Infofinanciar > Info > ANPC are băncile în vizor! Creditele sunt principalul punct nevralgic
Info

ANPC are băncile în vizor! Creditele sunt principalul punct nevralgic

anpc.ro
Sursă foto: anpc.ro

Băncile vor fi verificate, conform Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC). Astfel, controalele vor avea mai multe obiective; totuși, centrale rămân creditele, în cazul cărora nu este prima dată când s-au descoperit nereguli.

Întâi, vor fi verificate contractele de împrumut emise în perioada 2004-2010, până la intrarea în vigoare a Ordonaței de Urgență 50/2010, urmând ca, în etapele ulterioare, să fie verificate celelalte contracte de credit, până în prezent. Principalele probleme sunt legate de dobânzi și felul în care acestea au variat de-a lungul timpului.

Schimbarea totală a actelor

Horia Constantinescu, președintele ANPC, a subliniat că aceste verificări au fost calibrate, dar între timp au apărut noi acte normative care au schimbat total modelul celor precedente: „Am calibrat aceste verificări, raportate la acordarea contractelor de credit, în diverse etape pentru că între timp au apărut acte normative ce au schimbat total paradigma celor precedente. Din acest motiv facem o analiză amănunțită a fiecăreia dintre etape în primul rând plecând de la ideea că unele dintre contestații au fost câștigate de către autoritatea noastră, altele nu”.

Astfel, în ultima perioadă, au fost analizate deciziile instanțelor, în domeniu, inclusiv cea referitoare la practicile comerciale incorecte ale Raiffeisen Bank SA, menite a afecta interesele financiare ale consumatorilor și se ia în calcul posibilitatea identificării de abateri similare și la alte instituții financiar-bancare.

Prioritățile la momentul actual

În acext context, caracteristicile creditelor vizate anterior au fost: o dobândă inițială care a fost menținută fixă timp de 1 an și care, începând cu al doilea an de creditare, a fost majorată de către bancă, având în vedere că, în contract, era stipulat că dobânda este/devine revizuibilă „în funcție de evoluția pieței financiare”; credite active la data emiterii ordinului; credite în raport cu care nu există cu care nu există o hotărâre judecătorească individuală prin care instanța s-a pronunțat deja cu privire la dobândă.

Așadar, la momentul actual sunt prioritizate, în mod special, verificarea modalității prin care băncile și-au realizat publicitatea contractelor de credit, cu cercetarea tuturor formelor de publicitate, a felului în care băncile au încheiat contractele de credit și au acordat și derulat creditele, a celei de informare privind riscurile specifice asociate contractelor de credit care pot conduce la afectarea posibilităţii de plată, a respectării prevederilor legale în cazul elementelor de cost ale creditului (dobânzi, comisioane etc.) și a combaterii practicilor incorecte ale comercianților în relația cu consumatorii, fără a se limita la acestea, conform sursei realitatea.net.