Infofinanciar > Info > Alocații lunare de peste 180 de lei de la stat pentru foarte mulți români. Care sunt condițiile și cine poate beneficia de ajutorul financiar
Info

Alocații lunare de peste 180 de lei de la stat pentru foarte mulți români. Care sunt condițiile și cine poate beneficia de ajutorul financiar

Ajutoare în bani pentru români
sursa foto: wall-street.ro

Vești bune pentru mai bine de 130.000 de români, care beneficiază de alocații pentru susținerea familiei. Recent s-a aflat cine poate beneficia în 2023 de ajutorul care s-a majorat începând cu luna martie. Luna trecută, acesta a totalizat suma de aproape 25 de milioane de lei la nivel național.

Conform legii, alocația pentru susținerea familiei este o formă de sprijin destinată familiilor din România, inclusiv celor monoparentale, care au venituri reduse și dețin în creștere și îngrijire copii în vârstă de până la 18 ani. Astfel, cuantumul lunar al alocației este stabilit în funcție de indicatorului social de referință (ISR). Acesta se va majora, începând din luna martie, cu aproape 14%, iar măsura va duce și la creșterea alocației pentru susținerea familiei din România.

Peste 133.000 de români au beneficiat de această alocație

Ultimele date oficiale arată că alocaţiile pentru susţinerea familiei plătite în luna februarie 2023 au totalizat 24,482 milioane de lei. Potrivit datelor centralizate de Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (ANPIS) suma medie pe beneficiar a fost 183,79 de lei, dar aceasta se va majora începând cu veniturile încasate pentru luna martie ce vor intra pe carduri în luna aprilie.

Astfel, în luna februarie erau înregistraţi 133.207 de beneficiari ai acestui acestui tip de ajutor social, cei mai mulţi fiind în judeţele Bacău – 7.942, Suceava – 7.784 şi Iaşi – 7.149. Cei mai puţini beneficiari erau în Bucureşti (218) şi judeţele Ilfov (696) şi Timiş (968), transmite Agerpres.

De asemenea, cea mai mare valoare a sumei medii plătite (drepturi curente) a fost înregistrată în judeţele Timiş – 222,33 lei, Braşov – 213,32 lei şi Bihor – 203,52 lei. Legislația în vigoare arată că beneficiul se acordă potrivit prevederilor Legii nr.277/2010 privind alocaţia pentru susţinerea familiei cu modificările şi completările ulterioare şi se adresează familiilor ce au în îngrijire copii şi realizează venituri mai mici decât pragul stabilit de lege.

Ce prevede legea

Legea 277/2010 este actul normativ ce reglementează acordarea alocației pentru susținerea familiei, care ste de fapt un ajutor financiar de la stat destinat familiilor cu venituri reduse ce au în îngrijire unul sau mai mulți copii. Practic, de această alocație pot beneficia atât familiile formate din soț, soție și copiii aflați în întreținerea acestora, care locuiesc împreună, cât și cele formate din persoana singură și copiii aflați în întreținerea acesteia și care locuiesc împreună cu aceasta (familii monoparentale).

Mai mult, se consideră familie și bărbatul și femeia necăsătoriți, cu copiii lor și ai fiecăruia dintre ei, care locuiesc și gospodăresc împreună, dacă aceasta se consemnează într-o anchetă socială. Alocația pentru susținerea familiei se acordă în funcție de cât de mare este venitul net mediu lunar pe membru de familie, iar valoarea ei lunară este stabilită în funcție de ISR.

Dat fiind faptul că, de la 1 martie, valoarea ISR s-a majorat de la 525,5 lei, cât a fost până acum, la 598 de lei, și valoarea alocațiilor pentru familie s-a majorat începând cu această lună.