Infofinanciar > Info > Asigurarea obligatorie pentru locuințe se scumpește! Propietarii pot fi sancționați
Info

Asigurarea obligatorie pentru locuințe se scumpește! Propietarii pot fi sancționați

asigurarea obligatorie (sursă foto: lovedeco.com)
sursa foto arhiva companiei

Asigurarea obligatorie pentru locuințe se pregătește să devină mai costisitoare. Cetățenii români trebuie să fie conștienți de această schimbare semnificativă. Principalele motive de îngrijorare ale populației sunt legate de riscul cutremurelor și incendiilor în ceea ce privește siguranța locuințelor lor.

Potrivit noilor modificări incluse în Legea nr. 115 din 10 mai 2023, care reglementează asigurarea obligatorie a locuințelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren și inundațiilor, cetățenii se vor confrunta cu o creștere a primei de asigurare. Aceasta urcând de la 100 de lei la 130 de lei, o modificare semnificativă de 30%.

Asigurarea obligatorie a locuințelor se scumpește

Topul factorilor de teamă este condus de cutremur și incendiu, contribuind la 50% din preocupările cetățenilor. Alți factori menționați includ furtuni și vijelii (29%), explozii (22%), inundații naturale (21%), furturi (18%) și alunecări de teren (13%).

Analiza demografică arată că cetățenii cu vârste de peste 50 de ani sunt mai conștienți de pericolele cutremurului, în timp ce riscul de incendiu este mai bine înțeles de către cei cu vârste cuprinse între 18 și 35 de ani din zona de Sud, București și Dobrogea.

Principala schimbare impusă de noua lege este obligativitatea prezentării unui contract de asigurare obligatorie a locuinței pentru înregistrarea sau modificarea înregistrării unei locuințe în cartea funciară. Cu alte cuvinte, proprietarii vor trebui să aibă o poliță de asigurare valabilă la data solicitării pentru a efectua orice modificare în registrul funciar, potrivit DailyBusiness.

Ce obligații au propietarii

Pentru a beneficia de o acoperire completă, proprietarii de locuințe sunt acum obligați să încheie atât polița obligatorie (PAD), conform legii, cât și una facultativă. Aceste schimbări vor duce la o creștere a primei de asigurare PAD începând cu luna noiembrie a acestui an.

Un reprezentant al industriei, a subliniat că distribuirea polițelor PAD va fi realizată de personalul instituțiilor statului și funcționarii primăriilor. De asemenea, înregistrările în Cartea Funciară nu vor mai fi posibile fără dovada încheierii unei polițe PAD. Sancțiuni severe, sub forma unor amenzi de până la 500 de lei, sunt prevăzute pentru locuințele neasigurate.

„Cea mai scumpă poliță PAD costă în prezent 100 lei și va crește, din noiembrie 2023, la 130 lei. Dincolo de amendă, fără o poliță de asigurare valabilă, proprietarul unei locuințe se expune unui risc major, și anume să rămână fără principalul rezultat al muncii de-o viață, respectiv fără locuință, dacă se produce riscul de cutremur, inundație sau de alunecare de teren. Practic, fără asigurare, nu-ți poți să-ți continui viața în liniște după ce a trecut dezastrul.”,  a declarat reprezentatul.