Infofinanciar > Lumea la zi > Alegerile prezidențiale din Venezuela. O bunică în vârstă de 80 de ani luptă pentru funcția supremă în stat
Lumea la zi

Alegerile prezidențiale din Venezuela. O bunică în vârstă de 80 de ani luptă pentru funcția supremă în stat

Yoris, candidat alegeri prezidentiale Venezuela
sursa foto arhiva

Ea nu a ocupat niciodată o funcție publică și nici nu a făcut campanie electorală. Dar Corina Yoris, în vârstă de 80 de ani, văduvă și bunică a șapte copii, a fost smulsă din viața ei liniștită din mediul academic. Aceasta predă filosofie și cursuri de istorie despre Venezuela din anii 1940. Dar cariera profesorală s-a oprit pentru a-l provoca pe omul forte al țării la alegerile prezidențiale din iulie. Asta dacă nu i se interzice participarea mai întâi.

„Este total suprarealist pentru că mi-am dedicat viața academiei, vieții universitare. Aspirațiile de a deveni președinte al republicii nu mi-au trecut niciodată prin cap”, a declarat Yoris.

Alegerile din Venezuela

10 partide de opoziție au susținut-o pe Yoris pentru a candida împotriva lui Maduro. În condițiile în care Mariei Corina Machado, politicianul de opoziție pe care alegătorii venezueleni l-au ales pentru a-l contesta pe Nicolás Maduro, i-a fost interzisă funcția. Selecția lui Yoris, anunțată vineri, a surprins o mare parte din țară și comunitatea internațională care susține opoziția. Această decizie este considerată de mulți analiști drept o lovitură de maestru.

Zece partide de opoziție au sprijinit-o pe Corina Yoris (dreapta) să candideze. După ce Maria Corina Machado (stânga) a fost exclusă din funcție. Sursă foto: The Wall Street Journal

„Este o filozoafă, este o istorică. Ea este o imagine a logicii avansate. Ea are un creier incredibil. Și este destul de atrăgătoare, amuzantă și simpatică. Toată lumea vorbește foarte bine despre poziția ei etică”, a declarat Phil Gunson, un britanic care a trăit în Venezuela timp de 25 de ani. Acesta cercetează politica țării pentru organizația non-profit International Crisis Group.

Reprezentantă a generației în vârstă

Yoris este, de asemenea, mama a trei copii care locuiesc acum în SUA și în Marea Britanie, unde sunt și nepoții ei. Acest lucru face ca Yoris să fie foarte reprezentativă pentru cei rămași în Venezuela. Nenumărați bunici și părinți care și-au văzut copiii și nepoții fugind din țară. Pe măsură ce aceasta se prăbușea în opresiune și calamitate economică.
„Sunt reprezentativă pentru o populație care a suferit ceea ce sufăr eu. Eu personal. Mi-am întâlnit și mi-am văzut crescând nepoții prin social media, prin zoom, în apeluri video. Este foarte dureros, foarte trist. Au rupt legăturile pe care le aveau familiile”, a declarat Yoris.

Emigrația populației

Aproape opt milioane de venezueleni au emigrat în cei 11 ani de domnie a lui Maduro. Majoritatea stabilindu-se în America Latină. Deși sute de mii se află acum în SUA. Opoziția a avertizat că, dacă Maduro primește un nou mandat de șase ani, realegerea va declanșa un alt exod de amploare. Ceea ce înseamnă că mai mulți tineri vor fugi și vor lăsa în urmă venezueleni mai în vârstă.

„Viața unei persoane în vârstă aici este o viață de singurătate”, a declarat antreprenorul Orencio Mariñas, în vârstă de 83 de ani. După ce a emigrat din Spania în Venezuela la sfârșitul anilor 1950, Mariñas a declarat că a înființat șapte companii. În timpul boom-ului economic al țării, determinat de petrol. În ultimii ani, el a urmărit cum câte o proprietate a fost expropriată. El a fost nevoit să închidă afacerile. Singurul său fiu și nepotul său s-au mutat în Columbia și acum îl ajută să se întrețină.

Încrederea cetățenilor

Mariñas a spus că știe puține lucruri despre Yoris. Dar că are încredere în ea datorită alianței sale cu Machado. În cazul în care Yoris câștigă, el a spus speră ca aceasta se dea la o parte pentru ca Machado preia conducerea. Pe careconsideră cea mai bună opțiune pentru schimbarea politică a țării. „Sper că fiul meu va putea să se mute înapoi într-o zi și să petrecem împreună restul timpului pe care îl mai am pe acest pământ. Este un vis pe care încă îl mai păstrez și, sincer, este ceea ce mă ține în viață” a explicat Mariñas.

Daisy Serrano, în vârstă de 60 de ani, are fiice în Chile și Peru, un fiu în Columbia și nepoți răspândiți între cei trei. În Venezuela, Serrano are grijă de fiul fiicei care se află în Chile și are doar 4 ani. „Este atât de trist că nepoții tăi trebuie să părăsească țara din cauza situației pe care o avem”, a declarat Serrano. Care a spus că trăiește din transferurile de bani pe care rudele sale le trimit acasă. 

Bătrânii țării trăiesc în singurătate

Serrano a spus că Yoris este ca ea și „ar trebui să știe ce simt bunicile din Venezuela”. Ea speră, de asemenea, că un nou guvern va stabiliza Venezuela și va determina exilații, precum cei din familia ei, să se întoarcă. „Am putea trăi cu toții într-o Venezuelă precum cea pe care am avut-o cu mulți ani în urmă”, a spus Serrano.

Respondenții la un sondaj realizat de compania americană ClearPath Strategies nu au auzit de Yoris. Totuși, rezultatele au arătat clar că venezuelenii doresc o schimbare. Reflectând sondaje anterioare realizate de alte companii.

Economia țării, în scădere

În ultimul deceniu, economia s-a contractat cu 80%. Deoarece producția de petrol a scăzut vertiginos, iar inflația a atins la un moment dat 2 milioane de procente. Sondajul a arătat că un candidat al opoziției susținut de Machado ar obține 49% față de 27% pentru Maduro. Chiar și un candidat care nu ar avea sprijinul ei ar obține o victorie la limită în fața lui Maduro, 35% la 27%. Deși regimul lui Maduro a întemnițat activiști politici, sondajul arată că 76% dintre alegătorii din opoziție și cei indeciși doresc să aibă șansa de a vota.

Un sondaj de opinie arată că un candidat al opoziției susținut de Machado ar obține 49% față de 27% pentru Nicolás Maduro. Sursă foto: The Wall Street Journal

Guillermo Bolinaga lucrează la firma de risc politic Opportunitas Advisors din Miami. Acesta a declarat că ultimele evoluții reprezintă „o furtună perfectă pentru Maduro”. „Popularitatea sa se află la cel mai scăzut nivel din istoria mișcării Chavista, cu cote de negativitate de peste 70%. Iar prezența la vot este în creștere în ciuda obstacolelor. Oamenilor nu le este teamă să voteze”, a declarat Bolinaga. Referindu-se la mișcarea pe care Maduro o conduce și care a fost fondată de regretatul Hugo Chávez.

Fraudarea votului

Obstacole majore rămân, analiștii și activiștii opoziției fiind îngrijorați că autoritățile electorale ar putea manipula votul. Așa cum au fost acuzate că au făcut în trecut. În plus, regimul Maduro a arătat puțin interes în a oferi o modalitate fiabilă. Prin care milioanele de emigranți venezueleni cu vârstă de vot să voteze. Până duminică, Yoris a declarat că nu a reușit să se înregistreze online ca și candidat. Iar guvernul nu a oferit un motiv. Termenul limită este luni.

Iris Varela, un oficial al regimului apropiat de Maduro, a afirmat că Yoris nu va putea candida. Deoarece are atât cetățenie venezueleană, cât și uruguayană. Yoris spune că s-a născut și a crescut în Caracas și că nu deține alte naționalități. Susținătorii guvernului susțin că criticile lui Yoris la adresa lui Maduro echivalează cu o invitație la o intervenție străină. O justificare făcută în trecut pentru unele arestări.

Consiliul electoral, controlat de actuala putere

„Vreau să reprezint o populație care a suferit ca mine” a spus Yoris. Sursă foto: The Wall Street Journal

Analiștii și activiștii politici spun că Yoris a fost verificată cu atenție. Astfel încât regimul să nu poată găsi un pretext pentru a o exclude. Dar ei explică faptul că consiliul electoral sau instanțele, ambele controlate de executiv, ar putea să o elimine în mod clar. Așa cum au făcut-o mai mulți candidați din opoziție. Care, potrivit sondajelor, l-ar fi învins pe Maduro cu ușurință în ultimii ani.

„Dacă guvernul te va bloca să candidezi (la alegeri), nu prea ai ce să faci”, a declarat Gunson de la Crisis Group. Menționând că o altă opțiune este prezentarea unui candidat care ar pierde clar.

Campanie electorală

Yoris a declarat că nu se teme să facă campanie sau să se angajeze cu reporterii. „Am o mare ușurință cu limbajul. O voi face, alături de Maria Corina” a spus aceasta. Întrebată ce ar face ea, ca președinte, pentru Venezuela, ea a amintit de anii de democrație. Când țara, deși cu multe defecte, a atras imigranții care fugeau de dictaturile din America Latină și de greutățile din sudul Europei. „Vreau să dau Venezuelei ceea ce Venezuela mi-a dat mie. Aș putea să studiez în această țară. Mi-aș putea educa copiii în această țară. Aș putea face tot felul de lucruri în această țară” a spus Yoris.

Deși nu este politician, Yoris a spus că a predat cursuri de logică și discipline ezoterice precum filosofia argumentării. Unde a aprofundat conceptele lui Chaïm Perelman, un belgian care a fost unul dintre cei mai renumiți teoreticieni ai argumentării din secolul XX. În urmă cu doi ani, a fost numită de grupuri ale societății civile pentru a face parte dintr-o comisie condusă de opoziție. Care a fost responsabilă de organizarea alegerilor primare de anul trecut. Pe care Machado le-a câștigat cu o diferență mare.

Pasiuni și implicare pe social media

Dar Yoris nu se ocupă doar de colaborarea cu opoziția. Ea iubește atât de mult clubul de fotbal Real Madrid, încât transmite în direct pe X meciurile sale. „Sunt total pentru Madrid, iar oamenii râd foarte mult de acest lucru. Este un scandal! Arbitrul încheie meciul și îi ia un gol lui Real Madrid”, a declarat Yoris, care în timpul unui meci recent a transmis pe Twitter.

Aceasta lansează mesaje despre pene de curent și despre opera lui Albert Camus. Totuși, face și fotografii ale dealurilor acoperite de ceață, ale florilor și ale standurilor de fructe. Care se revarsă cu bunătățile Venezuelei. Yoris a explicat că dorința ei este de a arăta frumusețea. „Este un mesaj de bucurie pentru că am fost supuși unui nor întunecat foarte urât, Așa că încerc să transmit un mesaj de optimism și fotografiez ceea ce mă înconjoară” a spus aceasta, conform The Wall Street .