Infofinanciar > Info > Angajații pot obține un spor din salariu de 50%. Există condiții speciale de acordare
Info

Angajații pot obține un spor din salariu de 50%. Există condiții speciale de acordare

Dar din suflet pentru seniori
Sursa foto: Arhiva companiei

OUG 115/2023, supranumită și „Ordonanţa Trenuleţ“, a avut ca obiect principal introducerea unor măsuri fiscal-bugetare în domeniul cheltuielilor publice, pentru consolidarea fiscală și combaterea evaziunii fiscale. Printre acestea s-a strecurat însă și una care permite angajaților să beneficieze de un spor din salariu de 50%, însă doar în anumite condiții.

Angajații pot obține un spor din salariu e 50% . Măsura este prevăzută în Ordonanța de Urgență nr. 115/2023, publicată în Monitorul Oficial din data de 15 decembrie 2023. Pentru a putea beneficia de acest spor este necesar însă ca solicitantul acestui drept să îndeplinească o serie de condiții.

Concret, sporul din salariu se acordă sub formă de indemnizație lunară de doctorat. Adică, posesorii titlului științific de doctor pot obține mai mulți bani. Dar doar deținerea titlului nu mai este de ajuns, așa cum prevedea Legea 153/2017. Potrivit acestui act normativ, personalul care deține titlul stiintific de doctor beneficiază de o indemnizație lunară pentru titlul științific de doctor în cuantum de 50%. Procentul se calculează din nivelul salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată. Condiția prevăzută era să își desfășoare activitatea în domeniul pentru care deține titlul.

Care sunt condițiile în 2024

Începând din luna ianuarie intră în vigoare prevederile Ordonanței Trenuleț vizavi de indemnizația pentru titlul științific de doctor. Conform actului normativ, valoarea acesteia este tot de 50% din salariul de bază minim brut, pe țară, garantat în plată.

Guvernul a stipulat însă o condiție strictă pentru acordarea indemnizație. Aceasta se va plăti numai dacă posesorul titlului de doctor lucrează în domeniul pentru care deține titlul. Mai mult însă, acesta trebuie să aibă prevăzute în fișa postului atribuții verificabile lunar.

Guvernul a condiționat astfel acordarea indemnizației de doctorat de verificări suplimentare ale activității deținătorilor acestor titluri. De altfel, actul normativ stabilește că directorii instituțiilor de învățământ, ai autorităților și instituțiilor publice au obligația să realizeze aceste verificări. Ele trebuie făcute indiferent de modul de finanțare și subordonare. Totodată, directorii au obligația de a dispune modificarea fișelor de post, cât mai curând.

Ce spune legea

Articolul 38 al Ordonanței de Urgență nr. 115/2023 stipulează că: „Personalul care deține titlul științific de doctor beneficiază de o indemnizație pentru titlul științific de doctor în cuantum de 50% din nivelul salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată, care se acordă lunar numai dacă își desfășoară activitatea în domeniul pentru care deține titlul și dacă are prevăzute în fișa postului un set de atribuții obiective și cuantificabile care să permită verificarea lunară a modului în care activitatea acestuia este valorificată în mod suplimentar.“

Legea mai prevede că, în aceste cazuri, cuantumul salarial al indemnizației nu se ia în calcul la determinarea limitei sporurilor. Nu se ia în calcul nici pentru stabilirea compensațiilor, primelor, premiilor și altor indemnizații, conform newsweek.