Infofinanciar > Esential > Antreprenoriatul în zilele noastre. Mulți merg pe acest drum, însă câți ajung la destinație 
Esential

Antreprenoriatul în zilele noastre. Mulți merg pe acest drum, însă câți ajung la destinație 

Antreprenoriat, Sursa foto dreamstime.com
Sursa foto: dreamstime.com

Antreprenoriatul este acea meserie în care tu ești propriul șef sau cel puțin asta văd tinerii din ziua de azi. În esență, când se vorbește de antreprenoriat de vorbește despre procesul de dezvoltare, organizare și funcționare a unei noi afaceri pentru a genera profit, iar cel care este implementează afacerea își asumă, în același timp, riscurile financiare.

Totuși, într-un sens mai larg, antreprenoriatul este procesul de transformare a status quo-ului prin care se rezolvă cele mai presante probleme și cele mai dureroase puncte din societatea noastră, adesea prin introducerea unui produs sau unui serviciu inovator sau prin crearea de noi piețe. 

În acest caz, în prim plan, ar trebui să fie antreprenorul, care este motorul unui business. Mii de oameni caută un răspuns concret la întrebarea: „Ce este un antreprenor?”. Cu siguranță, nu se referă la faptul de a înființa în fiecare zi noi întreprinderi, ci este acea persoană care are o viziune, o dorință și o ambiție de a-și asuma un risc și de a rezolva probleme de afaceri sau de consum. Fără îndoială, un antreprenor bun trebuie să aibă niște caracteristici cheie, însă chiar oricine poate intra în antreprenoriat?

Antreprenorul astăzi…

De la această întrebare, am pornit acest articol. De ce? Este simplu. Tinerii din ziua de azi spun de multe ori că ei vor să devină antreprenori, că vor să fie proprii lor șefi, să nu lucreze la program, dar oare chiar este atât de simplu pe cât pare la o primă vedere? 

Am întrebat trei oameni din domeniu pentru a putea găsi un răspuns la întrebarea: „Poate oricine să devină un antreprenor?”. Aceștia vin din diferite arii ale acestui domeniu, însă, până la urmă, toți au aceeași bază: Alecsandra Costin, owner 2032communication, Cristina Chiriac, fondator Flori de Ie și președinte fondator CONAF( nr. Confederația Națională pentru Antreprenoriat Feminin) și Dragoș Anastasiu, președintele Grupului Eurolines România. 

Toți au oferit o perspectivă mult mai interesantă despre antreprenoriat deoarece ne-au expus din propria experiență. Fără îndoială, ei reprezintă definiția unui antreprenor de succes. 

Dragoș Anastasiu a oferit, poate, cea mai clară definiție pentru toată lumea a ceea ce înseamnă un antreprenor: „este acela care sare de la trambulină într-o piscină și, până, ajunge jos, trebuie să găsească o soluție să o umple cu apă”.  În ascensiunea acestuia, un antreprenor este omul „care crede cu tărie într-o idee, are un vis și găsește resursele necesare, creează cadrul, urmărește nevoia din piață până când ideea sa aduce valoarea visată”.

Cum poate avea succes un antreprenor? 

Aici ar trebui menționat faptul că succesul nu va veni peste noapte chiar dacă ideea antreprenorului este una excelentă. Cristina Chiriac a spus că „succesul unui antreprenor depinde în mare măsură de abilitatea cu care își poate gestiona eșecurile. Un antreprenor trebuie să accepte că o inițiativă a sa s-a soldat cu un eșec”. În completarea acesteia, vine Alecsandra Costin care spune că succesul unui antreprenor este relativ și că fiecare își are propria definiție, ceea ce este adevărat, mai ales că nu toți oamenii sunt la fel și se dezvoltă diferit. „Pentru mine, înseamnă echilibru între viața personală și cea profesională și, de asemenea, probabilitatea de a crește o idee, o echipă, de a crea relații de business pe termen lung”, a declarat aceasta pentru Capital. 

A fi antreprenor nu este o meserie ușoară, iar cei care pornesc pe acest drum trebuie să își ia anumite atribuții extrem de serios. Dragoș Anastasiu a explicat faptul că un antreprenor are libertatea de a face multe lucruri, că este stăpân pe propriul drum, însă toată această libertate dispare la un moment dat. „Ai responsabilitatea produsului, a echipei, a clienților, încât nu mai zici „e ora 18:00, plec acasă”, pentru că poate mâine lansezi o agenție de turism nouă și afli că nu merge sistemul, nu e gata internetul, etc. Nu ai variante decât să găsești mereu soluții”. Acesta a spus că, în primii ani de business, cea mai grea parte din a fi antreprenor nu a fost această lipsă de libertate ci lipsa unui climat legislativ constant, precum și modificările lipsite de predictibilitate din mediul fiscal și din domeniul în care activează. 

Tinerii știu exact ce presupune a fi antreprenor?

Ca oricare meserie, antreprenoriatul are și părți bune și rele. În prezent, există această tendință de a deveni antreprenor la tot mai mulți tineri, însă chiar este o meserie pentru toată lumea? Absolut. Oricine poate încerca să intre în antreprenoriat, dar nu există o dovadă clară a faptului că toată lumea va reuși. Cristina Chiriac a spus că „nimeni nu-și poate propune să înceapă o afacere dacă nu are obiective clare, susținere financiară și perspective de profit”, iar un aspect care se dovedește a fi destul de dificil de gestionat este abilitatea de a gândi total diferit față de restul lumii. De asemenea, Alecsandra Chiriac a spus că oricine poate încerca. „Faptul că tot mai mulți tineri vor să aibă afacerilor lor, înseamnă că deja avem în fața noastră o generație care gândește altfel, care simte lucrurile altfel și care este încrezătoare în forțele proprii”, a continuat aceasta. 

Dragoș Anastasiu și Alecsandra Costin sunt dovada clară că nu este prea târziu ca să-ți schimbi meseria deoarece amândoi și-au schimbat domeniul de activitate și au pornit pe drumul antreprenoriatului. Acum fiind antreprenori de succes, ei ne-au spus câte puțin din propria experiență și, în special, din punct de vedere financiar. Alecsandra Costin a spus că, inițial, investiția nu a fost una mare „pentru că este o afacere începută „în sufragerie”.

Antreprenoriat, cu de toate

Chiar și așa, urmând un plan bine definit, a reușit să dezvolte afacerea extrem de bine, astfel încât anul trecut, cifra de afaceri a fost de patru ori mai mare decât cea înregistrată în 2021. Aceasta nu a împrumutat bani, însă a existat un moment în care a vrut să aplice pentru un proiect de fonduri europene, dar unele criterii nu erau avatajoase, așa că a renunțat. „Am construit treptat, am crescut treptat și până acum s-a dovedit a fi o creștere sănătoasă”, a declarat aceasta pentru Capital. 

Dragoș Anastasiu ne-a spus că la începuturile afacerii, a existat un moment în care a avut nevoie de bani pe care i-a împrumutat de la mama sa, bani ce erau esențiali pentru dezvoltarea afacerii. „I-am returnat repede, și, din fericire, cred, ani de zile nu am avut nevoie să mai împrumut bani. Spun, „cred”, pentru că, privind înapoi, dacă aș fi făcut anumite credite de investiții în anumite momente, afacerea mea s-ar fi dezvoltat mai repede și ar fi depășit mai ușor criza financiară”, a declarat omul de afaceri. 

Femeile, în lumea afacerilor

Când se vorbește despre antreprenoriat, nu există situație în care să nu se vorbească și despre femei în domeniul afacerii. 

Cristina Chiriac a spus că antreprenoriatul feminin este foarte vibrant în România. „Cifrele demonstrează influența antreprenoarelor: avem aproape 600.000 de femei ce sunt acționare sau asociate în companii active pe piața din România, arată datele Registrului Comerțului”, a delcarat aceasta. Se pare că, în România, cam o cincime din companii sunt controlate de femei, mai exact, acestea au pachete de acțiuni de peste 50% din capitalul firmelor respective. „Companiile controlate de femei au avut, în 2021, o cifră de afaceri de 35 de miliarde de euro, care reprezintă aproape 15% din produsul intern brut al României din acel an”.  

De asemenea, ea a mai amintit de un consens general ce asociază antreprenoriatul feminin cu o prosperitate economică mult mai mare. Aceasta este de părere că „impactul puternic al femeilor asupra afacerilor este în maniera în care elimină barierele și percepțiile eronate, atât în afacerile lor, cât și în contextul social mai larg, permitând astfel un dialog mai deschis cu privire la normele și practicile sociale”. 

Femeile preiau frâiele unei afaceri

Cristina Chiriac a declarat pentru revista Capital faptul că „în general, femeile sunt mai adaptabile la orice schimbare ori se știe că, pentru a dezvolta o afacere să crească”. 

Femeile, reușesc, fără îndoială, să facă față afacerilor și reușesc să găsească soluții la aproape orice problemă. Alecsandra Costin spune că mediul de business ar trebui, mai degrabă, să le facă față femeilor antreprenor. 

De asemenea, Dragoș Anastasiu este de părere că femeile fac față în lume afacerilor, „poate chiar se descurcă mai bine în unele momente”. Totuși, acesta a ținut să adauge faptul că ele nu au avut aceleași libertăți pentru a încerca drumurile antreprenoriale din cauza constrângerilor sociale, politice și economice. 

Antreprenoriatul nu este deloc un domeniu ușor de gestionat pentru absolut nimeni. Există multe situații de criză ce trebuie gestionate. Totuși, nimic nu este imposibil și există extrem de multe povești ale oamenilor care arată acest lucru. Oricine poate merge pe drumul antreprenoriatului, însă doar cu un plan bine definit și cu asumarea anumitor riscuri se poate ajunge la destinația finală în această călătorie.