Infofinanciar > Info > Asigurări mai scumpe de anul viitor. Ce sume vor scoate românii din buzunar
Info

Asigurări mai scumpe de anul viitor. Ce sume vor scoate românii din buzunar

Cutremur-Turcia, sursa foto gândul
sursa foto: arhivă

Începând cu anul viitor, asigurarea obligatorie împotriva dezastrelor (PAD) ar putea deveni mai scumpă. Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor (PAID), instituția care emite aceste polițe, se confruntă cu pierderi cauzate de catastrofele recente din întreaga lume. Raportul de solvabilitate al PAID menționează o posibilă „insuficiență” a primei actuale de asigurare.

Conform previziunilor Economica de anul trecut, rezultatele financiare ale PAID pentru 2023 vor arăta scăderi ale profitului din cauza plăților pentru cutremurele din Gorj și a creșterii costurilor de reasigurare pe plan global. Raportul PAID pe 2023 confirmă aceste tendințe și anticipează pierderi pentru 2024. Modificările legislative recente permit Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) să ajusteze primele de asigurare, astfel că o majorare a prețului pentru polițele PAD este foarte posibilă.

Costul unei polițe PAD

În prezent, costul unei polițe PAD este de 130 de lei pentru locuințele din materiale moderne și 50 de lei pentru cele din chirpici, acoperind daune de până la 100.000 de lei și respectiv 50.000 de lei. Decizia finală privind majorarea prețului va depinde de acționarii PAID. Dacă aceștia vor accepta să acopere pierderile din propriile fonduri, o majorare nu va fi necesară. În schimb, dacă vor solicita ASF să aprobe o creștere a prețului, este foarte probabil ca aceasta să fie implementată.

PAID are 12 acționari, dintre care doar șapte mai sunt activi pe piață. Aceștia sunt Groupama, Allianz Țiriac, Generali, Signal Iduna, ABC Asigurări, Uniqa și Grawe. Acționarii falimentați încă încasează dividende, dar nu pot contribui la o eventuală majorare de capital. Evenimentele recente, precum cutremurele din Gorj, au afectat semnificativ rezultatele PAID, ducând la pierderi operaționale. În 2023, rata combinată a daunei a fost de peste 109%, față de sub 83% în 2022. Aceasta înseamnă că pentru fiecare 100 de lei încasați, PAID a cheltuit 109 lei, rezultând într-o pierdere de 9 lei pentru fiecare poliță.

Profitul net în 2023

Profitul net al PAID în 2023 a fost de aproape 2,4 milioane de lei, mult mai mic comparativ cu anii anteriori. Acționarii au primit dividende și pentru 2023, însă în valoare mult mai mică decât în 2022. Din 2018 până în 2021, aceștia au încasat dividende de 36,46 milioane de lei, iar capitalul social al PAID este de puțin peste 77 de milioane de lei.

Numărul polițelor valide a crescut în urma modificărilor legislative, ajungând la aproape 2,15 milioane în aprilie 2024, acoperind aproximativ 21% din totalul locuințelor din România. Cu toate acestea, provocările legate de reasigurare rămân mari. Costurile de reasigurare continuă să crească din cauza catastrofelor globale, iar PAID a indicat deja o posibilă „insuficiență” a primei actuale de asigurare.

În concluzie, majorarea prețului pentru asigurarea PAD în 2024 este foarte probabilă, având în vedere contextul economic și provocările legate de reasigurare. Decizia finală va depinde de acționarii PAID și de aprobarea ASF, potrivit Economica.net