Infofinanciar > Info > Atenție, încă un furnizor de energie trimite facturile cu întârziere! Sumele restante acumulate vor fi dificil de plătit
Info

Atenție, încă un furnizor de energie trimite facturile cu întârziere! Sumele restante acumulate vor fi dificil de plătit

playtech.ro
Sursa foto: playtech.ro

Ca și cum creșterea accelerată a prețurilor la energie electrică nu ar fi fost de ajuns, tot mai mulți furnizori mari continuă să trimită cu întârziere facturile abonaților lor. Există deja cazuri în care întârzierile au depășit șase luni. Altele întârzie „doar” de la începutul anului, invocând ca motiv intrarea în vigoare a modificărilor legislative în domeniul energiei.

Ultimul nume adăugat pe lista furnizorilor care trimit facturile cu întârziere este Electrica Furnizare. Motivul este și de data aceasta tot de ordin legislativ, respectiv necesitatea optimizării sistemului informatic de facturare în vederea implementării celor mai recente modificări. „Motiv pentru care emiterea facturilor poate înregistra întârzieri, atât pentru facturile în format fizic, cât și pentru cele electronice”, se arată în răspunsul remis de Electrica Furnizare.

Conform sursei citate, clienții companiei au fost informați despre întârzierile survenite prin intermediul mai multor canale de comunicare. Electrica Furnizare a anunțat că a pus la dispoziția abonaților un formular unic de contact, prin intermediul căruia pot fi adresate furnizorului întrebări referitoare la procesul de facturare, modul de plată a facturilor la energie și condițiile de acceptare a platei eșalonate.

„Electrica Furnizare își încurajează clienții să acceseze canalele de comunicare online pentru a beneficia simplu și rapid de o informare completă cu privire la orice noutăți în relația cu furnizorul. De exemplu, pentru detalii cu privire la măsurile de sprijin acordate clienților de energie electrică și gaze naturale ce urmează să fie evidențiate în cadrul facturilor, precum și referitoare la modul de aplicare a acestora, clienții pot consulta pagina dedicată din site-ul companiei”, se arată în răspunsul oficial remis de Electrica Furnizare.

Și Enel întârzie cu facturile la clienți

Și compania Enel, întârzie să trimită de aproximativ două luni facturile abonaților săi. Motivul invocat este tot de ordin legislativ, iar clienții care încearcă să afle date în plus primesc cu toții același răspuns: „Așa cum știi, cele mai recente modificări legislative în domeniul energiei, cu impact asupra modului de facturare a consumului tău de energie electrică și gaze naturale, au intrat în vigoare în a doua parte a lunii decembrie 2022. În acest moment, noi, furnizorul tău de energie, continuăm să actualizăm sistemele noastre informatice, astfel încât să reflecte aceste modificări legislative. Acest lucru ne determină să emitem facturile aferente consumului tău de energie electrică și gaze naturale cu întârziere. Ne cerem scuze pentru acest lucru, însă această activitate este necesară pentru a reflecta corect și complet măsurile legislative referitoare la plafonarea prețului la energie.”

Potrivit răspunsului standard dat de Enel clienților, de vină este noua legislație, intrată în vigoare începând cu data de 16 decembrie 2022 și care completează măsurile dedicate pieței energiei electrice și gazelor naturale prevăzute de O.U.G. nr. 27/2022 (cu modificările și completările ulterioare), aplicabile perioadei 16 decembrie 2022– 31 martie 2025.

Situația este mult mai critică la Hidroelectrica

Compania de stat Hidroelectrica nu a mai trimis multor clienți facturi de mult mai mult luni. Conform anunțurilor oficiale, în următoarea săptămână la va trimite pe cele pentru lunile iulie și august 2022, atât pentru clienții casnici, cât și pentru firme.

Întârzierile înregistrate au fost recuperate parțial, Hidroelectrica reluat procesul de facturare pentru clienții casnici si non-casnici încă din ultima lună a anului trecut. Însă, o mare parte din clienții furnizorului încă așteaptă facturile pentru consumul din partea a doua a lui 2022.

Pentru că sumele acumulate sunt consistente, clienții pot solicita și plata eșalonată dacă valoarea cumulată a facturilor este prea mare. Condițiile acordate de Hidroelectrica prevăd că plata poate fi făcută în maximum 6 rate lunare, de valori egale, conform datelor Economedia.