, a spus președintele ANAF.

Dacă persoana în cauză nu va face acest lucru și nu se va conforma, atunci ANAF va emite avizul de inspecție fiscală, a mai spus Lucian Heiuș.

„De la data comunicării avizului și până la începerea inspecției fiscale, contribuabilul poate depune sau corecta declarațiile de impunere sau să-și clarifice riscurile identificate și controlul nu va mai avea loc”, a adăugat acesta.

Dacă refuză și această etapă a procesului de clarificare a situației fiscale, atunci ANAF va începe inspecția efectivă, scrie Hotnews.

„Prin acest mecanism, contribuabilii onești nu vor mai fi controlați de Fisc, creându-se posibilitatea ca erorile contabile, neconcordanțele, interpretările fiscale diferite să fie rezolvate în etapele preliminare controlului efectiv”, a mai spus Heiuș.

Ce inspecții fiscale va derula ANAF în 2023

Potrivit reprezentanților ANAF, instituția va desfășura în anul următor inspecții fiscale ce vor viza prevenirea și combaterea erodării bazei impozabile la:

1. contribuabilii identificați cu risc fiscal asociat prețurilor de transfer, transferul profitului către alte jurisdicții fiscale, cu impact în ceea ce privește impozitul pe profit;

2. contribuabili identificați cu risc fiscal mare, care desfășoară activitate în domenii care au înregistrat creștere economică, fără a înregistra și o creștere corespunzătoare a nivelului taxelor și impozitelor declarate la bugetul general consolidat (impact în ceea ce privește impozitul pe profit și taxa pe valoarea adăugată);

3. contribuabili organizați ca entități non-profit, identificați ca desfășurând activitate economică, fără a îndeplini obligațiile legale de a declara impozitul pe profit, respectiv taxa pe valoare adăugată;

4. persoane fizice care desfășoară activități independente și înregistrează marje de venit scăzute comparativ cu nivelul venitului brut declarat (impact asupra impozitului pe venit, contribuțiile sociale de stat și contribuțiile la asigurările sociale de sănătate), scrie Hotnews.

Controale la persoane fizice și în 2023

ANAF a început verificările și controalele la persoane fizice în luna iulie, iar acestea nu se vor stopa nici în 2023

Instituția a constatat, în urma derulării unei analize de risc, că 561.000 de persoane au acumulat în perioada 2016-2019 o diferență de 20 miliarde de euro între veniturile estimate și cele declarate și impozitate.

Astfel, această „gaură” între veniturile încasate și cele declarate cade sub incidența legii, care spune că dacă există o diferență de 10% între cele două elemente, dar nu mai puțin de 50.000 de lei, atunci există o neconcordanță la declarare.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.