Infofinanciar > Info > Ce vor angajații în 2024? Voucherele de vacanță, cel mai atractiv beneficiu extra-salarial
Info

Ce vor angajații în 2024? Voucherele de vacanță, cel mai atractiv beneficiu extra-salarial

Vouchere de vacanță, turism România
sursa foto arhiva

Piața muncii este într-o continuă schimbare. Tendințele se schimbă constant, având în vedere provocările prin care trec angajații. În alegerea unui loc de muncă, multe persoane sunt interesate de beneficiile extra-salariale. Potrivit unui studiu, românii sunt cei mai atrași de un anumit tip de beneficiu. Mai exact, este vorba despre voucherele de vacanță.

Un nou studiu ne arată preferințele angajaților în 2024. Potrivit datelor, cele mai atractive beneficii sunt voucherele de vacanță. De asemenea, un număr mare de persoane și-ar dori ca acest plus salarial să se regăsească în oferta de angajare.

Voucherele de vacanță, cel mai atractiv beneficiu

Oferirea voucherelor de vacanță este un lucru important pe care mulți angajați îl caută la un loc de muncă. Dar, multe companii nu au bugetele necesare pentru oferirea acestui plus financiar. În anumite cazuri, există și neclarități cu privire la implementarea acestui beneficiu extra-salarial.

Aceste vouchere care decontează costul vacanței s-a dovedit că sunt extrem de benefice. Având un impact la nivelul performanțelor celor care le primesc. Dar, sunt un instrument util și pentru turismul românesc. Iar angajații pot redescoperi destinațiile de vacanță favorite din țară.

„Sumele alocate prin voucherele de vacanţă sunt un impuls relevant pentru sectorul de turism românesc, iar un studiu realizat la nivelul Ministerului Finanţelor arată că unităţile de turism care au optat pentru acceptarea voucherelor de vacanţă au înregistrat venituri mai mari cu 9% şi au angajat în medie 4,9% mai mulţi salariaţi”, a explicat Elena Pap, preşedinte al Asociaţiei Profesionale a Emitenţilor de Tichete.

Avantaje fiscale

Anumite companii aleg să nu ofere aceste vouchere de vacanță, de cele mai multe ori din lipsa bugetului. Dar, aceste beneficii vin cu avantaje din punct de vedere fiscal. Tot mai multe companii private au ales să ofere aceste tichete de vacanță angajaților. Aceste avantaje fiscale le oferă un cost mai mic pentru vouchere. Astfel, mai multe firme vor putea susține această cheltuială.

„Oferirea de vouchere de vacanţă are efecte asupra comportamentului angajaţilor, astfel că cei care preferă destinaţii în afara ţării adaugă şi o vacanţă în România, pe care o plătesc cu vouchere. În acelaşi timp, angajaţii care mergeau oricum în concedii în România folosesc acum voucherele pentru a acoperi cât mai mult din costul total al concediului” se arată în comunicatul  Asociaţiei Profesionale a Emitenţilor de Tichete.

Mai multe zile de vacanță

De cele mai multe ori, sumele aferente voucherelor de vacanță sunt insuficiente pentru un întreg sejur. Recompensa medie anuală este de 2.200 de lei. Astfel, mulți angajați își doresc rambursarea integrală a cheltuielilor de vacanță. Salariații doresc ca voucherele de vacanță să acopere un sejur de cinci zile la un hotel de categorie medie. Care include cazare și masă pentru o familie de trei persoane, adică doi adulți și un copil.

„Cel mai mare impact este asupra angajaţilor pentru care primirea de vouchere de vacanţă înseamnă acces la cel puţin o vacanţă pe an, dar ele contribuie şi la creşterea numărului de nopţi petrecute într-un sejur, un număr mai mare de călătorii sau sporirea calităţii unităţilor de cazare alese” se arată în comunicat, conform Daily Business .