Infofinanciar > Info > Are Grupul de la Vișegrad zilele numărate?
Info Lumea la zi

Are Grupul de la Vișegrad zilele numărate?

Are Grupul de la Vișegrad zilele numărate?
Foto: dw.com

Unul dintre cei mai respectați istorici din Ungaria, și expert în politica rusească, crede că fracturile dinter țările ce compun Grupul de la Vișegrad  s-au agravat în urma conflictului ruso-ucrainean.

Astfel, András Rácz spune că relațiile directe ale acestor țări cu Rusia a fost întotdeauna un factor care a divizat statele componente ale acestui grup de cooperare.

O ruptură vizibilă

Potrivit istoricului ungar, diferențe fundamentale au existat şi până acum între țările Grupului de la Vișegrad, dar acestea au fost acum mai mult evidențiate de conflictul Moscova-Kiev.

„Putem transporta într-o cantitate mai mare de gaze naturale din Rusia, deoarece Ungaria s-a desprins de tranzitul ucrainean cu patru luni înainte de izbucnirea războiului”, a declarat expertul în politica rusă din cadrul Centrului de Cercetări Strategice de Apărare al Universităţii de Servicii Publice din Ungaria la o conferință organizată de Fundația Otto Habsburg și de Institutul de Studii Strategice al Universităţii de Servicii Publice.

András Rácz a subliniat că, în Cooperarea de la Vișegrad a apărut un nou element, o ruptură deschisă, vizibilă, dar nu există nimic care să nu poată fi reparat. Expertul a mai precizat că în afară de Ungaria, celelalte trei ţări ale Grupului de la Vișegrad (Polonia, Cehia şi Slovacia) furnizează în mod activ armament şi echipamente militare pentru Ucraina, aceste ţări au acționat ferm împotriva influenței informaționale rusești și au slăbit activ activitatea serviciilor de securitate naționale ruse.

Poziția Ungariei

András Rácz a mai afirmat: „Faptul că Ungaria nu procedează la fel în mod spectaculos, eu personal, în calitate de cercetător care utilizează doar surse deschise, nu ştiu dacă într-adevăr nu face acelaşi lucru, dar faptul că nu vorbim decschis despre ceva anume, nu înseamnă că nu se întâmplă”. „Poziția UE față de Rusia se adâncește și se unifică, alături de o dezbatere serioasă asupra sancțiunilor. În cazul importurilor de gaze naturale și petrol, din punct de vedere tehnic este imposibil să ne decontectăm, pur şi simplu. Este nevoie de o perioadă de tranziţie, de câţiva ani”, a mai spus istoricul.

Racz a amintit și de faptul că, și în cadrul Europei au fost şi sunt şi în prezent diferenţe, însă acum dintre ţările occidentale Grupul de la Visegrad este cel care descoperă și aplică arta dezacordului. Rupturile actuale, care au un caracter temporar, pot fi tratate, cooperarea nu s-a destrămat, însă poate îngreuna situaţia faptul că nu se ştie când se va încheia războiul ruso-ucrainean şi care vor fi consecinţele acestuia, mai crede istoricul ungar.