Infofinanciar > Lumea la zi > Amenințările și retorica agresivă. Kim Jong Un plănuiește un război?
Lumea la zi

Amenințările și retorica agresivă. Kim Jong Un plănuiește un război?

Coreea de Nord Sursa foto Biziday
Sursa foto Biziday

Pentru Coreea de Nord, amenințările și retorica agresivă nu sunt ceva nou. Chiar și așa, declarațiile și acțiunile politice ale liderului nord-coreean Kim Jong Un din ultimele săptămâni au generat o avalanșă de comentarii cu privire la intențiile sale. Inclusiv avertismente că s-ar putea pregăti de război.

Deși este imposibil de ghicit următorii pași ai lui Kim, observatorii de lungă durată ai Coreei de Nord au urmărit îndeaproape comportamentul acestuia. Pentru a găsi indicii cu privire la ceea ce ar putea avea în plan. Rezultatul au fost teorii contradictorii și, în cele din urmă, speculative. Despre mașinăriile puterii în interiorul unuia dintre cele mai secrete state din lume.

Kim Jong Un, planuri de război

Kim a luat recent o serie de măsuri provocatoare care au atras atenția. Cel mai important, el a anunțat că reunificarea pașnică cu Coreea de Sud nu mai este posibilă. O mișcare pe care unii observatori o consideră o ruptură fără precedent cu decenii de politică ce susținea reunificarea Nordului și Sudului.

Într-un discurs ținut săptămâna trecută în fața parlamentului nord-coreean, Kim a declarat că ar trebui modificată constituția. Pentru a defini Coreea de Sud drept „inamicul principal”. De asemenea, liderul a anunțat că trei agenții însărcinate cu promovarea reconcilierii intercoreene vor fi închise.

Două țări ostile

La o reuniune a Partidului Muncitorilor Coreeni, cu câteva săptămâni mai devreme, Kim a declarat că reunificarea pașnică este imposibilă. Deoarece aceștia au devenit „două țări ostile” și că războiul ar putea „izbucni în orice moment”. Ruediger Frank, profesor de economie și societate din Asia de Est la Universitatea din Viena, a declarat că desemnarea Coreei de Sud ca țară străină a fost „semnificativă”. Deoarece, teoretic, a deschis calea fie către conflict, fie către normalizarea relațiilor.

„În plus, distrugerea și, în cel mai rău caz, contaminarea nucleară a unui teritoriu care urma să fie integrat într-o Coree unificată nu prea avea sens. Prin definirea Coreei de Sud ca o altă țară, aceste două bariere au dispărut acum, cel puțin pe hârtie. Un război total împotriva unei populații care era considerată familie este mai greu de apărat din punct de vedere ideologic. Mai ales dacă luăm în considerare că naționalismul nord-coreean era etnic, cu puternice nuanțe rasiale”, a declarat Frank.

Teste de armament

Între timp, Pyongyang a efectuat numeroase teste de armament. Inclusiv lansările din această lună a ceea ce a descris ca fiind o rachetă cu combustibil solid dotată cu un focos hipersonic. La care s-a alăturat  și o dronă de atac subacvatic cu capacitate nucleară. Unii observatori au sugerat că recentele mișcări ale lui Kim diferă de obișnuitele spectacole emanate de la Pyongyang.

Înainte de discursul lui Kim privind reunificarea, doi analiști proeminenți din Coreea de Nord au avertizat că situația din Peninsula Coreeană este tensionată. Fiind mai periculoasă decât oricând de la perioada premergătoare Războiului Coreean din 1950-53. De asemenea, au explicat că Kim a luat o „decizie strategică de a merge la război”.

„Nu știm când și cum intenționează Kim să apese pe trăgaci, dar pericolul este deja mult peste avertismentele de rutină de la Washington, Seul și Tokyo cu privire la provocările Pyongyangului”, au scris Robert L Carlin și Siegfried S Hecker în analiza publicată pe 11 ianuarie, conform Aljazeera .