Infofinanciar > Lumea la zi > Alegerile prezidențiale din 2024. Poate Hollywood-ul să-l salveze pe Biden?
Lumea la zi

Alegerile prezidențiale din 2024. Poate Hollywood-ul să-l salveze pe Biden?

joe biden (sursă foto: Bloomberg)
sursa foto arhiva

Campania de realegere a președintelui Biden se bazează din ce în ce mai mult pe un aliat de lungă durată. Pentru a juca un rol principal și a-l ajuta să obțină o victorie în noiembrie: Hollywood-ul. De la un weekend record de strângere de fonduri pentru campanie în Los Angeles, la un interviu de o oră cu faimosul prezentator de radio SiriusXM Howard Stern. Până la o apariție la un podcast găzduit de actorii Sean Hayes, Will Arnett și Jason Bateman. Biden pare să facă tot posibilul în circuitul industriei de divertisment.

Mișcarea de a curta Hollywood-ul și de a obține o demonstrație publică și plină de vedete de sprijin din partea unora dintre cele mai mari nume ale țării ar putea fi intenționată. Anul trecut, tabăra lui Biden l-a numit pe fostul director executiv al DreamWorks, Jeffrey Katzenberg drept unul dintre copreședinții naționali ai campaniei. Acesta este unul dintre cei mai importanți colectori de fonduri democrați.

Poate Hollywood-ul să-l salveze pe Biden?

„Democrații au avut întotdeauna relații de putere cu Hollywood. Care au ajutat la strângerea de fonduri și au generat entuziasm. Face parte din modul în care o facem. Face parte din noi”, a declarat strategul democrat Jamal Simmons, care a lucrat la campanii prezidențiale. Simmons a spus că implicarea lui Katzenberg în tabără vorbește despre capacitatea sa de a viza unul dintre principalele centre de putere: Tinseltown.

„El are aceste conexiuni pentru strângerea de fonduri și are relații cu celebrități. Astfel că a avea un membru anonim al staff-ului care sună o celebritate este foarte diferit de a-l avea pe Jeffrey Katzenberg care să ridice telefonul”, a spus el.

Strângere de fonduri pentru campanie

În decembrie, Biden a trecut prin L.A. și ar fi strâns 15 milioane de dolari pentru campania sa. Katzenberg, partenerul fondator al WndrCo, a descris această sumă ca fiind uriașă. Dar și cea mai mare strânsă într-o singură vizită în Los Angeles de către un președinte sau un candidat la Casa Albă.

Potențialul impuls de la Hollywood nu este doar financiar. Biden a ținut prima pagină a ziarelor luna trecută cu o oprire surpriză la emisiunea de radio a lui Stern. În timpul interviului amical, moderatorul i-a spus celui de-al 46-lea președinte: „Vreau să vă mulțumesc pentru compasiunea dumneavoastră. Și vreau să vă mulțumesc pentru că aveți o influență liniștitoare”.

„Uitați-vă la mine, stând cu Howard Stern!” a exclamat în timpul discuției Biden. Pe care The New York Times l-a criticat la începutul acestei luni pentru că „a evitat în mod activ și eficient [întrebările] jurnaliștilor independenți în timpul mandatului său”.

Apariții publice și celebrități

Câteva zile mai târziu, Biden a apărut alături de foștii președinți Obama și Clinton la podcastul „SmartLess”. Prezentat de trioul de interpreți Hayes, Arnett și Bateman. Podcastul a fost înregistrat în timp ce Biden se afla în martie la New York. Pentru o strălucitoare strângere de fonduri în campanie. În cadrul căreia a avut loc o conversație între el, Obama și Clinton și a fost moderată de Stephen Colbert de la „The Late Show”. Se pare că Queen Latifah, Mindy Kaling, Lizzo și Cynthia Erivo s-au numărat printre invitații de la evenimentul plin de celebrități.

Vicepreședintele Harris s-a întâlnit, de asemenea, cu o membră a uneia dintre cele mai cunoscute familii de la Hollywood. Participând săptămâna trecută la un interviu în cadrul emisiunii „The Drew Barrymore Show”. Vicepreședintele lui Biden a fost lăudat de prezentatorul talk-show-ului. Barrymore făcând un joc de cuvinte pe seama prenumelui lui Harris, spunându-i: „Avem nevoie de tine pentru a fi Momala țării”.

Întâlniri în Biroul Oval

Vineri, actorul din „Războiul Stelelor” Mark Hamill a făcut o vizită surpriză în sala de presă a Casei Albe. Spunându-le cu entuziasm reporterilor că tocmai s-a întâlnit cu Biden în Biroul Oval. Acesta a arătat o pereche de ochelari de soare de aviator pe care, potrivit acestuia, președintele i-a făcut-o cadou.

Făcându-i o mulțime de laude, Hamill l-a numit pe Biden „cel mai de succes președinte din punct de vedere legislativ din timpul vieții mele”. A doua zi, Biden a lansat o campanie de strângere de fonduri din partea lui Hamill. „Sunt atât de mândru să îi susțin pe [Biden și Harris] în lupta lor pentru a asigura încă patru ani la Casa Albă. De aceea vă cer să mi vă alăturați”, a spus Hamill în e-mail.

În lumina reflectoarelor

Angajarea cu celebrități, a declarat Lauren Wright, profesor de științe politice la Universitatea Princeton, este „o strategie pe care politicienii din ambele partide o folosesc ori de câte ori pot și cât de mult pot”. Dincolo de strângerea banilor de campanie, numele celebre pot ajuta la obținerea atenției. Dar și la amplificarea mesajului unui candidat în „locuri unde poți obține priviri pe care [nu] le-ai obține în mod normal”, a spus Wright, autoarea cărții „Star Power” din 2020.  Este vorba de a ajunge la „o parte a publicului care, în mod normal, nu ar avea șansa de a te asculta – sau de a dori să te asculte”, a spus ea.

Dar a intra în lumina reflectoarelor alături de unele figuri de stânga de la Hollywood nu înseamnă neapărat transformarea unor susținători înrăiți ai fostului președinte Trump în fani ai lui Biden.  „Este foarte greu pentru celebrități să schimbe părerea cuiva în contextul unor alegeri. Aspectul conversiei cred că este o ștachetă prea înaltă” a spus Lauren Wright. Simmons a fost de acord. „Celebritățile nu pot salva campaniile, dar pot oferi platforme pentru ca candidatul să își expună argumentele”, conform The Hill .