Infofinanciar > Esential > ”Antreprenor de Obor”. A venit să își repare un ceas și a ajuns să aibă o afacere. Bogdan Iamandei, inginerul care repară vederea oborenilor
Esential

”Antreprenor de Obor”. A venit să își repare un ceas și a ajuns să aibă o afacere. Bogdan Iamandei, inginerul care repară vederea oborenilor

Bogdan Iamadei
Foto: Arhiva personala

Destinul l-a adus în Hala Obor pentru a se întoarce la meseria de bază. A venit să își repare un ceas, dar l-a surprins fluxul mare de oameni. A zis că acela e locul în care trebuie să își aducă mica afacere. În octombrie, a deschis un stand cu ochelari de vedere unde oferă și consultații. La mai bine de jumătate de an de la deschidere, afacerea este în creștere. În decembrie a vândut de 10.000 de lei, luna trecută de 40.000. Astăzi, în seria ”Antreprenor de Obor”, vi-l prezint pe Bogdan Iamandei, un inginer optometrist care repară vederea oamenilor din zonă.

De aproape un mileniu oamenii au descoperit beneficiile sticlei în îmbunătățirea vederii. În 1028, fizicianul și matematicianul arab Ibn al-Haztham a scris lucrarea ”Cartea opticii” în care emite primele idei asupra propagării luminii. În aceeași lucrare analizează folosirea lentilelor de cristal sau sticlă pentru mărit și citit.

Peste șapte secole de citit cu ochelari

Dar lucrarea sa era una teoretică. Două secole mai târziu, în 1267, la Oxford apare și primul test practic. Călugărul franciscan Roger Bacon, împreună cu doi arabi, constată că prin folosirea sticlei se poate mări scrisul și, astfel, se poate citi mai ușor.

În 1280, fizicianului italian Salvino degli Armati și călugărului dominican Alessandro da Spina le vine ideea de a fixa lentile de sticlă pe o ramă de lemn ce stătea pe nas. Așa apar ochelarii. În 1352, apare și prima lor reprezentare vizuală. Pictorul Thomas de Modena a realizat primul portret cu ochelari pentru Hugh de Provence. O curiozitate: cardinalul a murit în 1263, înainte sa fie inventati ochelarii, dar conștient de erudiția subiectului său, pictorul i-a adăugat la portretul acestuia.

Au trecut mai bine de șapte secole de la invenția ochelarilor. Acum avem aparate moderne pentru a stabili ce tip de ochelari ne sunt necesari, avem operații cu laser pentru tratarea afecțiunilor de vedere.

De la standul de măcelărie la reparat vederea

Iar tehnologia de ultimă generația a pătruns și în Hala Obor. Printre standuri cu haine, produse de curățat, alimente, măcelării și electrocasnice, am găsit un loc în care oamenii vin să își verifice starea de sănătate a ochilor.

Bogdan Iamadei are 46 de ani și este inginer optometrist, o meserie cu o graniță foarte fină cu cea oftalmolog. Este un om care a avut mereu spirit antreprenorial. După ce a terminat facultatea, a lucrat timp de șase ani la o companie din domeniul optometriei. Dar după orele de serviciu realiza acasă produse artizanale, în general magneți pentru turiști. Îi distribuia prin magazine aflate la Bran, Peleș și București.

Din 2005, a renunțat la statutul de salariat și s-a concentrat doar pe produsele de artizanat realizate de el. A venit pandemia, turismul a fost blocat aproape total, așa că mica lui afacerea nu a mai funcționat. Criza a trecut, dar Bogdan Iamandei s-a decis să se întoarcă la prima lui dragoste profesională. Cum avem nevoie de mâncare zilnic, nici bătrânețea nu o putem evita. Și cu ea vin problemele de vedere.

O vizită în Obor, ca o mână a destinului

S-a întors la meseria de bază. Întâi ca angajat într-o mare companie din domeniu. Dar microbul antreprenorialtului îi intrase în sânge. Așa că anul trecut a deschis un magazin cu ochelari pe strada Tunari, care nu a mers extraordinar. Dar destinul i-a întins o mână în toamna anului trecut. ”Am venit la Obor să îmi repar un ceas. Când am văzut ce flux de oameni este în Hală, am zis că acesta este locul în care trebuie să vin și eu. Așa că în octombrie am deschis cabinet aici”, îmi povestește Bogdan Iamadei. Acum, bărbatul are și magazinul de pe Tunari și standul de la Obor.

Intuiția lui din toamnă a funcționat, clienții nu îi lipsesc. Spune că face câte 30 de consultații zilnic, iar cinci se transformă în comenzi de ochelari. Are și o strategie prin care aduce potențiali clienți. ”Am două fete care împart pliante în zonă și îi aduc pe oameni la cabinet. Consultațiile sunt gratuite”, îmi explică antreprenorul.

Bogdan Iamadei consultă aproximativ 30 de oameni zilnic

Bogdan Iamadei consultă aproximativ 30 de oameni zilnic

Prețurile încep de la 100 de lei

Cei mai ieftini ochelari pe care îi poți lua de la el costă 100 de lei, dar are și pentru cei cu dare de mână. ”Cei mai scumpi pe care i-am vândut până acum au fost 5.700 de lei. Au fost pentru o doamnă care are stand în Hala Obor”, îmi spune.

Lucrează cu o firmă românească, Mediq Lens – care are prețuri mai mici, dar și cu Ital Lenti, Hoya și Essilor. Cele străine sunt pentru oamenii care își permit să plătească mai mult pentru o pereche de ochelari.

În timp ce așteptam să termine consultațiile, am observat că i-a spus unei doamne că are dioptriile greșite la ochelari și i-a recomandat altele. Cum este posibil?, l-am întrebat. ”Medicii ar trebui să dea tratamente, nu ochelari. Ei nu fac optică în facultate și de aceea recomandă dioptrii greșite. Eu sunt foarte mulțumit când mai trec pe aici, după ce le schimb ochelarii, și îmi spun că văd mult mai bine”, mă lămurește.

Afacere în creștere

În standul de 18 metri pătrați din Obor a investit aproximativ 10.000 de euro, în aparatură și amenajare. Dacă adunăm și magazinul de pe Tunari, investiția totală a ajuns la 30.000 de euro. Este printre antreprenorii din Hală care au și o satisfacție materială de pe urma activității. În decembrie a vândut slab, de doar 10.000 de lei.

Abia deschisese de două luni și oamenii erau mai preocupați de mese îmbelșugate și cadouri decât de vedere. Dar luna trecută, în martie, a vândut de 40.000 de lei în standul din Hală. Practică un adaos comercial cuprins între 50 și 200%, iar jumătate de vânzări înseamnă profit.

În încheiere, îmi spune că ochelarii pot fi luați și în rate. Asta dacă aveți card avantaj. Mai trebuie specificat că și aceasta este o afacere de familie. ”Firma o am împreună cu noua mea parteneră de viață. Ea este însărcinată acum și mă ocup singur”, îmi explică. Va fi al treilea copil al bărbatului. Mai are doi băieți, de 18 și 16 ani, din prima căsătorie.

Istoria seriei ”Antreprenor de Obor”

Ideea a apărut după ce mi-au atras atenția postările de pe pagina de Facebook a Halei Obor. ”Oricând ai poftă de pește proaspăt, la noi ai de unde alege! Standurile de 🐟 sunt deschise zilnic și pregătite pentru gusturile cele mai pretențioase”, reprezintă genul de postări fresh care m-au făcut să urmăresc pagina. Unele m-au făcut să zâmbesc.

Așa am ajuns să îi cunosc pe acești oameni și poveștile lor. Și am decis să vi le prezint. Pentru că fiecare om are o poveste și merită spusă.

Săptămâna trecută v-am spus povestea unei familii care vinde carne de curcan și rață ȋn Hală. Bine, ei vând și pui și porc, dar primele două sortimente mi-au atras atenția pentru că sunt singurii din zonă care fac asta. Soții Valentina și Petru Coruț și finii lor, Roxana Adelina și Marius Adrian Dumitru au pornit la drum în urmă cu două decenii, cu 30 de porci crescuți într-un sat din Ialomița. Povestea lor o puteți citi aici.