Infofinanciar > Info > Alegerile prezidențiale din Slovacia. Cetățenii își aleg un lider pe fondul unor diviziuni profunde
Info

Alegerile prezidențiale din Slovacia. Cetățenii își aleg un lider pe fondul unor diviziuni profunde

steag slovacia, sursa foto: forbes.ro
sursa foto arhiva

În Slovacia, cetățenii au început să voteze sâmbătă în primul tur al alegerilor prezidențiale. Care opun tabăra de guvernământ, de orientare rusă, unui candidat pro-Ucraina. Președintele parlamentului, Peter Pellegrini, și fostul ministru liberal de Externe Ivan Korcok, care este susținut de opoziție, sunt candidații principali din cei nouă înscriși în cursă.  Deși funcția este în mare parte ceremonială, președintele Slovaciei ratifică tratatele internaționale. De asemenea, acesta numește judecători de top și este comandantul șef al forțelor armate. Șeful statului poate, de asemenea, să se opună prin veto legilor adoptate de parlament.

Pellegrini este susținut de premierul populist Robert Fico. Care a pus la îndoială suveranitatea Ucrainei printre o listă de comentarii incendiare cu privire la invazia Rusiei. Korcok este un pro-ucrainean convins, la fel ca și președintele demisionar Zuzana Caputova. Un critic al guvernului care a ales să nu candideze pentru un al doilea mandat.

Alegerile prezidențiale din Slovacia

Ultimele sondaje de opinie au sugerat o cursă strânsă pentru președinția acestei țări de 5,4 milioane de locuitori. De asemenea, Slovacia este membră NATO și UE. Un sondaj al agenției Ipsos a indicat că Pellegrini, fost prim-ministru, ar obține 37% din voturi, în timp ce Korcok ar obține 36%. Este probabil ca un tur de scrutin să aibă loc pe 6 aprilie. Scrutinul se va încheia sâmbătă la ora 21.00 GMT.

Analiștii spun că un președinte susținut de Fico ar putea cimenta și mai mult politica externă anti-ucraineană. În scopul de a semăna cu cea a premierului ungar Viktor Orban. „Dacă Pellegrini câștigă, Slovacia ar putea merge pe calea lui Orban”, a declarat Tomas Koziak, analist politic la Universitatea de Afaceri Internaționale ISM Slovacia. Ungaria a devenit din ce în ce mai mult în dezacord cu conducerea Uniunii Europene. Fiind criticată frecvent în legătură cu problemele legate de statul de drept și împiedicând eforturile blocului de a ajuta Ucraina. „În cazul lui Korcok, orientarea pro-occidentală este absolut evidentă. Atitudinea sa față de Rusia ar fi intransigentă”, a declarat Koziak.

Războiul din Ucraina, un factor important

Războiul din Ucraina vecină, din februarie 2022, a fost un element de campanie electorală care îi divizează pe slovaci. „Scena politică slovacă este divizată între cei care sunt în favoarea continuării războiului cu orice preț și cei care cer începerea negocierilor de pace. Eu fac parte din cea de-a doua categorie. Pacea nu poate însemna capitulare”, a declarat Pellegrini.  Aliatul său de lungă durată, Fico, l-a numit de-a lungul anilor pe Pellegrini în diverse funcții. Inclusiv în cea de președinte al Parlamentului și ministru al Educației.

În vârstă de 48 de ani, candidatul a devenit șef al guvernului după ce Fico a fost răsturnat din funcția de premier în 2018. În urma uciderii jurnalistului Jan Kuciak și a logodnicei sale. Dubla crimă a provocat mitinguri de amploare care au forțat demisia lui Fico. Deoarece Kuciak lucrase la legăturile dintre mafia italiană și partidul Smer-SD al lui Fico.

Korcok este un diplomat care a reprezentat Slovacia în Statele Unite, Germania și Elveția. În vârstă de 59 de ani, acesta a criticat apelurile lui Fico de a negocia cu Moscova. „Federația Rusă a călcat în picioare dreptul internațional. Nu cred că Ucraina ar trebui să renunțe la o parte din teritoriul său pentru a obține pacea. Prima condiție prealabilă pentru a putea vorbi despre o soluție pașnică la acest război este ca rachetele rusești să nu mai lovească școlile și spitalele ucrainene”, a declarat Korcok.

Campanie electorală și dezbateri

În ultima dezbatere prezidențială, cei doi s-au contrazis pe tema Ucrainei. Pellegrini îndemnând la „o încetare imediată a focului și la deschiderea negocierilor de pace”. „Pacea nu poate însemna capitulare”, a replicat Korcok. Adăugând că pacea ar putea veni „imediat” cu condiția ca trupele rusești să se retragă. Deși candidează ca independent, Korcok este susținut de partidele de opoziție. Care consideră că o victorie a lui Pellegrini ar deschide calea pentru grațierea prezidențială a aliaților guvernului găsiți vinovați de corupție.

„Voi vota pentru Korcok, deoarece pentru mine Pellegrini este chiar mai puțin acceptabil decât Fico, iar asta spune ceva”, a declarat o alegătoare din Bratislava, Marta Demcakova. „Nu vreau să trăiesc pentru a-mi vedea copiii și nepoții crescând într-un guvernatorat rusesc”, a declarat un pensionar în vârstă de 66 de ani. Katarina Podmanicka, o femeie de 46 de ani din Zborov, a declarat că se aștepta ca Pellegrini să fie un apărător al oamenilor obișnuiți. „Știu că luptă pentru noi, pentru Slovacia”, a declarat aceasta. Printre ceilalți candidați la prezidențiale se numără fostul șef al Curții Supreme pro-Kremlin Stefan Harabin, fostul deputat de extremă-dreapta Marian Kotleba și fostul premier anti-corupție Igor Matovic, conform France24 .