Info

Alertă meteo! Mai multe județe intră sub cod galben și portocaliu de inundații

cod portocaliu sursa foto presasm.ro
cod portocaliu sursa foto presasm.ro

Astăzi au fost emise o serie de avertizări Cod galben și portocaliu de viituri. Hidrologii menționează că avertizările intră în vigoare astăzi, 19 septembrie, și rămân valabile până mâine.  Codurile vizează râuri din 13 județe, însă mai multe râuri din județul Bistrița Năsăud au o probabilitate mai mare de a se confrunta cu fenomene hidrologice periculoase, precum și cu unele mai intense.

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) avertizează cu privire la scurgeri puternice pe dealuri, torenți și râuri, viituri rapide pe râuri minore cu potențiale consecințe asupra inundațiilor locale, precum și cu privire la debite și niveluri ridicate pe anumite râuri din bazinele hidrografice: Tisa – sector aferent S.H. Valea Vişeului, Vişeu, Iza, Tur, Someş, Crişul Repede, Crişul Negru, Crişul Alb, Mureş, Bega, Bistra (afluent al râului Timiş), Bistriţa (afluent al râului Siret), cu posibile depăşiri ale cotelor de atenție.

Începând de astăzi, 19 septembrie, de la ora 12.00 și până marți la 16.00 sunt sub cod galben râuri din Maramureş, Bistriţa Năsăud, Bihor, Cluj, Arad, Hunedoara, Harghita, Mureş, Alba, Suceava și Neamţ, iar de luni ora 12.00 până marți ora 9.00 râuri din Hunedoara, Arad, Timiş și Caraş Severin.

În ceea ce privește codul portocaliu,  acesta intră în vigoare astăzi la ora 18.00, și expiră  marți la ora 9.00, avertizarea vizează: râurile din bazinele hidrografice: Tur – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţul Satu Mare), Iza – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior, Lăpuş – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţul Maramureş), Someşul Mare – bazin amonte S.H. Rodna şi afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Rodna (judeţul Bistriţa Năsăud).

Prognoza meteo în perioada următoare

Prognoza Administrației Naționale de Meteorologie pentru perioada 19 septembrie – 2 octombrie indică faptul că vremea se va schimba în următoarele săptămâni, fiind anticipate temperaturi scăzute la nivel național până pe 24 septembrie. Pe toată perioada prognozată, va exista o probabilitate ridicată de precipitații.

Până la finalul primei săptămâni de prognoză, în Banat va fi o vreme deosebit de rece, cu temperaturi minime cuprinse între 4 și 7 grade și medii ale temperaturilor maxime ce se vor situa frecvent între 16 și 18 grade. Temperatura va crește cu aproximativ cinci grade în jurul datei de 25 septembrie și apoi nu se va mai schimba prea mult după aceea. Între 19 și 22 septembrie, precum și între 26 septembrie și 2 octombrie, vor fi șanse mai mari de ploaie. Între 19 și 24 septembrie, temperaturile din Crișana vor fi deosebit de scăzute, cu maxime tipice de 15-17 grade și minime de 4-7 grade. Temperatura va crește cu aproximativ patru grade spre sfârșitul primei săptămâni și începutul celei de-a doua, dar nu va mai fluctua prea mult după aceea. Ploile sunt mai probabile între 19 și 23 septembrie, precum și între 26 septembrie și 2 octombrie.

Până pe 24 septembrie, în Transilvania, media temperaturilor maxime și minime se va situa între 13 și 15 grade, mult sub norma pentru această perioadă a anului, respectiv între 3 și 5 grade. Temperaturile maxime vor crește cu aproape cinci grade în următoarele patru zile. Între 26 și 28 septembrie, minimele vor crește cu 6 grade. Regimul termic va fi mai degrabă constant în toată perioada care urmează.

În Maramureș va fi o vreme deosebit de rece în prima săptămână de prognoză, cu temperaturi maxime tipice de 13-16 grade și minime de 4-6 grade. Temperatura va crește cu aproximativ patru grade în jurul datei de 25 septembrie și nu se va schimba prea mult după aceea. Între 19 și 22 septembrie, precum și între 26 septembrie și 2 octombrie, vor exista șanse mai mari de ploaie.

Până pe 24 septembrie, în Moldova, temperaturile medii maxime și minime vor fi cuprinse, în general, între 13 și 17 grade Celsius și, respectiv, între 5 și 8 grade Celsius. Apoi, temperaturile vor urca, cu maximele crescând mai întâi și apoi urmând minimele, astfel încât, până la 27 septembrie, media temperaturilor maxime va fi de aproximativ 21 de grade, iar media temperaturilor minime va fi de aproximativ 11 grade. Nu vor fi fluctuații de temperatură notabile în următoarele zile și nici în restul perioadei de prognoză. După data de 26 septembrie și între 19 și 23 septembrie, va exista o posibilitate mai mare de ploaie.

Temperatura medie în Dobrogea va continua să fie semnificativ sub normă până pe 24 septembrie și va fi cuprinsă între 13 și 15 grade ziua și 3 și 5 grade noaptea. Maximele vor crește cu aproximativ cinci grade în următoarele patru zile. Între 26 și 28 septembrie, minimele vor crește cu 6 grade. Regimul termic se va menține relativ constant în perioada următoare. Între 19 și 23 septembrie și între 26 septembrie și 2 octombrie, va exista o probabilitate mai mare de ploaie.

În prima săptămână de prognoză se anunță temperaturi mai scăzute decât în medie în Muntenia, cu temperaturi maxime tipice cuprinse între 17 și 22 de grade și minime între 6 și 9 grade. Fără fluctuații notabile, temperaturile vor fi mai ridicate în cea de-a doua săptămână, cu maxime medii de 23-24 de grade și minime de 10-12 grade. După data de 27 septembrie și între 19 și 23 septembrie, va exista o posibilitate mai mare de ploaie.

În Oltenia, temperaturile medii vor continua să se situeze între 6 și 8 grade Celsius la minime și între 16 și 21 de grade la maxime până pe 24 septembrie. În următoarele patru zile, maximele termice vor crește cu aproximativ 5 grade. Gradul minim va fi atins între 26 și 28 septembrie. Regimul termic se va stabiliza, în esență, în următorul interval de timp. Între 19 și 22 septembrie, precum și după data de 27 septembrie, va exista o probabilitate mai mare de furtună.