Infofinanciar > Info > Se apropie o nouă minivacanță! Când se vor bucura românii de timpul liber
Info

Se apropie o nouă minivacanță! Când se vor bucura românii de timpul liber

zile libere (sursă foto: observatornews.ro)
Sursa foto: arhiva companiei

Românii au avut parte de curând de o minivacanță. Zilele libere au fost oferite cu ocazia Paștelui. Vremea, însă, nu prea a fost de partea noastră. Cu toate acestea, nu mai durează mult până la următoarea minivacanță.

În curând, românii vor avea parte de o nouă minivacanță, mai repede decât s-ar fi așteptat. Mai exact, este vorba despre liberele din preajma zilei de 1 iunie. Atunci se celebrează Ziua Copilului. Mai apoi urmează și minivacanța de Rusalii.

Zilele libere pentru români

Conform Codului Muncii, românii vor avea dreptul la trei zile libere în această perioadă. Românilor care nu pot să beneficieze de aceste zile libere, li se va acorda compensație financiară sau alte zile libere în schimb.

Dacă potrivit prevederilor din Codul Muncii sunt programate doar două zile libere pentru Rusalii, atunci românii vor avea parte de timp liber suplimentar în luna august, în intervalul 15 – 18. Atunci se va celebra Adormirea Maicii Domnului.

Ce zile libere mai sunt în 2024

Ne apropiem de jumătatea anului, iar asta înseamnă că românii mai au numeroase zile libere de care vor beneficia în restul anului 2024. Următoarele zile libere sunt:

  • 1 iunie – Ziua Copilului
  • 23, 24, 25 iunie (pică într-o zi de duminică) – Rusaliile
  • 15, 16, 17, 18 august – Adormirea Maicii Domnului
  • 30 noiembrie – Sfântul Andrei
  • 1 decembrie – Ziua Națională a României
  • 25, 26, 27 decembrie – Crăciunul

Compensații pentru angajați

În conformitate cu prevederile Codului Muncii referitoare la zilele libere oficiale, în situația în care acestea nu pot fi acordate, angajatorul are obligația să ofere alternative angajaților. Aceste alternative pot consta în înlocuirea zilelor libere cu altele într-o altă perioadă, în decurs de 90 de zile de la data inițială, sau în acordarea de compensații financiare adecvate.

„Munca suplimentară se compensează prin ore libere plătite în următoarele 90 de zile calendaristice după efectuarea acesteia.

În cazul în care compensarea prin ore libere plătite nu este posibilă în termenul prevăzut de art. 122 alin. (1) în luna următoare, munca suplimentară va fi plătită salariatului prin adăugarea unui spor la salariu corespunzător duratei acesteia”, este prevăzut în lege.

Valoarea compensațiilor

Dacă vor exista astfel de situații, atunci, după cum se arată în lege, este necesar ca valoarea compensațiilor să fie echivalentă cu suma salariului obișnuit al angajatorului.

Se aplică un procentaj stabilit la 100% din salariul primit de angajat pentru o lună de muncă prestată, informează news18.ro