Infofinanciar > Info > Apă caldă și căldură în Capitală! Cel mai mare proiect de construcție nu are fonduri
Info

Apă caldă și căldură în Capitală! Cel mai mare proiect de construcție nu are fonduri

Apa caldă - Sursa foto: gazetavalceana.ro
Sursa foto: gazetavalceana.ro

Cel mai important proiect de construcție a unei noi centrale electrice, inițiat de compania de stat Electrocentrale București (ELCEN), nu are fonduri. ELCEN este furnizorul principal de agent termic pentru București și unul dintre cei mai importanți producători de energie electrică din România.

Compania se confruntă cu riscul de a nu putea fi finanțat decât într-o proporție neglijabilă – mai puțin de 10% – din sursele de finanțare nerambursabile ale Uniunii Europene alocate prin Fondul de Modernizare. ELCEN a inițiat consultări pe piață în luna trecută. Cu scopul de a evalua costurile, condițiile tehnice și comerciale ale posibilelor contracte pentru servicii de consultanță de tip Owner’s Engineer.

Acest demers este parte a planurilor companiei de a ridica și a pune în funcțiune noi blocuri energetice pe amplasamentele centralelor existente CET Sud și CET Grozăvești. Finanțarea acestor proiecte este prevăzută să provină din fondurile nerambursabile ale Uniunii Europene. Alocate prin Fondul de Modernizare.

Această situație subliniază dificultățile pe care le întâmpină ELCEN în asigurarea resurselor financiare necesare pentru un proiect de amploare. Dependența semnificativă de finanțarea UE subliniază importanța acestui proiect pentru modernizarea și îmbunătățirea infrastructurii energetice din România, conform profit.ro.