Infofinanciar > Info > Așteptarea fermierilor a luat sfârșit! Când intră în conturi subvențiile APIA restante din 2023
Info

Așteptarea fermierilor a luat sfârșit! Când intră în conturi subvențiile APIA restante din 2023

pensiile bani lei (sursă foto: vocea.biz) subvenții
Sursa foto: arhiva companiei

Un număr ridicat de fermieri încă așteaptă ca în conturile lor să fie virate sumele sub formă de subvenție care sunt oferite de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură aferente anului anterior.

Numeroși fermieri de la noi din țară au fost autorizați la plata pentru minim o schemă. Cu toate acestea, încă există subvenții pe care fermierii nu le-au primit și pe care le așteaptă.

Viramentul subvențiilor APIA

După cum a transmis Adrian Pintea, secretar de stat în cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, autorizările la plată se fac zilnic. În acest fel, fermierii vor intra în posesia banilor pe care îi au de primit cât mai repede posibil.

„În ceea ce privește plata subvențiilor APIA aferente anului de cerere 2023, știm foarte bine că termenul limită de plată este data de 30 iunie. Într-adevăr, este o așteptare mare pentru plata ajutoarelor naționale tranzitorii în sectorul zootehnic și în sectorul vegetal.

Pot să vă spun că chiar ieri am avut o discuție cu cei de la APIA. Autorizări la plată se fac zilnic. Chiar ieri au fost plătite trei liste de plată. În următoarea perioadă, într-o săptămână, maxim două săptămâni, tot ceea ce este autorizat la plată va fi și plătit. Ministerul Agriculturii a făcut demersurile către Ministerul Finanțelor. Astfel încât să fie alimentate conturile APIA pentru a face aceste plăți”, sunt informațiile transmise de Adrian Pintea.

Bani pentru fermieri

Un alt lucru pe care l-a mai transmis Adrian Pintea este că se așteaptă bani și pentru bunăstarea la porc și pasăre.

„Se așteaptă banii și pentru bunăstarea la porc și pasăre, sunt autorizați la plată de către APIA. Iar plățile se fac de AFIR. Și aici urmează să intre banii în conturile celor de la AFIR pentru a face aceste plăți.

Ultima plată aferentă anului de cerere 2023 este sprijinul cuplat în sectorul vegetal, care va intra la plată după data de 15 mai”, a mai transmis Adrian Pintea.

Anunț din partea APIA

La începutul lunii aprilie, reprezentanții Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) au transmis că s-a dat startul campaniei pentru cererile unice de plată din partea fermierilor care doresc să beneficieze de subvenții în acest an.

Termenul limită pentru depunerea cererilor este mai mic decât în mod normal. APIA le-a transmis agricultorilor să-și pregătească dosarele din timp. De asemenea, le-a mai transmis și să le depună înainte de 7 iunie.

Toți fermierii care își depun cererile între 4 aprilie și 7 iunie vor primi subvențiile în totalitate. Asta în timp ce fermierii care nu fac acest lucru în acest interval vor fi excluși de la plată, a anunțat APIA, potrivit dailybusiness.ro