Infofinanciar > Lumea la zi > Armă trimisă în spațiu de ruși. Kosmos 2553 provoacă îngrijorări
Lumea la zi

Armă trimisă în spațiu de ruși. Kosmos 2553 provoacă îngrijorări

Putin, bombă nucleară, sursa: playtech.ro
sursa foto: arhivă

Rusia a plasat în spațiu o armă care ar putea avea caracter nuclear. Acesta lucru s-a întâmplat în 2022, înaintea invaziei în Ucraina și provoacă multe îngrijorări, mai ales în rândul celor de la Casa Albă. Informația apare în The Wall Street Journal și arată că o asemenea armă reprezintă o amenințare mare. Dacă o asemenea armă ar exploda, ar putea distruge sute de sateliți.

Kosmos 2553 este o armă menită să declanșeze o explozie nucleară pe orbită joasă, ceea ce ar putea avea consecințe grave în occident. Potrivit WSJ, Kosmos 2553 se deplasează în continuare în jurul Pământului pe o orbită „neobișnuită”. Nu este clar, încă cât de mult a avansat planul rusesc de a atașa o armă nucleară la acest satelit.

SUA îngrijorată

Această armă a stârnit îngrijorări la Casa Albă. Mike Turner, președintele republican al Comisiei de informații a Camerei Reprezentanților din SUA, i-a cerut președintelui Biden desecretizarea documentelor cu privire la o „amenințare gravă la adresa securității naționale” a Statelor Unite.

Administrația președintelui american Joe Biden și Congresul SUA au semnalat că sunt la curent cu planul Moscovei legat de Kosmos 2553.

Președintele rus, Vladimir Putin a negat că țara sa ar intenționa să ducă arme nucleare în spațiul cosmic, iar oficialii ruși au insistat că misiunea Kosmos 2553 este una științifică. Experții arată însă că orbita acestui obiect cosmic artificial nu e suficient de înaltă pentru a permite experimentele științifice invocate de Moscova, potrivit Antena3.

Turner compară situația cu „criza rachetelor din Cuba”

Congresmanul Turner a comparat situația legată de amenințarea nucleară rusă din spațiu cu o „criză a rachetelor (ruse) din Cuba transportată în spațiu”.

Criza rachetelor din Cuba a avut loc în timpul mandatelor președinților american, John F. Kennedy, și al URSS, Nikita Hrușciov. SUA au detectat în Cuba rachete balistice rusești, capabile să atingă teritoriul Statelor Unite, administrația americană a ordonat o blocadă navală a insulei.

O asemenea explozie nucleară provocată de Rusia pe orbită circumterestră joasă ar avea consecințe grave.

Ar duce la blocarea comunicațiilor electronice în statele occidentale și la imposibilitatea de a opera sateliți în sectorul spațial respectiv timp de mai mult de un an, cu consecințe catastrofale în cazul escaladării unui conflict armat.

Cosmos-2553 nu este deja înarmat cu un dispozitiv nuclear, dar, potrivit unor surse americane, el face parte dintr-un program secret rusesc cu acest obiectiv. Odată echipat cu un focos atomic, satelitul ar avea capacitatea de a distruge sute de sateliți care se învârt în jurul Pământului cu o explozie nucleară, punând la pământ rețele de comunicații militare și civile cruciale. În scenariul unui conflict neconvențional între America și Rusia, o astfel de armă ar oferi Moscovei un avantaj decisiv.

În prezent, SUA au 6.700 de sateliți pe această orbită terestră, în timp ce China are 780, iar Rusia 149. Unii dintre acești sateliți americani au oferit asistență cheie Ucrainei în războiul de rezistență la invazia rusă, scrie G4Media.