Infofinanciar > Lumea la zi > Amenințări pentru granițele Mării Baltice. Demersurile Rusiei pentru modificarea frontierei
Lumea la zi

Amenințări pentru granițele Mării Baltice. Demersurile Rusiei pentru modificarea frontierei

Rusia Sursa foto Antena 3 CNN
Sursa foto Arhiva companiei

Ministerul Apărării din Rusia propune modificarea unilaterală a frontierei țării în Marea Baltică. Astfel, încalcă aparent dreptul maritim internațional și amenințându-și vecinii.

Rusia dorește să revizuiască granița existentă. Aceasta a fost stabilită în 1985 pe baza unor hărți nautice care acum nu mai sunt utilizate. Frontiera actuală „nu permite stabilirea graniței externe a apelor interne ale Rusiei. Nu ține cont de practica de stabilire a liniilor de bază directe de către alte state”, se arată în decret.

Potrivit textului, modificările vizează echipajele de pe navele maritime, precum și agenții de aplicare a legii și de apărare și securitate care operează în estul Golfului Finlandei.

În mod nesurprinzător, planul i-a enervat pe vecinii Rusiei, conform politico.

„Acțiunile Rusiei sunt văzute ca o provocare deliberată, țintită și escaladată pentru a intimida țările vecine și societățile lor”, a declarat ministerul de externe al Lituaniei pentru POLITICO într-o declarație. „Aceasta este o dovadă în plus că politica agresivă și revizionistă a Rusiei este o amenințare la adresa securității țărilor vecine și a Europei în ansamblu”.