Infofinanciar > Lumea la zi > Ar putea fi alegerile din Mexic o surpriză?
Lumea la zi

Ar putea fi alegerile din Mexic o surpriză?

Mexic Sursa Arhiva companiei
Sursa foto: Arhiva companiei

Partidul de guvernământ al lui AMLO încearcă să-i demoralizeze pe susținătorii candidatului opoziției și să-i convingă să rămână acasă.

Demonstrațiile „Pink Tide” care au cuprins Mexicul pe 19 mai nu au fost un strigăt popular pentru socialism, așa cum ar putea sugera numele. Dimpotrivă. Sutele de mii de persoane care au ieșit în piețele urbane din întreaga națiune făceau parte dintr-o mișcare nepartizană care lupta pentru a păstra independența Institutului Național Electoral. INE, așa cum este cunoscut, arbitrează campaniile politice și alegerile. Guvernul din Ciudad de Mexico a estimat că mulțimea din piața principală a capitalei a fost de 95.000 de persoane.

Cetățenii sunt împotriva președintelui Obrador

Demersul cetățenilor pentru susținerea autonomiei INE este o ripostă împotriva președintelui Andrés Manuel López Obrador. El a încercat să aducă organismul electoral sub controlul executivului și să-i înăbușe imparțialitatea. Nuanța caracteristică a INE este roz. Astfel, organizatorii mișcării și-au însușit culoarea ca instrument de marketing. De remarcat este modul în care aceste marșuri s-au transformat, de asemenea, în mitinguri pentru candidata opoziției la președinție Xochitl Gálvez, care se va confrunta cu Claudia Sheinbaum, candidata partidului Morena al dlui López Obrador, pe 2 iunie.

Doamna Sheinbaum a fost aleasă de președinte, cunoscut sub numele de AMLO, și este un simbol al continuității cu agenda acestuia. Amenințările ei de a folosi puterea executivă pentru a zdrobi pluralismul și de a prelua controlul Curții Supreme îi sperie pe democrații mexicani. Dacă ea reușește, țara ar putea reveni la un stat cu un singur partid. Așa cum a fost în timpul guvernării de 71 de ani a Partidului Revoluționar Instituțional, sau PRI.

Doamna Gálvez este incontestabilă în această cursă. Încă dinainte de începerea oficială a campaniei, dl López Obrador a crescut deficitul fiscal. A folosit programe guvernamentale pentru a arunca cu bani în alegători și în economie. De asemenea, el și-a folosit amvoanele pentru a face campanie pentru dna Sheinbaum, încălcând astfel legea electorală.

Pentru a câștiga, dna Gálvez are nevoie de o prezență la vot de aproximativ 60 %. Motiv pentru care guvernul dorește să prezinte o imagine conform căreia cursa s-a încheiat și că mersul la vot este o pierdere de timp pentru susținătorii ei. Unele companii de sondaje, care se presupune că sunt finanțate de Morena sau de susținătorii acesteia, ajută cu plăcere. Acestea realizează sondaje de opinie în gospodării care arată că contracandidatul se află la 20 de puncte în urmă și nu are nicio șansă.

Oamenii sunt sceptici când vine vorba de sondaje

Scepticismul este de rigoare. Chiar dacă societățile de sondaje nu au prejudecăți, este important să reținem că, deși sondajele de gospodărie sunt în mod tradițional o măsurătoare bună, astăzi sunt notorii ca fiind nesigure, deoarece clasa de mijloc refuză în general să participe.

Între timp, sondajele zilnice publicate săptămâna trecută de compania de sondaje Massive Caller arătau că cei doi candidați se află la egalitate statistică, cu aproximativ 12% de indeciși.

Dezbaterile privind metodologia de sondaj rămân nesoluționate. Dar o altă modalitate de a adulmeca intenția alegătorilor este de a examina prioritățile de top. Într-un sondaj național publicat de Mexico Elige la începutul acestei luni, aproape 27% dintre respondenți au declarat că problema nr. 1 cu care se confruntă țara este siguranța publică. Al doilea cel mai popular răspuns la această întrebare a fost corupția, iar al treilea a fost violența. Pe locul al patrulea a fost traficul de narcotice. Împreună, aceste patru probleme, toate dependente de statul de drept, au reprezentat 72% din răspunsuri.

Lipsa de încredere a alegătorilor în faptul că sondajele vor păstra confidențialitatea răspunsurilor lor poate, de asemenea, să denatureze rezultatele sondajelor.

În 2018, când dl López Obrador a câștigat cu 53% din voturi, prezența scăzută la vot a jucat un rol important în victoria sa. El a fost ajutat de divizarea votului opoziției între candidatul de centru-dreapta Ricardo Anaya, din partea Partidului Acțiunii Naționale. Dar și candidatul PRI, Jose Antonio Meade, potrivit The Wall Street Journal.