Infofinanciar > Info > Amendă pentru șoferii români! La ce trebuie să fie atenți
Info

Amendă pentru șoferii români! La ce trebuie să fie atenți

Poliția Rutieră
Sursa foto: arhiva companiei

În anul 2023, Codul Rutier a suferit mai multe modificări. Este obligatoriu pentru șoferii de la noi din țară să ia la cunoștință și să respecte noile reglementări de circulație. Unele dintre cele mai mici greșeli îi pot face pe conducători să scoată din buzunare sume considerabile.

Unul dintre lucrurile care provoacă șoferilor bătăi de cap sunt locurile de parcare. Șoferii care încearcă să nu mai plătească taxele de parcare găsesc adesea metode și își lasă autoturismele pe trotuar sau în locuri nepermise. În timp ce unii fac acest lucru de bunăvoie, alții nu au alte soluții, deoarece toate locurile au fost ocupate.

Locurile de parcare

Deși există un deficit de locuri de parcare, noul Cod Rutier are o serie de reguli foarte stricte legate de această problemă. Totodată sunt vizați și cei care își parchează mașinile în fața propriilor case. Cei care sunt obișnuiți să facă acest lucru primesc adesea amenzi. Valoarea unei amenzi de acest gen poate ajunge și până la 800 de lei.

În cele mai multe localități, locurile de parcare se pot plăti. Mai exact, un proprietar va deține acte pe locul de parcare și va plăti, de asemenea, impozit. Cu toate astea, numărul locurilor de parcare este limitat. Unii oameni care își doresc achiziționarea unui astfel de loc de parcare nu au apucat să îl cumpere. Au fost, însă, ingenioși și au găsit soluții.

De cele mai multe ori, unii oameni amplasează pe locurile de parcare obiecte sau afișe pe care scrie „luat” pentru a își rezerva un loc de parcare. Acest obicei este, însă, unul ilegal. În unele cazuri poate fi considerată drept penală și pedepsită aspru.

Conform legii „amplasarea oricărui tip de indicatoare, marcaje sau înscrisuri care să indice sau să sugereze rezervarea locurilor de parcare” este ilegală și se poate sancționa cu amenzi care pot ajunge până la 2.500 de lei.

Totodată, se poate deschide și un dosar penal. În cele mai grave cazuri, șoferii pot primi și o pedeapsă cu închisoare cuprinsă între 2 luni și 2 ani.

Amendă pentru șoferi

Totodată, în acest an s-a mai implementat o regulă de circulație. Este vorba despre obligativitatea șoferilor de a menține luminile de zi sau fazele scurte pornite pe toate tipurile de drumuri. În cazul în care nu vor respecta această regulă, șoferii vor fi sancționați cu amenzi.

Începând cu luna iunie a devenit obligatoriu pentru șoferii din România să mențină luminile aprinse pe toate categoriile de drumuri, pe timpul zilei. Anterior, aceștia aveau obligația de a le menține pornite numai pe autostrăzi, drumuri expres sau drumuri europene.

Regula este reglementată de Legea numărul 168 din 2023. Aceasta prevede ca „în circulația pe toate categoriile de drumuri publice conducătorii de autovehicule și tractoare agricole sau forestiere sunt obligați să folosească și în timpul zilei luminile de întâlnire sau luminile pentru circulația diurnă”.

Mai concret, șoferii sunt obligați să mențină luminile aprinse din momentul în care pun mașina în mișcare, până când o parchează. Regula nu este una nouă, ci este actualizată. Anterior șoferii erau obligați să mențină luminile aprinse pe zi numai pe autostrăzi, drumuri expres sau drumuri europene, informează romaniatv.net