Infofinanciar > Info > Cine primește aproape 3.000 de lei ajutor de la stat în 2024?
Info

Cine primește aproape 3.000 de lei ajutor de la stat în 2024?

pensiile bani lei (sursă foto: vocea.biz) subvenții
sursă foto: vocea.biz

Guvernanții continuă strategiile lor de a interveni acolo unde românii cu venituri reduse ar avea impedimente din punct de vedere financiar. Acest fenomen s-a observat chiar mai bine în ultimii doi ani. Întâi a fost pandemia, mulți oameni au rămas fără loc de muncă sau li s-a micșorat salariul. Apoi a fost inițiat conflictul militar din Ucraina, ce a venit la pachet cu alte majorări de prețuri pentru români.

Dar România nu este singurul stat care a procedat astfel pentru a-și ajuta cetățenii aflați în situații defavorabile. În Austria, de exemplu, după multe alte ajutoare, Guvernul de la Viena a anunțat recent că în 2024 se vor acorda ajutoare în valoarea de 600 de euro. Astfel, dacă îndeplinesc anumite condiții, cetățenii austrieci pot beneficia de un bonus salarial de până la 600 de euro, echivalentul sumei de 2.980 de lei. Asta pentru a le fi mai ușor să se descurce cu prețurile mari de la raft, dar și la anumite servicii.

Cine primește 600 de euro de la stat în 2024?

În Austria, prețul la căldură a crescut foarte mult din 2022, de la inițierea conflictului din Ucraina, și până în prezent. Astfel, foarte mulți cetățeni din țară solicită ajutoare pentru plata facturilor la încălzire. Iar aceste subvenții de câteva sute bune de euro. este acum binevenit. Însă, pentru a obține acești bani din partea statului, este nevoie să se îndeplinească unele condiții.

Principala condiție pentru a beneficia de acest ajutor din partea statului austriac este aceea de a nu avea un venit mai mare de suma de 1.390 de euro net pe lună. Asta în cazul persoanelor singure. Căci pentru cupluri este nevoie să nu se depășească suma de 1.820 de euro net pe lună de persoană. În plus, în cazul în care cuplul are și copii, limita va fi majorată cu câte 385 de euro de fiecare. În 2023, spre exemplu, aproximativ 12.000 de gospodării din Salzburg au beneficiat de subvenția pentru costurile de încălzire.

Se taie din ajutoare

În România, însă, în 2024 se mai subțiază lista persoanelor care beneficiează de ajutor guvernamental. Programul „Sprijin pentru România” continuă și pe parcursul acestui an. Românii vor primi și în 2024 cei 250 de lei o dată la două luni. Însă, din primăvară, nu se va mai acorda ajutorul de încălzire în valoarea de 1.400 de lei.
Adrian Câciu, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, a vorbit la România TV despre aceste ajutoare guvernamentale: „Acest tip de sprijin va continua și în 2024 (voucherele de alimente – n.r.), la fel şi pachetele alimentare pentru cei care sunt la partea de venit minim de incluziune. Este acel ajutor pe care l am l-am anunțat deja, continuitatea tichetelor sociale pentru persoanele vulnerabile, cei 250 lei o dată la două luni și pachetele cu alimente”, a anunţat ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Adrian Câciu, la România TV.

„Ajutorul pentru încălzire nu este gestionat de MIPE, voucherele de energie au fost prelungite până în 31/03/2024”, a precizat Adrian Câciu, adăugând că „am prelungit valabilitatea până la 31 martie 2024, așa cum anunțasem, am formalizat această măsură, astfel încât beneficiarii, gospodăriile vulnerabile, să poată să plătească facturile la energie cu aceste vouchere până la 31 martie 2024. Termenul inițial era 31 decembrie 2023”, citează romaniatv.net.