Infofinanciar > Info > Andrei Baciu, CNAS: „Am speranța și încrederea că vor fi acordate sume suplimentare”
Info

Andrei Baciu, CNAS: „Am speranța și încrederea că vor fi acordate sume suplimentare”

Andrei Baciu, președinte CNAS (sursă foto: Alba24)
sursă foto: Alba24

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, spune că bugetul pentru Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) va fi suplimentat în mod repetat. În acest fel, finanțarea necesară ar urma să fie asigurată de către Guvern până la sfârșitul anului. Adică în mai puțin de o lună și jumătate.

Andrei Baciu, Președintele CNAS, explică pentru Infofinanciar cum va fi întreaga procedură: „De obicei, rectificarea se făcea la fiecare sfârșit de an în România care stabilea bugetul pentru fiecare lună de la finele anului tespectiv. Dar cum de data aceasta nu s-a realizat această rectificare, s-a decis ca pentru a acoperi lipsa de fonduri pentru CNAS să se apeleze la Fondul de Rezervă al Guvernului. Iar acesști bani, într-adevăr, vor ajunge către noi treptat, potrivit și celor declarate de domnul ministru Rafila”.

Astfel, echipa de la CNAS a solicitat suma de 4,2 miliarde de lei, din care au fost aprobați, pentru moment, 1,7 miliarde de lei. Iar cu aceste fonduri, potrivit lui Andrei Baciu, salariile au fost plătite în integralitate. Iar restul de bani au fost împărțiți în mod egal la toate domeniile de asistență medicală. „Am speranța și încrederea că vor fi acordate sume suplimentare. Suntem într-un dialog deschis adtâr cu echipa de la Ministerul Sănătății, cât și cu ai noștri colegi de la Ministerul de Finanțe, dar și reprezentanții Guvernului”, mai spune Andrei Baciu.

O perioadă a nemulțumirilor

Mai multe organizații patronale a medicilor de familie din România au emis luni, 20 noiembrie, un comunicat de presă. Reprezentanții anunță acum că au intenția de a înceta să mai primească pacienții programați la consultări. Asta pentru că nu și-au primit plățile pentru serviciile medicale efectuate în luna octombrie 2023. „Este, într-adevăr, o situație dificilă”, spune Andrei Baciu pentru Infofinanciar. „Este esențial ca acum să facem două lucruri esențiale și cu prioritate”.

„Prima dată trebuie găsite soluții la nivel intern, să vedem dacă mai avem anumite fonduri nefolosite. Asta am făcut deja. Am decalat regularizările care trebuiau să fie făcute la nivelul lunii noiembrie, le-am decalat mai repede”. Andrei Baciu spune că, dacă au fost identificate fonduri nefolosite în cadrul anumitor Case Naționale de Asigurări de Sănătate, atât central, cât și în teritoriu, au fost utilizate acolo unde era nevoie.

De asemenea, Președintele CNAS spune că, în astfel de „situații dificile”, el și echipa din care face parte alege să comunice într-un mod cât mai transparent posibil. „Am inițiat un dialog cu toți cei implicați în acest proces. Dorim să le explicăm exact care este situația, câți bani avem, ce facem cu ei și așa mai departe. Pe mai departe vom proceda la fel. Când vom obține sume suplimentare, le vom explica tuturor care este strategia noastră”.

Cu rele și cu bune

După câte se pare, în sistemul medical din România apar numeroase impedimente. Andrei Baciu este un medic care a lucrat și în străinătate, a văzut cum funcționează și alte astfel de sisteme. În acest sens, actualul președinte CNAS spune pentru Infofinanciar faptul că există diferențe. Însă fiecare sistem în parte are puncte tari și puncte slabe: „Pot să spun că unul dintre lucrurile accesibile în România este faptul că se poate merge la medic. Poți ajunge să fi tratat în spital, iar asta destul de rapid, în comparație cu alte state”.

„În unele sisteme, din vestul Europei, de exemplu, se ajunge pentru o programare la câteva săptămâni, poate chiar luni. Românii care trăiesc acolo știu toate aceste detalii. De aceea sunt de părere că ar trebui să vedem și partea plină a paharului. Să ne mândrim că avem medici talentați, asistente și asistenți bine pregătiți. Nu avem cea mai bună infrastructură. Nu avem cele mai moderne clădiri. Dar nu există nicio difernță între medicii pregătiți în România și cei pregătiți în Franța. Țin să subliniez acest aspect”, conchide Andrei Baciu.

Președintele CNAS a fost prezent marți, 21 noiembrie, în cadrul evenimentului „Împreună pentru prevenirea și combaterea rezistenței la antimicrobiene (RAM). Cum tratăm corect virozele și răcelile de sezon?”. Conferința a fost organizată de către echipa de la DC Media Group în parteneriat cu Societatea Română de Rinologie. Și a fost organizat cu ocazia săptămânii de conștientizare RAM – World Antimicrobial Awareness Week (18-24 noiembrie).