Infofinanciar > Info > Amenzi pentru șoferi! Se schimbă legislația rutieră
Info

Amenzi pentru șoferi! Se schimbă legislația rutieră

masini acoperite cu zapada, amenzi (sursă foto: cancan.ro)
Sursă foto: cancan.ro

Noi amenzi usturătoare au fost anunțate pentru șoferi. Guvernul a actualizat legislația rutieră și a adoptat o ordonanță care vizează sancțiuni dure.

Guvernul a actualizat legislația rutieră. Acesta a adoptat o ordonanță ce ar prevedea sancțiuni dure pentru șoferi. Românii care ar încălca noile restricții de circulație vor fi sancționați aspru. Regula este impusă pentru drumurile închise temporar din cauza acumulărilor de zăpadă, arborilor căzuți sau transporturilor agabaritice.

De ce se iau amenzile usturătoare?

Șoferii în cauză vor fi obligați să suporte cheltuielile pentru intervențiile cauzate de nerespectarea restricțiilor. De altfel, șoferii vor plăti și pagubele produse în caz de accident.

Legislația referitoare la regimul drumurilor a fost modificată de Guvern pentru a descuraja șoferii care ignoră restricțiile. Chiar mai mult de atât, un nou proiect de ordonanță a fost adoptat în ziua de joi și va aduce schimbări în ceea ce privește responsabilitatea românilor care vor intra cu autoturismele pe drumurile pe care autoritățile restricționează circulația.

Acest lucru se va întâmpla în cazul în care există căderi de zăpadă, surpări, căderi de arbori sau în cazul în care pe respectivele drumuri circulă utilaje agabaritice. Cetățenii care vor ignora aceste restricții și rpmân blocați sau fac accident vor acoperi cheltuiala generată de deranjul lor.

Noi sancțiuni pentru șoferi

În nota de fundamentare a ordonanței se evidențiază faptul că: „trebuie precizat că propunerea nu vizează în mod deosebit încasarea unor sume de la utilizatori, dar se intenționează descurajarea utilizatorilor care produc aceste evenimente. Totodată, prin recuperarea costurilor la intervenție se vizează reducerea unor cheltuieli care nu se regăsesc în activitatea principală de întreținere și reparații sau în administrarea și exploatarea drumurilor de interes național”.

Plata contravalorii trebuie făcuta de șoferi în termen de 15 zile de la primirea procesului verbal aferent daunelor. Românii au aceeași responsabilitate și dacă cauzează un accident pe un drum înzăpezit. Această situație se aplică numai dacă aceștia nu dotează mașina cu anvelope de iarnă.

Altă problemă pentru șoferi

Sorin Grindeanu, Ministrul Transporturilor, a anunțat faptul că nu au fost găsite șuruburi care să nu fie strânse la Podul Brăila. Aproximativ 50.000 de şuruburi din cele circa 100.000 au fost verificate pe podul de la Brăila. S-au găsit doar 180 de șuruburi care nu au fost bine strânse.

Sorin Grindeanu a dat asigurări că se poate circula în siguranță pe pod. Astfel, acesta a precizat în cadrul unei conferințe de presă faptul că: „Până aseară au fost verificate peste 50.000 de şuruburi. Totalul e în jur de 100.000. La cele peste 50.000 s-au găsit 180 de şuruburi nestrânse. O să se termine această verificare în zilele următoare, probabil în acest weekend”, conform sursei dailybusiness.ro.