Infofinanciar > Info > Asigurarea RCA Euroins s-a prelungit! Șanse mari să coste mai mult de luna viitoare
Info

Asigurarea RCA Euroins s-a prelungit! Șanse mari să coste mai mult de luna viitoare

euroins (sursă foto: Economedia)
sursă foto: Economedia

Pentru aproximativ 1,7 milioane de șoferi din România, valabilitatea asigurărilor RCA Euroins a fost prelungită. Această hotărâre vine ca o decizie a Guvernului și va mai vi valabilă timp de trei luni. De menționat că Euroins este un asigurator în faliment. Iar acum aceste asigurări mai sunt valabile până la data de 8 decembrie.

Acum, specialiștii în asigurări spun că există posbilitatea creșterii prețurilor, mai ales după data de 10 octombrie. De ce această dată? Ei bine, în acea zi vor expira prețurile plafonate RCA, iar brokerii trag acum un semnal de alarmă. Ordonanța de Urgență (OUG) ce prevede prelungirea cu 3 luni a polițelor Euroins s-a publicat în Monitorul Oficial.

Asigurarea RCA Euroins s-a prelungit

Liderul Guvernului, Marcel Ciolacu, a venit deja cu un anunț important. A menționat că motivul prelungirii cu 3 luni îl reprezintă că 1,8 milioane de polițe RCA ar fi expirat automat la data de 8 septembrie. Ceea ce ar fi însemnat o adevărată problemă. Este vorba despre un foarte mare de mașini fără asigurare pe șoselele din România. Însă cifra menționată de Ciolacu, 1,8 milioane de polițe RCA Euroins, este una greșită.

Numărul corect, menționat și în OUG și în Monitorul Oficial, este de aproximativ 1,7 milioane de polițe. Însă Euroins nu oferă doar asigurări RCA. Căci companie a emis și asigurări de locuințe, de malpraxis sau de garanții. După faliment, aceste contracte vor expira pe 8 decembrie 2023.

De ce cresc prețurile?

Echipa de jurnaliști de la HotNews au stat de vorbă cu numeroș brokeri români și toți au venit cu un semnal de alarmă. Se menționează un aspect mai puțin adus în atenție. Anume faptul că pe 10 octombrie expiră cele 6 luni de prețuri plafonate. Iar în acest caz, dacă Guvernul nu extinde această perioadă, se va ajunge în zona de prețuri libere. Astfel, dacă plafonarea nu continuă, prețurile RCA s-ar putea majora iarăși după 10 octombrie.

„Înghețarea prețurilor RCA la nivelul din 28 octombrie nu i-a prins pe toți asigurătorii pe picior greșit. Unii dintre ei practicau prețuri mai mici decât cele notificate la ASF și atunci au avut o marjă între 20 lei, 50 lei chiar 100 de lei pentru creșterea sau scăderea prețurilor. Ce se va întâmpla după 10 octombrie? E adevărat că s-a mărit cota de contribuție a asigurătorilor la FGA, dar își vor primi înapoi acei bani. Rata daunei s-a stabilizat, frecvența daunelor a mai scăzut”, a declarat un broker de asigurări pentru cei de la HotNews.

Istoria ne învață lecții

„În mod normal nu ar prea fi motive pentru creșterea prețurilor, dar istoria arată că aceste creșteri au loc. Să nu uităm că se vor publica noi tarife de referință RCA. Dacă acestea vor fi mai mari, ar putea fi folosite de asigurători ca pretext pentru creșterea tarifelor RCA practicate”, a mai spus broker-ul în asigurări. Mai apoi, în cadrul aceluiași studiu, un executiv din asigurări a declarat că după plafonarea prețurilor RCA a apărut o marjă. Aceasta a permis apoi ca tarifele să crească până la nivelul plafonat din 28 februarie 2023.

„Piața RCA nu s-a stabilizat încă, dar nu cred că toți vor crește prețurile. Prețurile RCA sunt suficient de mari în prezent. Este adevărat că acoperirile pe care le oferea o poliță RCA acum 5-6 ani sunt total diferite față de cele de acum – acum poți să iei mașină la schimb, limitele de răspundere sunt mai mari, poți să-ți repari mașina în orice service care să aplice orice tarif. Totuși nu cred că pot crește mai mult prețurile RCA raportate la puterea de cumpărare din România.”, a declarat un executiv din asigurări care a dorit s-și păstreze anonimatul, citat de HotNews.