Info

Analiză asupra costurilor nevoilor de bază ale copiilor din România! Câți români nu își permit să-și îngrijească copiii

copii nevoiasi sursa edupedu.ro
sursa edupedu.ro

O analiză creată de asociația Salvați Copiii a scos la iveală faptul că un procent de 95% dintre românii care se află în situații vulnerabile nu pot acoperi nevoile de bază a copiilor lor, printre care se numără achiziția de medicamente sau consultații medicale necesare pentru diferite probleme de sănătate, alimente, facturi de utilități ale locuinței și cheltuieli necesare pentru educația acestora, care includ transport, rechizite și manuale. Toate acestea sunt cauzate de criza socio-economică din prezent, conform știrileProTv.

Jumătate din gospodării pun pe primul loc economia la utilități și alimente, astfel riscând să neglijeze nevoile fundamentale ale copiilor. Pentru mai mult de 1 din 10 familii, 12%, alocațiile și ajutoarele sociale reprezintă unica sursă de venit lunar. Un procent de 96% din familiile nevoiașe au indicat ca sursă de venit transferuri sociale.

Cu ocazia Zilei Internaționale a Drepturilor Copilului, organizația Salvați Copiii îndeamnă statul să ia în serios aceste procente, și să implementeze măsuri de urgență care să ajute familiile nevoiașe să lupte împotriva crizei economice, care se răsfrânge astfel, din păcate, asupra copiilor. Aproximativ 1,5 milioane de copii din România sunt afectați de lipsa de venituri ale familiilor din care fac parte, adică un procent de 41,5%, aproape jumătate din populația de minori din țară. Aceștia au dreptul la un trai decent, asigurat de părinți, pentru îndeplinirea unor nevoi biologice și fundamentale .

Impactul crizei economice

Conform analizei, peste o treime din familiile participante au 3 sau mai mulți copii, iar 8% au chiar 5 sau mai mulți. Veniturile acestora se împart astfel:

  • 19% din familii primesc bani de la rude din străinătate, pentru 5% dintre acestea reprezentând singurul venit adus gospodăriei, în afara ajutorului social.
  • 34% din gospodării se bazează pe venituri din munca ocazională, fără un salariu stabil, cu un procent de 18% în care acestea sunt singurele venituri pe lângă ajutoarele sociale
  • Pensiile reprezintă sursa de venit al unui procent de 18% din familii, pentru 4% dintre ele reprezentând singura sursă fără ajutor social, iar 3% dintre acestea au pensia ca unicul venit al familiei.

În studiu se arată că jumătate dintre familii se străduie să economisescă pentru nevoile casei, însă ajung în consecință să neglijească nevoile copiilor. Vacanțele și timpul recreațional s-au arătat ca alte două cheltuieli la care au renunțat aceștia în cursul anului.

Un procent de 40% din gospodării susțin că veniturile lor din prezent sunt mai mici decât cele de anul trecut, iar cheltuielile mai mari, iar numai 18% se bucură de venituri majorate. La întrebarea legată de nivelul de cheltuială, 98% dintre gospodării au spus că a existat o majorare la nivel de cheltuieli.  Acestea cheltuiesc mai mult anul acesta pe alimente și utilități, urmate de sănătate, iar de abia apoi de educația copiilor.