Infofinanciar > Info > Alegerile locale sunt tot mai aproape. Votul din 9 iunie, o primă etapă în bătălia prezidențială din septembrie
Info

Alegerile locale sunt tot mai aproape. Votul din 9 iunie, o primă etapă în bătălia prezidențială din septembrie

alegeri 2024 (sursă foto: ZiarMM)
Sursa foto: Arhiva companiei

Alegerile locale de duminică, 9 iunie, sunt tot mai aproape. Însă, acesta nu este tocmai punctul culminant din politica românească. Votul din 9 iunie este prima etapă importantă din bătălia din toamnă, pentru prezidențiale.

Președintele Klaus Iohannis îi îndeamnă pe români să iasă la vot.

Prima etapă în bătălia prezidențială din toamnă

Votul din 9 iunie reprezintă primul pas important înainte de bătălia prezidențială din această toamnă. Partidul care va avea un număr impresionant de primari și șefi de Consiliu Județean va fi primul la linie în cursa pentru Cotroceni. Deoarece, în mod tradițional, primarii și aleșii locali sunt de regulă cei care mobilizează alegătorii la urne. Așadar, după votul de duminică, posibil să asistăm la o schimbare majoră în politica românească. De obicei, atât partidele de Coaliție, cât și cele din Opoziție își vor restructura alianțele în funcție de scorul pe care îl vor obține la alegeri.

„E clar că pentru Coaliţia PNL-PSD este foarte important că, în special la nivel local, să obţină măcar acelaşi număr de consilieri locali şi acelaşi număr de primari şi preşedinţi de Consiliu Judeţean. Aceştia reprezintă motorul politic al partidelor politice. USR are câteva primării mari, dar stă destul de slab la nivelul întregii ţări. AUR aproape că este inexistent la nivelul ţării. Abia acum poate va intra să devină un partid în sensul mecanismului de putere”, clarifică Andrei Ţăranu, analist politic.

Prezența la vot a românilor este esențială

Pe lângă sondajele realizate în ultima perioadă, prezența efectivă la vot a românilor este esențială. Prin voturile cetățenilor se va realiza o imagine clară a forței partidelor politice. Unele partide vor spune că au câștigat, afirmând că au obținut cei mai mulți primari și președinți de Consilii Județene. În schimb, alte partide vor susține cp primarii din orașele mari sunt mai importanți decât cei din comune sau sate. În realitate, partidele urmăresc de fapt reședințele de județ, locul în care se concentrează puterea la nivel local. Experții polici recomandă cetățenilor să acorde mare atenție la votul politic pentru Consiliul Județean. Prin acesta se va reflecta forța reală a unui partid, în funcție de voturile obținute la nivel național.

„Aceste alegeri, în special cele europarlamentare, dar şi cele pentru Consiliul Judetean, sunt nişte alegeri eminamente politice. După ce vom vedea cifrele reale abia atunci va începe construcţia de strategii pentru alegerile prezidenţiale. E clar că, de fapt, activul de partid este mult mai puternic interesat de a ajunge la resursele guvernamentale”, subliniază Andrei Ţăranu, analist politic, potrivit Observator.