Infofinanciar > Educație financiară > Arta amintirilor. De ce ai nevoie pentru a deveni fotograf
Educație financiară

Arta amintirilor. De ce ai nevoie pentru a deveni fotograf

Fotograf
Credit imagine: playtech.ro

Fotografia a devenit una dintre cele mai folosite metode de a crea artă în ultima perioadă. Metoda de a captura amintirile într-o fotografie a evoluat enorm odată cu tehnologia. Prima fotografie din lume a fost făcută în anul 1825 de Nicephore Niepce, lucru care îl face primul fotograf de pe planetă. Aceasta a fost realizată cu ajutorul tehnicii de calotipie, un procedeu în care se folosea clorura de argint ca sensibilizator și clorura de sodiu pentru fixare. Prima fotografie ilustra o ipostază din realitate a unui cal ținut de către un om. Cu ajutorul acestei tehnici au fost realizate nenumărate portrete de-a lungul timpului. În prezent tehnicile de realizare a fotografiilor este complet diferită datorită evoluției tehnologice. Pe lângă faptul că este considerată o artă, fotografia poate reprezenta inclusiv o sursă foarte bună de venit.

Ce ai nevoie pentru a deveni fotograf

Prima condiție pentru a activa în acest domeniu este viziunea, fără această caracteristică vei simți în scurt timp că practic nu este locul tău în această lume a fotografilor. Potrivit lui Honorius Florentin, fotograf și video editor, pentru a începe să practici această meserie ai nevoie de “Pasiune, clar. Dacă ne referim la un fotograf ‘’de duzină’’ nu ai nevoie de foarte multe, cumperi o cameră foto după care începi să tragi aleatoriu poze. Pentru a deveni un fotograf/videograf profesionist este nevoie de mult timp pe care trebuie să îl dedici artei. Învățarea regulilor de bază, participarea la concursuri, iar ce a fost cel mai important pentru mine, ucenicia sub aripa unui fotograf profesionist foarte bun.” După cum spune și specialistul cu care am stat de vorbă, fotografia face parte din meseriile care mai mult se “fură” decât se învață. Îndrumarea unui profesionist în domeniu este crucială și face diferența între un simplu fotograf și un fotograf profesionist.

Fotografie nunta

Perspectiva fotograf

Pentru cei ce vor să intre în această lume a fotografilor bugetul poate să difere. Prețul oscilează în funcție de aparatura pentru care optează fiecare. Potrivit lui Honorius Florentin, bugetul pentru un kit de aparatură de început variază între 3.000 și 4.000 de lei. “Din fericire pentru cei care vor să intre în acest domeniu, tehnologia evoluează iar camerele accesibile devin din ce în ce mai performante. Se spune că trebuie să înveți să fotografiezi cu telefonul ca să treci la următorul pas, și anume camera foto. Cu un buget de 3000-4000 de lei poți cumpără un kit de început nou, însă varianta de achiziționare a echipamentului second-hand poate înjumătăți bugetul.”, a spus video editor-ul. Varianta de cumpărare a unui kit second-hand este varianta cea mai recomandată, deoarece reduce costurile foarte mult și te ajută să îți dai seama dacă asta este ceea ce vrei să faci fără să riști foarte mulți bani. Acest kit de început are scopul de a învăța tehnicile și a vedea ce domeniu al fotografiei se mulează cel mai bine pe personalitatea fiecăruia, fie că va fi realizarea de portrete sau poate fotografia artistică. Dar, pentru început trebuie exersată foarte bine tehnica de a fotografia.

După ce te simți pregătit poți începe să faci seđințe foto care îți vor aduce și venituri. Aici intervine partea de promovare. Potrivit videografului Honorius Florentin, cea mai bună metodă de a te promova este cea online, mai ales în ziua de astăzi. “Promovarea online este cea mai bună metodă prin care te poți face cunoscut la început, mai ales acum când îți stau la dispoziție cel puțin 3 platforme mari de socializare. Cu timpul și recomandarea ‘’ din vorbă în vorbă’’ o să își facă efectul. Cu cât ai mai multe proiecte bune, cu atât o să te cunoască mai multă lume, iar recomandările o să vină, dar asta nu se va întâmpla peste noapte!” a mai spus videograful. Totul stă în cât de mult te dedici acestei meserii. Dacă ești pasionat și aloci suficient timp fotografiei, la fel ca în orice business, rezultatele vor apărea mult mai rapid.

Cea mai potrivită cameră foto pentru început

Potrivit specialiștilor, pentru început orice cameră este potrivită, deoarece primul an este reprezentat de procesul de învățare. Abia după depășirea acestui prim an un om se poate numi fotograf și poate lua decizii în funcție de ramura pe care dorește să se axeze. “Cea mai bună cameră este cea pe care o ai! Nu există cea mai bună cameră de început. Depinde foarte mult în ce ramură a domeniului urmează să fie folosită și ce buget urmează să fie alocat, abia după aceea se poate lua o decizie.”, a mai spus Honorius Florentin. În acest prim an, majoritatea proiectelor pe care le le poate obține un fotograf sunt ședințele foto sau anumite evenimente, cum ar fi realizarea de fotografii în cluburi sau zile de naștere. Pentru început aceste evenimente pot aduce venituri cuprinse între 150 și 500 de lei.


Pentru perfecționarea tehnicii, Honorius Florentin recomandă practicarea de workshop-uri. “rice workshop în domeniul foto pe care îl practici este bun. Referindu-ne la ramura evenimentelor tip nuntă/ botez, pot recomanda cursul complex de video al lui Daniel Mălăescu, din care poți culege multe informații ca și fotograf.” Aceste cursuri sun perfecte pentru începători, însă pot include informații utile inclusiv pentru fotografii cu experiență. Una dintre părțile pozitive în această meserie o reprezintă faptul că poți profesa fără a avea niciun studiu în domeniu. Există fotografi profesioniști care și-au urmat doar pasiunea și s-au perfecționat prin practică, dar ca în orice domeniu, orice informație în plus este binevenită.

Amortizarea investiției

Investiția pe care o faci pentru un kit de început poate fi amortizată în mai puțin de un an, însă veniturile pot să difere în funcție de gradul de implicare. Mai mult de atât, banii obținuți ar trebui folosiți în primă fază pentru perfecționarea echipamentului în funcție de ramura de activitate. “Spre surprinderea tuturor veniturile pot apărea destul de repede atâta timp cât te ții de treabă. Veniturile variază, dar pot spune că sunt direct proporționale cu dedicarea față de ceea ce faci, iar prin asta nu mă refer numai la dezvoltarea personală și profesională, ci și cum administrezi totul ca pe un business( promovare, obținerea clienților, activitatea pe rețelele sociale și interacțiunea cu oamenii).” a declarat Honorius Florentin. După ce începi să te faci cunoscut în rândul oamenilor, iar calitatea serviciilor tale se ridică peste așteptările clienților, tarifele percepute pot ajunge la câteva mii de euro.

Cele mai profitabile evenimente pentru un fotograf sunt cele pe care este specializat. Dacă acesta este pe ramura de fotografie artistică, aceea va fi partea de evenimente care îi va aduce cei mai mulți bani. “Ramura artistică pe care o stăpânești cel mai bine ar trebui să fie și cea care iți aduce cel mai bun venit. Dacă fotografiezi/filmezi nunți de 10 ani și ai un istoric bun, o să iți aducă mai mult venit decât ramura comercială/corporate de care te-ai apucat recent.” a mai spus specialistul.

Un al avantaj al acestui business este faptul că se poate lucra în echipă, iar evenimentele realizate de o echipă mai mare de profesioniști se plătesc mult mai bine față de activitatea pe cont propriu. “Cele mai bune proiecte se fac în echipă. În funcție de proiect se împart atribuțiile fiecărei persoane, de exemplu în fotografierea unei ședințe foto fashion pot lua parte următorii : DOP, fotograf și asistenți lumini, iar în cadrul unei sesiuni video se poate ajunge la următoarele poziții: DOP, operator cameră, asistent cameră (camera 2, asistent focus, asistent lumini), technician imagine, operator steadicam, operator lumini”. Condiția este să intri într-o echipă de oameni competenți care să realizeze materiale de calitate care să atragă clienții.

Ce presupune un proiect de succes

Pentru a avea un proiect realizat cu succes acțiunea de a face doar poze nu este suficientă. Pe lângă asta un fotograf are nevoie sa apeleze la latura sa artistică și să o îmbine cu viziunea și creativitatea. Câteva lucruri care pot ajuta ar fi cărțile de fotografie sau activitatea fotografului după care te inspiri. În cazul unui proiect ai nevoie de multe căutări înainte de a realize cadrele perfecte. Până se ajunge la rezultatul final este nevoie de stimularea creativității prin toate metodele posibile și punerea în practică a ceea ce înveți până când ajungi la rezultatul dorit.

Un alt plus al acestui domeniu este că odată intrat poți activa pe mai multe ramuri. “Dacă ai o viziune bună, de la fotografie poți face design grafic, randări 3D sau videografie, cel puțin așa a fost în cazul meu. Poți dezvolta însă și alte activități precum marketing pe social media sau printarea unor bannere de dimensiuni mari (tip reclama pe un bloc, panouri publicitare).” a mai spus Honorius Florentin.

Fotografia în pandemie

Fotografia a fost unul dintre cele mai afectate domenii din intreaga lume, deoarece principala sursă de venit provenea din cadrul evenimentelor private. 2020 a reprezentat unul dintre cei mai grei ani cu care s-a confruntat domeniul fotografiei. Însă a existat o gură de aer pentru fotografii pricepuți. Această gură de aer a fost reprezentată de partea comercială și online, unde volumul de muncă a fost suficient de mare pentru a putea asigura un venit decent. “Pe partea de evenimente private lucrurile au mers foarte rău în 2020, revenindu-și foarte puțin în 2021. Vorbind de partea comercială/online/spoturi TV, volumul de muncă a crescut de câteva ori, motivul probabil l-ați ghicit: toata lumea a stat în case la TV sau pe internet. Nefiind un venit fix recurent, noi eram obișnuiți să facem economii, deoarece evenimentele mari se țineau vara și trebuia să te descurci ‘’peste iarna’’. Într-adevăr, fotografii/videografii care prestau numai evenimente private au avut de suferit și au fost nevoiți să se reprofileze pe partea comercială/corporate sau chiar să își găsească un job normal.” a mai declarat videograful Honorius Florentin.