Infofinanciar > Info > Anunț de interes pentru unii seniori. Pensiile se vor majora cu 50%
Info

Anunț de interes pentru unii seniori. Pensiile se vor majora cu 50%

daniel baciu, șeful CNPP (Sursă foto: substantial.ro) salariul
Sursa foto: Arhiva companiei

Unii pensionari români au parte de vești bune. Se anunță o creștere de 50% a pensiei pentru mai mulți seniori din țară. Șeful Casei Naționale de Pensii Publice, Daniel Baciu a făcut anunțul.

Pensii mai mari de la 1 septembrie

Potrivit comunicatului oficial, persoanele care se vor bucura de această majorare substanțială sunt vârstnicii care au venituri mici, mai exact cei care au muncit pe salariul minim pe economie de-a lungul vieții lor. Așadar, de la 1 septembrie 2024, respectivii pensionari ar trebui să se aștepte la o creștere a pensiilor, chiar și cu 50%. Acest lucru reprezintă o schimbare cu un impact pozitiv pentru această categorie de pensionari.

Pensiile majorate se calculează în funcție de anii de vechime în câmpul muncii. Astfel, se acordă puncte de stabilitate, în jur de 0,5 puncte pentru fiecare an de muncă cuprins între 25 și 30 de ani. Cei care au muncit peste 30 de ani primesc 0,75 de puncte. Iar cei care au muncit mai bine de 35 de ani vor primi un punct pe an. Așadar, cei care nu depășesc 25 de ani de muncă nu vor primi nimic în plus la pensie. Cei care au lucrat 30 de ani vor primi 202 lei la majorările din septembrie, cei cu 35 de ani primesc în jur de 506 lei, iar cei cu 40 de ani de muncă beneficiază de 911 de lei din toamnă.

”Cei care au pensii mici, care au lucrat pe salariul minim pe economie pentru o perioadă lungă de timp, acolo creșterile vor fi foarte mari. Vor fi de peste 50%, în funcție de stagiile de cotizare”, a transmis Daniel Baciu, șeful Casei de Pensii.

De asemenea, nu toți cei care au munci pe salariul minim pe economie vor primi 50% în plus la pensie. De exemplu, un vârstnic care are o pensie de 1.281 de lei acum și are 30 de ani de muncă va primi 202 lei în plus. Și nu 600 de lei. acest lucru reprezintă o creștere de 25%.

Toate pensiile vor fi recalculate

Toți pensionarii vor avea parte de această recalculare începând din toamnă. Aproximativ 1,3 milioane dintre ei anticipează că s-ar putea ca pensiile lor să scadă. Însă, acest lucru nu se va întâmpla. Potrivit anunțului oficial, niciun pensionar nu va avea parte de o scădere a pensiei după recalculare.  Însă, pensiile lor vor rămâne la fel. Marius Budăi, fostul ministrul al Muncii a explicat anul trecut traseul acestei recalculări.

„Colegii din casele teritoriale de pensii preiau tot ce înseamnă stagiu de cotizare şi ceea ce noi am lucrat şi lucrăm în această perioadă.

Această lege nu se adresează doar actualelor generații de seniori, ci şi nouă celor care suntem acum în câmpul muncii. Se preiau stagiile de cotizare şi se separă în perioade asimilate şi perioade directe de cotizare. Sporurile se separă în sporuri cu caracter permanent şi nepermanent.

Principiile de bază, echitate, solidaritate pentru muncă şi contribuție egală să fie pensie egală, încurajarea muncii, acele puncte suplimentare pentru cei care stau în câmpul muncii mai mult de 25 de ani, dar şi încurajarea natalității prin acea prevedere cu reducerea vârstei de pensionare pentru doamnele care nasc şi câți copii până la cel puţin vârsta de 16 ani” a declarat Budăi, potrivit Cancan.ro