Infofinanciar > Info > ANPC intră peste bănci. Autoritatea cere protecție pentru clienții vulnerabili
Info

ANPC intră peste bănci. Autoritatea cere protecție pentru clienții vulnerabili

rate-la-banci-rate banca (sursa foto: substantial.ro)
Sursa foto: Arhiva companiei

Instituțiile financiar-bancare au intrat în vizorul Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor. ANPC pregătește un proiect de ordin pentru îmbunătățirea accesului consumatorilor vulnerabili la serviciile bancare esențiale. Inițiativa se află deja în stadiul de dezbatere publică.

România este deficitară, printre altele, și la capitolul educație financiară, dar băncile nu duc lipsă de clienți. Mulți dintre aceștia se plâng însă că nu înțeleg pe deplin condițiile impuse. Pentru a preveni astfel de situații, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) pregătește un proiect de ordin. Acesta impune instituțiilor de credit furnizarea de informații clare, accesibile și pe înțelesul oricărui client care nu are o pregatire financiară minimală.

Informațiile vizate cu precădere de inițiativa ANPC sun cele legate de drepturile și obligațiile consumatorilor. Se au în vedere însă și condițiile de plată, precum și cele despre soluționarea litigiilor. O prevedere specială este și pentru persoanele cu deficiențe de vedere. Conform proiectului, acestea trebuie să beneficiez, la rândul lor, acces la informațiile menționate.

De ce intervine Protecția Consumatorilor

Inițiativa lansată de Protecția Consumatorilor umărește ca niciun potențial client să nu fie marginalizat sau ignorat atunci când accesează serviciile bancare esențiale. Pentru aceasta, autoritatea dorește crearea unui mediu mai incluziv, care să ofere mai multe informații. ANPC estimează că astfel se poate obține o îmbunătățire semnificativă a experienței și a protecției consumatorilor. Mai ales a celor care se află în situații de vulnerabilitate financiară.

Autoritatea subliniază importanța creării unui cadru regulamentar care să promoveze transparența, accesibilitatea și echitatea în sectorul bancar. În cazul în care ordinul va fi implementat, acesta urmează să pună în aplicare prevederile Legii 258/2017. Actul normativ reglementează comparabilitatea comisioanelor, schimbarea conturilor de plăți și accesul la conturile de plăți cu servicii de bază.

Proiectul de ordin este în prezent în dezbatere publică, după care urmează procedura de evaluare și implementarea acestuia.

Obligațiile prevăzute în proiect

ANPC definește consumatorul vulnerabil financiar ca fiind persoana al cărei venit lunar nu depășește 60% din salariul mediu brut pe economie.

Proiectul de ordin al autorității prevede că băncile vor trebui să ofere informații clare și accesibile despre:

– drepturile și obligațiile consumatorilor vulnerabili financiar.

– terminologia specifică sectorului financiar-bancar.

– detalii despre conturile de plăți cu servicii de bază, inclusiv tarife și proceduri.

– comisioanele percepute și condițiile de utilizare a conturilor de plăți.

– informații de la ANPC.

– modalități de soluționare a litigiilor în mod extrajudiciar.

– faptul că accesul la un cont de plăți cu servicii de bază nu presupune achiziționarea de servicii suplimentare.

Conform prevederilor, instituțiile de credit vor fi obligate să afișeze aceste informații în interiorul unităților lor, într-un mod vizibil și ușor de înțeles. De asemenea, trebuie să asigure că informațiile sunt actualizate zilnic. Informațiile trebuie să fie în concordanță cu oferta de pe site-ul oficial al instituției.

În plus, informațiile trebuie să fie accesibile și persoanelor cu deficiențe de vedere. Acestea trebuie livrate prin intermediul mijloacelor audio, fizice sau digitale adecvate, conform dailybusiness.