Infofinanciar > Lumea la zi > Americanii trec pe „artificial” de Crăciun. Bradul de plastic câștigă tot mai mulți adepți
Lumea la zi

Americanii trec pe „artificial” de Crăciun. Bradul de plastic câștigă tot mai mulți adepți

sursă foto dreamstime
Sursa foto: dreamstime

Deși aroma sa face parte din magia sărbătorilor, bradul de Crăciun de plastic devine tot mai popular.

Tradiția de a avea un brad de Crăciun verde și înmiresmat a rezistat de-a lungul secolelor. Dar anul acesta, 77% dintre americani care vor avea un brad de Crăciun spun că vor opta pentru unul artificial, potrivit unui sondaj realizat de Asociația Americană a Bradului de Crăciun.

Adopția brazilor artificiali a fost una constant crescătoare. Pe măsură ce aceștia au devenit mai „autentici“ au fost acceptați în tot mai multe case. Importurile au crescut din mijlocul anilor ’90 și au atins un vârf în 2021, în ciuda problemelor de aprovizionare cauzate de COVID-19.

Un pariu în orb

Ca urmare, industria bradului de Crăciun natural a cunoscut o scădere lentă. Este o evoluție constantă în ultimii 40-50 de ani, conform lui Marsha Gray, director executiv al Consiliului Bradului de Crăciun Real.

În 2008, numărul total de brazi de Crăciun reali vânduți la nivel național a scăzut cu 34%. De la 19,3 milioane vânduți în 1998, la 12,8 milioane în 2009. Gray a declarat că acest lucru a dus la plantarea a mai puțini brazi sau chiar închiderea afacerilor. Potrivit acesteia este nevoie în medie de șapte ani pentru a crește un brad, și uneori chiar 10-15 ani.

„Este o parte artă, o parte știință și o parte ghicit. Încerci cu adevărat să ghicești ce se va vinde. Dar și cât se va vinde peste 10 ani de acum înainte.”, spune Gray.

Pe măsură ce producția din SUA a continuat să scadă, importurile de brazi de Crăciun din Canada au crescut. Între 2000 și 2015, în medie, 2 milioane de brazi au fost importați în fiecare an. Acest număr a crescut la 2,8 milioane în 2022, conform CNN.

De ce câștigă teren „artificialii”

În timp ce unii se bucură de mirosul unui brad real, alții îi preferă pe cei artificiali pe care îi pot reutiliza pentru Crăciunurile viitoare. Oamenii susțin că astfel reduc impactul asupra climei.

Experții spun însă că este complicat. Reutilizarea unui brad artificial de-a lungul anilor este opțiunea mai durabilă. Dar Andy Finton, director la Conservatorul Naturii din Massachusett, nu este de acor întru totul. Acesta susține că dacă un brad artificial este folosit timp de șase ani – perioada medie în care oamenii tind să-i păstreze – „costul de carbon este cu siguranță mai mare” decât pentru un brad natural.

„Dacă brazi artificiali sunt folosiți pentru o durată de viață mai lungă, echilibrul se schimbă”, a precizat Finton.

Asta pentru că brazii artificiali sunt în general făcuți din plastic din clorură de polivinil, sau PVC. Plasticul este pe bază de petrol și este creat în instalații petrochimice care emit poluare. Studiile au legat, de asemenea, plasticul PVC de cancer și alte riscuri pentru sănătatea publică și mediul înconjurător.

Apoi este aspectul transportului. Potrivit Departamentului de Comerț al SUA, cei mai mulți brazi artificiali de Crăciun sunt importați în SUA din China. Ceea ce înseamnă transportat cu nave și camioane alimentate cu combustibili fosili.