Infofinanciar > Info > Amenzi de 6.000 de lei pentru cei care vor să-și renoveze apartamentul. Ce trebuie să aibă în vedere toți românii
Info

Amenzi de 6.000 de lei pentru cei care vor să-și renoveze apartamentul. Ce trebuie să aibă în vedere toți românii

apartamentul22.ro
FOTO:apartamentul22.ro

Renovarea apartamentului sau a casei reprezintă o sarcină dificilă și extrem de costisitoare în același timp. Ce nu știu însă mulți proprietari de apartament nu știu că este nevoie de o autorizație în acest sens, în caz contrar proprietarul riscă să primească amendă.

De cele mai multe ori, atunci când achiziționează o locuință proprietarii se gândesc să-l îmbunătățească însă, pentru lucrările de renovare este nevoie de autorizație, lipsa unui asemenea act poate veni la pachet cu amenzi usturătoare.

De asemenea, rezidurile rezultate în urma demolărilor, în cazul în care sunt depozitate incorect, pot aduce amenzi de mii de lei sau chiar confiscarea mașinii cu care au fost transportate.

Pentru ce tipuri de lucrări este necesar solicitarea unei autorizații

Conform legii nr. 188/2019, persoanele fizice care aruncă gunoaiele rămase în urma renovării în locuri nepermise vor fi sancționate cu amenzi între 3.000 și 6.000 de lei. De asemenea, persoanele amendate sunt obligate să curețe terenul unde au depozitat molozul după care trebuie să-l transporte într-o zonă de depozitare specială.

Conform legii, este necesar o autorizație pentru lucrări de renovare sau construcție. Aceasta se poate obține în 30 de zile de la serviciul de urbanism al primăriei localității pe raza căreia se află construcția respectivă. Se cere autorizație pentru următoarele:

construcții de orice tip; modificări la instalații; lucrări de demolare-desființare; lucrări de modernizare; lucrări de modificare; lucrări de transformare; lucrări de consolidare; orice schimbare de destinație care implică realizarea de lucrări de construcție; lucrări de reconstruire integrală sau parțială a construcție.

Potrivit adevărul.ro. Depozitarea deșeurilor se realizează în conformitate cu OUG nr. 2/2021

Sunt situații în care solicitarea unei autorizații nu se impune. Lucrările de renovare care nu necesită autorizație sunt următoarele:

-reparații și înlocuiri de tâmplărie interioară și exterioară, dacă se păstrează forma, dimensiunile golurilor și tâmplăriei;

– reparații și înlocuiri de sobe de încălzit;  zugrăveli și vopsitorii interioare;  zugrăveli și vopsitorii exterioare, dacă nu se modifică elementele de fațadă și culorile clădirilor;

– reparații la instalațiile interioare, la branșamentele și racordurile exterioare, de orice fel, aferente construcțiilor, în limitele proprietății, montarea sistemelor locale de încălzire și de preparare a apei calde menajere cu cazane omologate, precum și montarea aparatelor individuale de climatizare și/sau de contorizare a consumurilor de utilități.

Depozitarea deșeurilor se realizează în conformitate cu OUG nr. 2/2021. ”Conditiile generale pentru stocarea temporara pe amplasament a deșeurilor din construcții și demolari constau in amenajarea unui spațiu special desemnat, amplasarea in containere sau zone inscriptionate cu codul deseului, containere/spatii de preferat acoperite si impermeabilizate pentru evitarea spălării si poluării solului si apelor subterane, amplasarea la distanța fata de vecinătăți pentru evitarea poluării cu particule/praf/mirosuri, de tinerea evidentelor privind gestiunea deseurilor”, potrivit emediu.ro.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.