Infofinanciar > Info > Amenzi de până la 3.000 de lei pentru români. Sunt vizați în mod direct cei care stau la bloc 
Info

Amenzi de până la 3.000 de lei pentru români. Sunt vizați în mod direct cei care stau la bloc 

amenda
Sursa foto Arhiva companiei

Noi amenzi vor fi acordate românilor care stau la bloc dacă nu vor fi atenți la unele aspecte. Acestea vizează în mod direct zgomotul făcut în orele de liniște.

Românii care stau la bloc trebuie să țină cont de o serie de reguli extrem de importante. Cei care nu le respectă sunt expuși riscului de a primi amenzi.

Amenzi pentru românii de la bloc

Astfel, cei care decid să folosească aparate ce fac mult zgomot în orele de liniștite vor fi sancționați. Printre aparatele care fac zgomot se află și mașina de spălat sau aspiratorul.

Amenzile pot ajunge la 1.000 de lei. Orele de liniște sunt 22:00-08:00 și 13:00-14:00. Trebuie menționat faptul că intervalul de liniște poate varia în funcție de asociația de proprietari. De exemplu, pe parcursul zilei, orarul de liniște poate fi de la 13:00 la 16:00.

Trebuie transmis faptul că dacă românii nu sunt la prima batere de acest tip, pot fi sancționați cu amenzi mult mai mari, conform romaniatv.net.

Persoanele care au inspirație și vor să folosească instrumentele muzicale în intervalele de liniștite vor fi sancționați de asemenea. Amenzile se încadrează între 500 și 1.500 de lei.

De asemenea, amenzile nu sunt singurele sancțiuni ce pot fi aplicate. Persoanele care nu respectă regulile pot fi puse să lucreze în folosul comunității.

Amenzile cresc în funcție de activitatea care perturbă liniștea. Cei care preferă viața de noapte, dar nu vor să meargă afară și organizează petrecerea vor fi sancționați. Aceștia vor primi o amendă de 2.000-3.000 de lei.

Românii scot sume din ce în ce mai mari din buzunar

Cei care vor să reconstruiască sau să facă renovări și folosesc burghiul electric vor primi o amendă de 1.500 de lei.  Toate aceste reguli sunt prevăzute în Legea nr.61/1991.

Acestea nu sunt singurele amenzi primite de românii ce stau la bloc. Românii ce sunt racordați la sistemele centralizate de încălzire sunt vizați. Aceștia sunt obligați prin lege să-și monteze repartitoare de căldură.

Astfel, poate fi măsurat consumul de energie termică. Repartitoarele se montează pe fiecare calorifer. Acestea sunt obligatorii atât în cazul apartamentelor, cât și în cazul sediilor de firme.

Românii trebuie să-și instaleze aceste repartitoare până a data de 31 decembrie 2023. Legea a fost adoptată de Klaus Iohannis în ianuarie 2023. Trebuie transmis faptul că înainte această montare a dost amânată de două ori. Inițial, românii trebuie să-și monteze aceste instrumente până în ultima zi a anului 2021.

Costul acestor reparatoare este unul destul de mic. Montarea se face doar de către firmele autorizate de Autoritatea Națională  de Reglementare în Energie. Montarea costă între 50 și 70 de lei pentru fiecare calorifer. Totuși, trebuie menționat faptul că în fiecare lună, după montarea repartitoarelor, românii vor plăti lunar pentru citire între 2 și 7 lei pentru fiecare calorifer.