Infofinanciar > Esential > Americanii aduc pentru prima oară în Europa cel mai bun avion multirol. Sebastian Tudor: ”La BSDA 2024 avem expozanți din peste 30 de țări”
Esential

Americanii aduc pentru prima oară în Europa cel mai bun avion multirol. Sebastian Tudor: ”La BSDA 2024 avem expozanți din peste 30 de țări”

BSDA
Foto: Arhiva personala

Săptămână viitoare, în perioada 22-24 mai, se va desfășura, la Romaero, a noua ediție a ” Black Sea Defense and Aerospace ” (BSDA)”. Pornit în urmă cu 17 ani, ca un eveniment național, a ajuns să fie cea mai mare expoziție din Europa de Est dedicată industriei de apărare. Pentru anul acesta, organizatorii anunță prezența a peste 400 de companii din domeniu, care provin din peste 30 de țări. Pentru a înțelege amploarea evenimentului vă dau o singură statistică: cifra de afaceri însumată a firmelor expozante depășește un trilion de dolari. Sebastian Tudor, directorul TNT România,  a răspuns la câteva întrebări pentru a înțelege mai bine importanța BSDA 2024.

De mai bine de doi ani, în spațiul public se vorbește intens de nevoia de înarmare, pentru a descuraja eventualele intenții agresive ale Rusiei. Exemplul dramatic al Ucrainei a ridicat, la un nivel fără precedent, gradul de suport popular în țările europene pentru aceste demersuri. În acest context regional, la București va avea loc cea mai mare expoziției din zonă dedicată industriei de apărare. Iar datele statistice sunt dovadă a importanței evenimentului.

Sebastian Tudor, directorul firmei care organizează evenimentul cu sprijinul Guvernului României și al Ambasadei SUA, explică faptul că vor fi expozanți din peste 30 de țări: ”Ca de fiecare dată în ultimii ani, și la această ediție, Statele Unite ale Americii vor avea cea mai semnificativă reprezentare, cu 47 de companii expozante, urmate de Germania, cu 17 companii, Franța cu 15, Marea Britanie și Cehia cu câte 12 companii și Coreea de Sud cu 11 exponenți ai industriei naționale. În total, vor fi prezente în expoziție mai mult de 400 de companii, din peste 30 de țări, din toată lumea, cu o cifră totală de afaceri însumată de peste 1 trilion usd”.

Sebastian Tudor, director general TNT România

Sebastian Tudor, director general TNT România

Un F35 de ultimă generație la București

La precedenta ediție, vedetele expoziției au fost aparatele destinate forțelor armate terestre. Motivul? Se preconiza o licitație pentru vehicule 4X4 blindate. Anul acesta punctul principal de atracție se pare că va fi avionul multirol F35.

”Anul acesta, avem o reprezentare echilibrată a tuturor celor cinci domenii operaționale: terestru, aerian, naval, cyber și space. Vedeta evenimentului, care va avea parte de cea mai multă atenție va fi, cu siguranță, avionul multirol de generație a V-a, F35. România și-a exprimat deja oficial interesul pentru această achiziție, care ar fi cea mai scumpă de până acum, iar o aeronavă din dotarea armatei SUA va fi expusă pentru prima dată la o expoziție din Europa. La fel ca anul trecut, echipamentele destinate forțelor terestre vor avea o prezență puternică. Mai multe companii din Europa și Coreea vor expune obuziere autopropulsate și vehicule de luptă pe șenile pentru infanterie, două dintre licitațiile anunțate pentru acest an”, explică directorul TNT România.

Un alt record al ediției din acest an este reprezentat de numărul de țări care vor trimite oficiali. Astfel, vor fi prezenți la București reprezentanți ai 55 de state de pe toate continentele. Organizatorul spune că ”nivelul oficialilor care au confirmat prezența pornește de la ministru, secretar de stat, șef al apărării naționale, până la șefi ai categoriilor de forțe”.

BSDA este cel mai mare eveniment din Europa de Est dedicat industriei de apărare

BSDA este cel mai mare eveniment din Europa de Est dedicat industriei de apărare

De la eveniment național, la unul regional

Scriam la începutul acestui text că BSDA a apărut în urmă cu 17 ani ca o expoziție dedicată mai degrabă oficialilor români, dar a ajuns să fie cea mai mare din regiune. Întrebarea despre motivele care au stat la baza organizării unui astfel de eveniment la București vine natural.

”Odată cu aderarea la NATO, România a început să aloce un buget tot mai mare cheltuielilor de apărare, pentru înzestrarea forțelor sistemului național de apărare, ordine publică și siguranță națională. Ca urmare, nevoia unei asemenea platforme dedicate a apărut din două direcții, simultan. Pe de o parte, decidenții români doreau să aibă acces la o plajă cât mai largă de opțiuni, pentru selectarea celor mai bune sisteme, care să fie incluse în dotarea armatei, pe de altă parte, foarte mulți producători străini au început să acorde atenție pieței din România și să își dorească să își prezinte produsele aici. Astfel, am reușit să creăm această legătură între cerere și ofertă, printr-un eveniment expozițional, care a crescut de la un an la altul, în acord cu complexitatea și diversitatea cerințelor Ministerului Apărării Naționale și a celorlalte instituții din sistem”, explică Sebastian Tudor.

Pe măsură ce o serie de achiziții s-au concretizat, tot mai mulți lideri globali ai industriei au început să privească țara noastră ca pe una cu potențial, nu doar pentru desfacere, ci și pentru dezvoltare, investiții și parteneriate locale. Alături de oficialii români, foarte mulți delegați străini au început să participe ca invitați, urmărind propriile nevoi în materie de tehnică de apărare și securitate națională, iar acest interes care depășește, la fiecare ediție, granițele țării, a poziționat, natural, evenimentul drept unul regional, astăzi cel mai important din Europa de Est.

Două direcții ale BSDA

BSDA s-a dezvoltat având în vedere două componente. În primul rând, este un eveniment business to government, adică oferă oportunitatea specialiștilor din armată, ministerul afacerilor interne și altor servicii speciale, să ia contact cu cele mai noi produse disponibile pe piață, fie că vorbim despre tehnică, echipamente, accesorii, practic întreaga gamă de dotări necesare operării în cele mai înalte condiții de performanță. Plecând de la această ocazie, se pot dezvolta ulterior strategii de achiziție, evident, ținând cont de prioritățile și de bugetele fiecărei instituții.

Cel de-a doua componentă este cea de business, una care s-a dovedit extrem de lucrativă pentru industria românească de profil, și nu numai. Oportunitatea de networking pentru reprezentanții companiilor românești cu exponenții unora dintre cele mai mari companii globale, care înregistrează venituri anuale de miliarde de euro, nu poate fi întâlnită în niciun alt context.

”În plus, un alt specific este și faptul că acești jucători globali sunt reprezentați la un nivel foarte înalt de management. Practic, noi creăm această platformă și invităm companiile și oamenii de afaceri din România să își identifice propriile oportunități, în funcție de interesele lor specifice. Ce este foarte important de știut este faptul că toți acești mari producători care urmăresc un contract de furnizare pentru statul român vin aici cu deschidere pentru investiții și parteneriate, ține doar de companiile locale să vină în întâmpinarea lor și să exploateze aceste oportunități. Ne-am bucurat să vedem că, în ultimii ani, mediul de afaceri din România a ajuns la un nivel de maturitate în business care îi permite să vadă mai bine perspectivele pe care acest tip de eveniment le deschide și să profite de șansa de a se promova direct industriei”, spune directorul TNT România.

Dotarea armatei, un efort continuu

BSDA a reprezentat, de multe ori, principalul cadru în care producătorii din industria națională au ales să anunțe noi inițiative și să oficializeze parteneriate, iar anul acesta nu face excepție. Organizatorul spune că sunt deja planificate mai multe evenimente de acest tip atât din partea companiilor de stat, cât și a celor private: ”Vorbim, în principal, despre cooperare cu mari jucători globali, pregătiți să investească în țară și să dezvolte noi produse în comun sau să includă companii românești în lanțul de furnizori”.

În ultima perioadă a existat o dezbatere publică intensă despre dotarea Armatei Române, tonul fiind unul mai degrabă negativ. Sebastian Tudor are însă altă părere: ”În ultimii ani, România a făcut achiziții importante pentru înzestrarea și dezvoltarea capabilităților armatei. În ceea ce ne privește, ne bucurăm să observăm că la fiecare ediție companiile expun anumite produse, conform intențiilor de achiziție anunțate, iar doi ani mai târziu licitațiile sunt deja finalizate. Este un ritm susținut în care acest proces de înzestrare se întâmplă, însă, evident, dată fiind dinamica regiunii, prioritățile se pot schimba extrem de rapid. Așa cum arată evaluările pe care armata le face, există necesități încă neacoperite dar dacă ar fi să comparăm cu situația din urmă cu 17 ani, evoluția este extrem de vizibilă în dotarea tuturor categoriilor de forțe”.

Concluzionează că este greu ”să ne imaginăm că va exista un moment în care un stat va putea declara că a finalizat investițiile pentru dotarea armatei. Un exemplu concret în acest sens este evoluția sistemelor pentru securitate cibernetică, un domeniu aproape absent în urmă cu câțiva ani, reprezentat extrem de puternic în această ediție, la nivelul domeniilor operaționale clasice”.