Infofinanciar > Info > Anunț din partea CNPP! Câți oameni beneficiază de indemnizații
Info

Anunț din partea CNPP! Câți oameni beneficiază de indemnizații

CNPP Casa Națională de Pensii (sursă foto: monden.ro)
sursă foto: arhiva companiei

În luna decembrie a anului 2023, până la 425.460 de persoane din România beneficiau de indemnizații acordate în baza unor legi speciale. Datele au fost publicate și anunțate de către echipa de la Casa Națională de Pensii Publice (CNPP).

Dintre aceștia, cei mai mulți sunt înregistrați ca fiind beneficiari de indemnizație potrivit Decretului Lege (D.L) 118 pe anul 1990. Acest decret pus în aplicare după căderea regimului comunist, face referire la drepturile persoanelor persecutate din motive politice. Se precizează exact că sunt vizate persoanele ce au întâmpinat astfel de probleme după momentul 6 martie 1945.

De asemenea, mai este vorba și de cetățenii ce au ajuns ca în acea perioadă să fie deportate din România. În plus, și cei ce în timpul regimului comunist au fost prizonieri pe nedrept primesc la momentul actual indemnizație în baza Decretului Lege. Potrivit celor mai doi date furnizate de echipa de la CNPP, indemnizația medie pentru luna decembrie 2023 a ajuns la suma de 1.363 de lei.

Anunț din partea Casei de Pensii

În plus, tot pentru ultima lună din anul precedent, până la 18.149 de oameni au primit o indemnizație medie în valoare 837 de lei. Banii se acordă în baza Legii nr. 49/1991 şi a Legii nr. 44/1994. Acestea două din urmă fac astfel referire la veteranii de război. De asemenea, sunt luate în considerare şi unele drepturi ale invalizilor şi văduvelor de război.

Mai departe, potrivit datelor din partea Casei Naționale de Pensii, şi un număr de până la 67.117 de persoane au beneficiat în luna decembrie  anului precedent de indemnizații conform Legii nr. 189/2000. Această lege privește aprobarea Ordonanței Guvernului (OUG) nr.105/1999 și face referire la modificarea şi completarea Decretului-Lege nr.118/1990.

DL în cauză se referă la acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatură instaurată cu începere de la 6 martie 1945. Vizați de acest Decret Lege sunt şi cei deportați în străinătate în timpul regimului sau foștii prizonieri pe temei politic, un DL republicat, cu modificările ulterioare. În acest caz, este vorba despre o sumă medie acordată de 775 de lei.

Câți oameni beneficiază de indemnizații

În continuare, conform informațiilor oferite de echipa de la CNPP, lista indemnizațiilor continuă cu beneficiarii Legii nr. 309/2002. Această lege face referire la recunoaşterea şi acordarea unor drepturi celor care au efectuat stagiul militar în cadrul Direcţiei Generale a Serviciului Muncii în perioada 1950-1961. În luna decembrie, beneficiarii acestei legi erau în număr de 49.362. Iar suma medie acordată acestora în aceeași perioadă a fost de 74 de lei.

Datele din partea Casei Naționale de Pensii menționează și beneficiarii de indemnizaţii în baza Legii nr. 341/2004. Este vorba despre recunoştinţa statului român faţă de eroii-martiri şi luptătorii care au contribuit la victoria Revoluţiei române din luna decembrie 1989. În decembrie 2023, aceștia erau în număr de 12.876 și au primit o sumă medie de 1.901 lei, scrie adevarul.ro.