Infofinanciar > Info > Ce angajați vor pierde din suma acordată la tichetele de masă
Info

Ce angajați vor pierde din suma acordată la tichetele de masă

tichete de masă (Sursă foto: alephnews.ro)
sursă foto: arhiva companiei

De la 1 ianuarie 2024, valoarea tichetelor de masă va crește cu 40 de lei. Un angajat cu normă întreagă va încasa anul viitor, suma de 880 de lei în tichete de masă. Dar o categorie de angajați riscă să piardă acest beneficiu.

Din cauza măsurilor de austeritate, minerii și energieticienii care lucrează la Complexul Energetic Oltenia ar putea ajunge cu mai puțini bani de pe urma tichetelor de masă. Valoarea tichetelor de masă urmează să fie redusă cu 50% pentru această categorie de lucrători.

Câți bani pierd angajații

De la 35 de lei, cât este acum valoarea unui tichet, se va ajunge la doar la 15 lei. În urma măsurilor de austeritate. Impactul asupra salariaților va fi unul major. În acest moment se caută mai multe soluții pentru ca valoarea tichetelor de masă să rămână neschimbată. Ca oamenii să nu rămână fără aceste beneficii.

Manu Tomescu, vicepreședintele Sindicatului Energia, din cadrul Sucursalei Electrocentrale de la Rovinari, este de părere că în baza Contractului Colectiv de Muncă, angajații Complexului Energetic Oltenia ar trebui să beneficieze de aceeași valoare la tichetele de masă.

„Minerii și energeticienii ar trebui să primească tichetele de masă la 35 de lei până la 1 aprilie, când expiră Contractul Colectiv de Muncă. Apoi se va negocia un alt Contract Colectiv de Muncă și vor fi căutate soluții pentru ca valoarea unui bon de masă să rămână ca până acum, printr-o compensație lunară adăugată la salariu. Vedem ce va stabili administrația CEO”, a menționat Manu Tomescu, unul dintre liderii de sindicat din Termocentrala de la Rovinari.

Crește valoarea tichetului de masă

Valoarea tichetelor de masă va avea o creștere de 40 de lei. De la 1 ianuarie 2024. Un angajat care lucrează cu normă întreagă va încasa lunar suma de 880 de lei în tichete de masă. Guvernul a decis ca majorarea să se facă treptat, în doua etape. Prima etapă a început de pe data de 1 august 2023. Valoarea a crescut de la 30 de lei la 35 de lei. A doua etapă va începe din 1 ianuarie 2024. Valoarea tichetelor de masă în urma acestei majorări va fi de 40 de lei.

”Guvernul a aprobat, la propunerea Ministerului Muncii și Solidarității Sociale, majorarea valorii tichetului de masă în contextul scăderii puterii de cumpărare a populației, ca urmare a războiului din Ucraina și a liberalizării prețurilor la energie”, au  transmit autoritățile.

Când își pierd valabilitatea aceste tichete

Tichetele de masă sunt valabile în anul calendaristic în care au fost emise. Cu excepția tichetelor emise în perioada 1 noiembrie – 31 decembrie 2023. Aceste tichete emise în această perioadă pot fi utilizate doar până la data de 31 decembrie 2024.

Beneficiarii bonurilor de masă trebuie să aibă în vedere faptul că sumele sumele primite pe card vor fi retrase de către emitent, dacă nu sunt cheltuite în perioada de valabilitate.

Voucherele de masă se emit exclusiv pe suport electronic. Prin urmare și tichetele de masă se emit acum doar pe card, transmite RomâniaTV.ro