Info

Astăzi se decide cu cât vor crește pensiile românilor! Ce procente se negociază în Coaliția de guvernare

evz.ro
FOTO: evz.ro

Procentul de creștere a pensiilor a fost modificat din nou, de coaliția de guvernare. Principalele partide se pare că nu se înțeleg pe cifra cu care ar urma să crească pensiile.

Partidele de guvernare se vor întâlni din nou mâine pentru a conveni asupra procentului de majorare. Partidul Social Democrat optează pentru mai mulți bani pentru cei cu venituri mici, în timp ce PNL s-a pronunțat pentru o creștere de 15% a tuturor pensiilor fără ajutoare pentru cei care au venituri mici.

Guvernanții se bat pe cifrele majorării

Ultimul procent pe care l-a înaintat PSD este de 11,92%  la care se adaugă un ajutor one off iar cele două venituri pensie și ajutorul nu trebuie să depășească 4000 de lei. În varianta PNL este prevăzută o creștere a pensiei cu 15% dar fără ajutor one of.

Potrivit stenogramelor prezentate de Antena 3 CNN, Marius Budăi anunța că o majorare a pensiilor cu 15% ar depăși plafonul alocat pensiilor pentru 2023, adică procentul de 9,4% din PIB. Oficialii europeni le-au transmis miniștrilor de la București să facă niște calcule mai concrete.

În urmă cu câteva zile Marius Budăi anunța că pensiile nu vor crește la fel pentru toată lumea „a să înțeleagă toată lumea, pensiile nu se majorează în același procent pentru toată lumea. Pensiile cuprind în interiorul lor puncte de pensie și noi majorăm valoarea punctelor de pensie, valoarea punctului de pensie, așa cum este și legal și constituțional. Deci nu majorăm același procent”.

Budăi a mai punctat faptul că ideal ar fi ca toată lumea să beneficieze de majorări în condițiile în care toți beneficiarii au contribuit la sistemul public de pensii, însă climatul economic actual nu permite o creștere a pensiilor pentru toate categoriile, prin urmare vor beneficia doar categoriile vulnerabile:

„ Eu sunt susținătorul unei majorări pentru toată lumea, pentru că toți au contribuit, unii mai mult, alţii mai puțin, dar trebuie, de altfel să fim și conștienți de perioada grea pe care o traversează întreaga lume, nu numai România, acum să sprijinim categoriile vulnerabile. Practic, trebuie să facem tot posibilul să nu lăsăm pe mine la marginea societății”.

Nicolae Ciucă: „Dacă vorbim de creşterea pensiilor trebuie să vedem contextul mai larg”

În tabăra liberalilor Nicolae Ciucă afirma că pensiile ar urma să crească cu cu 15% sau cu o altă cifră care să acopere inflația, începând cu 2023. De asemenea, și președintele Klaus Iohannis a făcut anumite precizări „ Dacă vorbim de creşterea pensiilor trebuie să vedem contextul mai larg. S-au vehiculat 10%, 11%, dar nu putem să aşteptăm de la pensionar să plătească ei preţul crizelor şi în condiţiile în care avem o inflaţie de peste 15% eu cred că ar fi corect să ţină cont de această inflaţie creşterea şi atunci, după părerea mea, trebuie să fie o creştere mai mare.

Nu ştiu dacă bugetul permite o creştere de 15%, însă cred că trebuie venit cu o creştere care compensează în bună măsură inflaţia. Trebuie atenţie sporită pentru cei cu pensii mici, fiindcă acolo apar problemele cele mai mari”.

Președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu a fost ceva mai rezervat în a oferi un procent concret, acesta a declarat că „ „Important e că toate forţele politice, mai nou şi Preşedintele României, cu toate că nu are în atribuţii acest domeniu, suntem de acord că trebuiesc mărite pensiile şi nu numai. Trebuie mărite şi salariile, salariul minim la 3.000 de lei, trebuie iarăşi de venit cu un one off pentru anumite categorii defavorizate pentru a depăşi această perioadă de inflaţie şi criza energetică. Sunt discuţii şi la UE fiindcă voucherele oferite deja de către Guvern sunt suportate şi din fonduri europene”.