Infofinanciar > Lumea la zi > Alertă de febră Dengue. Boala tropicală se răspândește în Europa
Lumea la zi

Alertă de febră Dengue. Boala tropicală se răspândește în Europa

Virus sursă foto: OnlyMyHealth
Sursă foto: arhivă

În timp ce cazurile de dengue, care poate fi mortală, se răspândesc în toată Europa. Provocând temeri legate de o creștere a numărului de cazuri în rândul britanicilor. Experții spun că turiștii trebuie să fie conștienți de semnele bolii atât în vacanță, cât și acasă.

Anul trecut, în UE și în SEE au fost înregistrate 130 de cazuri de dengue. O boală care odinioară era limitată la tropice, aproape dublu față de anul precedent.

Numărul cazurilor, în creștere

Iar oficialii din domeniul sănătății se tem că acest lucru face parte dintr-o tendință în creștere. Numărul total de cazuri pentru anii 2023 și 2022 reprezintă un vârf uriaș. În comparație cu cele 73 de cazuri înregistrate pe continent între 2010 și 2021.

Dengue este un virus potențial mortal transmis oamenilor de către țânțarii infectați. Și a fost cunoscut în anii 1700 sub numele de „febra fracturii”. Din cauza durerilor severe pe care le poate provoca în mușchi și articulații, unul dintre simptomele sale.

Deși în mod normal este endemică în America Centrală și de Sud, în Caraibe și în Asia de SudEst. Experții au avertizat schimbările climatice fac ca zona mediteraneană devină mai ospitalieră pentru speciile de țânțari care transmit boala.

Simptomele apar, de obicei, între patru și 10 zile după ce individul a fost mușcat. Ceea ce înseamnă că turiștii ar putea fi nevoiți să fie atenți la semnele de dengue la întoarcerea în Marea Britanie.

Cum se manifestă simptomele

Semnele comune ale unei infecții cu dengue se manifestă de obicei prin simptome asemănătoare gripei. În mod obișnuit, pacienții suferă de febră care durează între două și șapte zile. Aceasta poate atinge un vârf și se poate reduce. Iar apoi poate atinge din nou un vârf în această perioadă. În primele zile, aceasta poate fi însoțită de roșeață facială. Alte simptome comune în acest stadiu includ o durere de cap severă, dureri în spatele ochilor, dureri musculare și articulare – ceea ce dă bolii porecla de „spărgător de oase” – greață și vărsături și glande umflate.

O erupție cutanată plată, roșie, poate apărea pe cea mai mare parte a corpului în decurs de trei până la șapte zile de la debutul febrei se crede este cauzată de o reacție a sistemului imunitar la virus. Aceasta este pruriginoasă la aproximativ un sfert dintre pacienți. Deși mai puțin frecvente, pot fi observate și sângerări ale gingiilor.

Recuperarea durează una sau două săptămâni

Britanicii cu simptome de dengue care au fost într-o zonă în care boala este răspândită. Sunt sfătuiți să contacteze medicul de familie sau NHS 111 pentru o programare urgentă. Acest lucru se datorează riscului unei complicații care poate pune în pericol viața, care apare de obicei chiar când oamenii încep se simtă mai bine.

În timp ce persoanele infectate cu dengue se recuperează după una sau două săptămâni. Există posibilitatea ca unele să dezvolte o formă mult mai gravă a infecției. Numită „dengue severă”, aceasta este o afecțiune care pune în pericol viața și care apare în aproximativ unul până la 20 de cazuri (cinci la sută) de persoane infectate cu virusul. Experții estimează că această versiune a dengue ucide jumătate dintre persoanele care o suferă.

Simptomele dengue severă includ dureri puternice de stomac, stare de rău în mod repetat, respirație rapidă, sângerare a gingiilor, sângerări nazale, oboseală extremă, neliniște și sânge în voma sau în fecale. Acestea apar, de obicei, după 24 până la 48 de ore după ce valul inițial de simptome de dengue a trecut și oamenii încep să se simtă mai bine. Este o urgență medicală gravă, iar persoanele care prezintă simptome sunt sfătuite să sune la 999 sau să se îndrepte cât mai curând posibil către A&E.

Dengue un risc pentru destinațiile de vacanță

Se știe persoanele care au mai avut dengue sunt mai expuse riscului de a suferi o versiune severă a bolii în viitor, în urma unor infecții ulterioare.  NHS avertizează acum populația că dengue reprezintă un risc în destinațiile de vacanță din Europa, cum ar fi Croația, Franța, Italia, Spania, Portugalia și Madeira, între primăvară și noiembrie.

De asemenea, sfătuiește persoanele care sunt mai vulnerabile la dengue. Cum ar fi copiii mici, persoanele în vârstă, femeile însărcinate și cele cu un sistem imunitar slăbit. Ar trebui să evite să călătorească în zonele în care este prezent virusul. Dr. Simon Clarke, un expert în boli infecțioase de la Universitatea din Reading, a declarat pentru MailOnline că britanicii care se îndreaptă spre continent trebuie să fie conștienți de posibilele simptome ale dengue chiar și după ce se întorc acasă.

Febra dengue este ceva care a fost în mod tradițional asociat cu destinații mai neobișnuite și exotice, dar mai recent Franța, Italia și Spania au înregistrat multiple infecții, astfel încât călătorii din Marea Britanie ar trebui fie mai conștienți de această infecție potențial fatală, a spus el.

‘Călătorii trebuie să fie conștienți nu numai de riscul în creștere, ci și de simptome. De cele patru până la 10 zile care pot apărea după ce individul a fost mușcat de un țânțar infectat. Și de importanța de a primi sfaturi medicale dacă se crede că a contractat dengue’.

Riscul infectării în Europa este scăzut

El a adăugat că, în contextul în care se preconizează că schimbările climatice vor face ca țânțarii purtători de dengue să devină mai răspândiți în Europa. Controlul acestor insecte va fi un aspect din ce în ce mai important pentru destinațiile de vacanță.

Profesorul Ian Jones, virusolog la Reading, a declarat, de asemenea, pentru acest site, că, deși nu este nevoie deocamdată să ne regândim planurile de vacanță, este posibil ca dengue în Europa să se agraveze.

Riscul de a contracta dengue în Europa rămâne scăzut. Mult mai multe cazuri sunt importate din țările în care infecția este comună. Dar numărul acestora este în creștere și ar trebui ne așteptăm ca această tendință continue pe termen scurt, a spus el.

O serie de infecții virale, inclusiv dengue, sunt transmise de insecte. Și pe măsură ce schimbările climatice le extind aria de răspândire, crește și incidența infecțiilor virale.

El i-a îndemnat pe turiști să ia măsuri de precauție rezonabile pentru a-și reduce riscul de a contracta virusul atunci când călătoresc în zonele cunoscute ca fiind afectate de dengue.

Prevenirea este considerată cea mai bună modalitate de a evita contractarea virusului dengue, iar persoanele care vizitează zonele în care boala este răspândită trebuie să ia măsuri pentru a-și reduce riscul de a fi înțepate de țânțari.

Printre acestea se numără purtarea de haine cu mâneci lungi și pantaloni lungi, utilizarea de repelenți împotriva insectelor, menținerea ferestrelor neprotejate în locuințe închise și dormitul sub o plasă de țânțari.

Oamenii ar trebui să fie deosebit de precauți în timpul dimineții și seara devreme. Deoarece acestea sunt perioadele în care țânțarii sunt cei mai activi.

Virusul nu se transmite de la om la om

Transmiterea dengue nu este considerată în prezent un risc în Marea Britanie. Deși țânțari capabili să poarte virusul au fost găsiți anterior în sălbăticie în Marea Britanie.

În mod normal, persoanele care suferă de dengue nu pot transmite virusul altora în mod direct. Deși țânțarii le pot înțepa și apoi pot continua infecteze alte persoane.

Cu toate acestea, au fost înregistrate cazuri foarte rare de transmitere a dengue. Prin contact cu sânge infectat prin transfuzii sau donare de organe.

Un total de 634 de cazuri de dengue au fost înregistrate de către Agenția de Securitate Sanitară din Marea Britanie (UKHSA) în 2023.

Toate acestea au fost cazuri importate. În care cineva a fost infectat în timp ce se afla în străinătate și apoi sa îmbolnăvit la întoarcere.

Oficialii UKHSA au avertizat că cifra se apropie acum de nivelurile de dinainte de Covid. După ce cazurile au scăzut în mod natural în timpul pandemiei. Din cauza restricțiilor de călătorie și au îndemnat călătorii să fie vigilenți.

Experții au avertizat anterior că dengue se numără printre numeroasele boli care s-ar putea stabili în Marea Britanie din cauza unui „marș lent spre nord” al insectelor din cauza schimbărilor climatice.

La nivel mondial, au fost raportate 6,5 milioane de cazuri de dengue, dintre care 7.300 au dus la deces în 2023, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

Cu toate acestea, OMS spune modelarea sugerează există 390 de milioane de infecții reale pe an, potrivit dailymail.