Infofinanciar > Info > Ce amenzi riscă românii care nu au repartitoare! Se cer sume considerabile
Info

Ce amenzi riscă românii care nu au repartitoare! Se cer sume considerabile

Calorifer, Sursă foto: Shutterstock
sursă foto: arhiva companiei

Românii care nu au reușit să își monteze repartitoare de căldură mai au încă timp să facă acest lucru. Cei care vor refuza în continuare montarea lor riscă amenzi.

Partidul Național Liberal (PNL) a depus, la Senat, un proiect de lege prin care montarea obligatorie a repartitoarelor de căldură în apartamentele de bloc se prelungește cu un an. Până la 31 decembrie 2024.

Liberalii vor compensarea costului achiziţiei şi montării acestor dispozitive pentru categoriile vulnerabile, în limita a 750 lei/locuinţă. Persoanele care au primit deja cardurile de energie vor beneficia de acest lucru. Cardurile pot fi folosite la plata facturilor la electricitate, gaz sau încălzire.

Costul repartitoarelor de căldură va fi compensat

Acest ajutor va putea fi folosit și pentru plata sumei care depășește subvenția de 750 lei din costul repartitoarelor.

„PNL a depus azi, la Senat, un proiect de lege prin care montarea obligatorie a repartitoarelor de căldură în apartamentele de bloc se prelungește cu un an, până la 31 decembrie 2024. Inițiatorii liberali vor compensarea costului achiziției și montării acestor dispozitive pentru categoriile vulnerabile, în limita a 750 lei/locuință. Beneficiarii sunt persoanele care au primit deja cardurile de energie, cu care pot plăti facturi la electricitate, gaz sau încălzire”.

De asemenea, „acest ajutor va putea fi folosit și pentru plata sumei care depășește subvenția de 750 lei din costul repartitoarelor. Proiectul legislativ este inițiat de ministrul liberal al Energiei, Sebastian Burduja, alături de senatorii PNL Roberta Anastase, Toma Petcu, Mihail Veștea și de alți parlamentari. Mai semnează președintele Comisiei de Energie din Senat și cel al Comisiei de Industrii din Camera Deputaților”, a transmis PNL pe Facebook.

Montarea repartitoarelor, obligatorie

Montarea repartitoarelor este obligatorie până la 31 decembrie 2023. Măsura a fost deja amânată cu un an. Din decembrie 2022 pentru decembrie 2023.

Fiecare apartament va trebui să aibă un repartitor de măsurare a energiei termice, atât pentru apă caldă, cât şi pentru căldură. Este vorba despre proprietarii apartamentelor racordate la sistemele centralizate de încălzire. Cine refuză să monteze repartitoarele riscă în continuare o amendă de 1.000 de lei, scrie Observatornews.ro