Infofinanciar > Info > Număr uriaș de angajări la stat! Câte locuri sunt libere pentru doritori
Info

Număr uriaș de angajări la stat! Câte locuri sunt libere pentru doritori

Angajări la stat, Sursă foto: Vasluianul
Sursă foto: Vasluianul

Ministerul Educației scoate la concurs mii de posturi pentru a umple golul din învățământ. Astfel, va urma un val uriaș de angajări în acest domeniu.

Cauza valului masiv de angajări este faptul că în ultimul an s-au construit un număr foarte mare de grădinițe și creșe în țară, iar acum este căutat personal didactic pentru a umple golul din sistem. În afara personalului didactic, și cel auxiliar este la mare căutare. Amintim că în urma grevei dascălilor, persoanele care activează în sistem au primit măriri salariale prin ordonanță de urgență, iar de la 1 ianuarie 2024, noi majorări vor avea loc.

Noile angajări

Reprezentanții Ministerului Educației precizează că scopul acestei abordări este pentru a putea găsi cadre didactice pentru aceste poziții. Chiar și în acest context, numărul mic de candidați care au obținut note mari la examenul de titularizare din acest an reprezintă o provocare pentru sistemul din momentul de față. În urma examenului de titularizare, unii candidați cu note mari au rămas în afara procesului de angajare.

În acest context, din cele peste 5.300 de posturi disponibile, doar 3.000 sunt dedicate lucrătorilor de creșă, educatorilor, învățătorilor și profesorilor. Ministerul Educației a anunțat că aceste posturi vor fi oferite doar persoanelor care au obținut cel puțin nota 7 la examenul de titularizare. Ulterior, vor fi luate în considerare și posturile de suplinitori care au obținut minimum 7 la examenul din iulie.

Este foarte important de precizat că legea preuniversitară recent promulgată are o prevedere rușinoasă, care are în vedere limitarea drepturilor directorilor școlilor publice de a-și angaja personalul didactic. Aceștia nu pot să aleagă profesorii, ci pot angaja doar personal de curățenie, tehnic și administrativ. Prevederea a dus la nemulțumiri în rândul coordonatorilor de programe educative. De asemenea, Guvernul a anunțat și desființarea a 200.000 de posturi neocupate la stat, măsură care face parte din Ordonanța austerității.

Ordonanța austerității și reducerea cheltuielilor la stat

Ordonanța are în vedere următoarele măsuri, prin care românii acoperă gaura din buget: impozit pe salariu pentru angajații din IT cu venituri de peste 10.000 de lei; venituri sub formă de dividende  10%; impozit de 3% din venituri pentru microîntreprinderile cu venituri de peste 300.000 lei; impozit de 1% pentru clădirile mai scumpe de 500.000 de euro.

De asemenea, prin aceasta Guvernul mai are în vederea și scăderea cheltuielilor la stat:desființarea a 200.000 posturi neocupate la stat; comasarea unor instituții publice; reducerea numărului de secretari de stat cu 20%; reducerea numărului de funcții de conducere de la 12% la 8%; reducerea numărului de membri în consiliile de administrație; reducerea la jumătate a numărului de membri ai cabinetelor autorităților locale; vouchere de vacanță doar pentru bugetarii cu salarii până în 10.000 de lei, conform sursei romaniatv.net.